Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Meg lehet -e javítani egy nárcisztikust? És ha igen, miért nem?
4. A személyiségzavarok nagyon gyakran társulnak mentális betegségekkel.
Ettől függetlenül a csávónak nincs ilyen problémája, hacsak szakember meg nem állította.
10: Hidd el, ez nem így működik, mindenkinek magában kell rendbetenni. Anyuka tuti nem fog szakemberhez fordulni (nem is orvoshoz kéne, hanem pszichológushoz), de még ha valami csoda folytán meg is történne, akkor sem hozna semmilyen változást. A sérülések ugyanis gyerekkorban történtek, ha most megváltozna az anyuka, az még jobban összezavarná a tudattalant. Ennek is van szakirodalma, hogy a szülő drasztikus személyiségváltozása (akár pozitív irányban) mennyire káros tud lenni.
Kérdező: tény, hogy egy jó párkapcsolat felér egy terápiával. DE! Elég, ha csak szereted és ezt érzi. A kapcsolaton belüli terápiázásba azért nem érdemes belemenni, mert ha nem tudsz lekezelni egy érzelmi áttételt, egy projektív identifikációt, abban egyrészt te is sérülsz, másrészt többet árthatsz vele, mint használsz. Másrészről akkor csináld, ha biztos vagy benne, hogy tudod évekig következetesen és a saját igényeidet félretéve folytatni, mert ha egyszer csak kiszállsz, vagy egyszerűen csak meghúzod a határaidat, hogy eddig és ne tovább, azzal hatalmas károkat tudsz okozni. A terápiának pont az a lényege, hogy a terapeuta stabilan ott van mindig, amíg szükséges és amikor elérkezett a vége, akkor fokozatosan leválasztja magáról a klienset, hogy önállóan is tudjon hatékonyan működni. Ezt te nem fogod tudni megtenni, vagy váratlanul szállsz ki, vagy benne ragadtok a helyzetben. Szóval mindketten jobban jártok, ha a párod inkább szakembert keres és hidd el, még úgy is nehéz lesz kitartani mellette, mert a terápia nem csak az egyént, hanem a környezetét is megviseli.
13 Nem hiszem el, bocs. Már eleve milyen ez: "Hidd el, ez nem így működik"
Egyrészt, egy ilyen témakörben, ahol kb mindenki sötétben tapogatózik semmi sem biztos és pláne nem a "hidd el" kategória.
A nárcisztikus szülő és a gyerek között egy meccs is zajlik, és ha a szülő élete végéig nyeregben van, sokkal több kárt okoz, mint ha egyszer csak helyreáll a világrend, azaz megszűnik az alá-fölé rendeltség, ami a nárcisztikus igénye. Nagyon sok esetet meséltek amikor új erőre kapott a gyerek attól hogy sikerült a saját javára fordítania a helyzetet. Lehet anyukát nem lehet dokihoz vinni, de már maga az hogy az érintettek rájönnek amúgy ő lenne/lett volna odavaló leginkább, egy helyzetfelismerés, és felszabadulás. Persze őt se kell hibáztatni mert nála is voltak okok ami miatt létrejött.
14: Ha te folyton dokiról írsz, akkor kb. semmit nem tudsz a témáról.
Nézd, én évekig jártam terápiába és önismereti csoportba, sok ember útját láttam. A terápiában van egy ún. holdudvar hatás, ami azt jelenti, hogy ahogy az egyén változik, úgy változik a környezete is, az emberi kapcsolatai. Igen, ki lehet alakítani egy élhető kapcsolatot a nárcisztikus szülővel, nekem is sikerült sok év alatt, de ez rajtam múlt és nem rajta. Ő egy időben gondolkodott azon, hogy szakemberhez fordul, de nem miattam, hanem a saját apja miatt, aztán végül nem ment. A terapeutám szerint ha ment volna, az se számított volna, mert a nárcisztikusok a pszichológia jelenlegi állása szerint menthetetlenek, mert nincs bennük belátás és empátia, ami egy sikeres terápiához elengedhetetlen. A nárcizmus-áldozatok azok, akik tudnak változtatni a kapcsolaton.
"Ha te folyton dokiról írsz, akkor kb. semmit nem tudsz a témáról."
Aha, biztos, 100% az összefüggés.....
Már megint valami tutimondás.
Nem, nem jelenti azt hogy nem tudok semmit a témáról, hogy dokit illetve orvost írtam.
Pszichológus coach és egyebek nem orvos, de a pszichiáter az már orvos, a lényeg hogy valaki akihez ő segítségért fordul a problémájával.
Nem hiszem hogy ez a lényeg hogy éppen kiírom e mindig a kedvenc szakmádat. Az összes többit el se olvastad, csodálatos.
17: Elolvastam és reagáltam is rá. És tudod, én azt tapasztaltam - nem csak magamnál, másoknál is - hogy míg egy pszichiáter főként gyógyszerrel, esetleg rövidterápiákkal próbál személyiségzavart kezelni, addig a pszichológusok (nem, nem a coachok, nem a kineziológusok, hanem a klinikai szakpszichológusok) képesek olyan terápiát folytatni, ami tartósan és hatékonyan tudja kezelni a személyiségzavarokat. (A nárcizmus kivételével.)
És igen, válaszoltam a többire is, te pedig afelett siklottál el...
Ne essetek egymásnak ezen az ingoványos talajon. Én mindenkinek köszönöm, hogy a válaszaival időt szánt erre a kényes témára. Nem leszek a párom terapeutája, csak egy megértő(BB) társa, aki nem eldobja rögtön a "selejtes árut". Meglátjuk, hogyan alakul ez a folyamat, ha szükség lesz szakemberre, arra is nyitottak vagyunk. Bár sajnos ez most egy másik téma a szakemberekről, van egy barátnőm, aki súlyosan szorong, megfelelési kényszer, pánikroham stb. Többek között én javasoltam neki a pszichológust, elment, volt is vagy öt alkalommal, és azt mondta nekem, hogy a pszichológus azt mondta neki, nincs szüksége terápiára, mert ezt meg tudja oldani egyedül is, ő rendben van. Ja, azóta sincs sajnos... Vagy megvezette a pszichológust, vagy nekem hazudott, de azóta is görcsösen szorong. Sokat beszélgetünk, szerinte fejlődik, szerintem meg nem sőt egyre rosszabb érzéseim vannak vele kapcsolatban.
A párommal legalábbis haladunk, sokat javul a kapcsolatunk, bár tényleg nehéz ez, de nem feltétlenül magamat szorítom háttérbe és őt terápiázom, hanem inkább az van, hogy közösen megvizsgáljuk, mi okoz nekünk problémát és azok megoldásairól beszélünk, S e közben jönnek fel olyan dolgok mint pl.az anyai kötődés és ilyenkor kiderülnek a téveszméi. Egy példa: nem tetszett neki, amikor egy-egy vita alkalmával elsírtam magam, erre mindig dühvel reagált. Kiderült, az anyja mindig sírással manipulálva keltett bennük bűntudatot, ezért benne az kódolódott, hogy az a nő aki sír csak megjátssza magát és manipulálni akar. Lassan megértette, hogy én akkor sírok, ha szomorú vagyok, ennyi. És ilyenek. Ilyen kis lépésekben haladunk és tisztázunk dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!