Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha más a szeretetnyelvünk, hosszú távon nem tud működni?
Én 23L, ő 24F.
2 hónapja vagyunk együtt, elég friss kapcsolat, ugyanakkor azt már most megfigyeltük, hogy más módon szeretjük/tudjuk a szeretetet kifejezni és kapni és már volt ebből konfliktus, sértődés is.
Pl. nekem a minőségi idő és a szívességek a legfontosabbak, tehát hogy szánjon rám időt a másik, ha ez nem megoldható, akkor is chat helyett pl. telefonáljunk inkább, nekem az sokkal személyesebb és többet jelent. Ezen felül volt már konfliktus köztünk abból is, hogy én törtem magam, hogy össze tudjuk hozni a talit (pedig elég nehéz időszakom van, diploma, nyelvvizsga stb.), ő neki több a szabadideje, mégis azt éreztem, sokkal inkább én alkalmazkodom hozzá. A másik, hogy nálam a tettek sokkal többet jelentenek, mint a szavak és akkor itt jön az, hogy neki teljesen más szeretetnyelve van...
Neki az elismerő szavak fontosak, illetve a testi érintés. Ő sokszor mond nekem szépeket, bókol, amik habár nekem jól esnek, de mint fent írtam, a valós tetteket tudom igazán értékelni, nekem a szavak csak szavak maradnak. A másik, hogy a testi érintést én is szeretem, ugyanakkor ez neki sokkal fontosabb ez, és többször szóvá tette már nekem, hogy mikor odabújt mellém (pl. egyetemi órám alatt), akkor "elküldtem" és neki ez rosszul esett (nem elküldtem, csak mondtam, hogy nyugodtan csinálja a dolgát, mármint nem várom el, hogy mellettem dekkoljon, amíg az óráimat hallgatom). Ez azért esett neki rsosszul, mert tökre bújós hangulatban volt, én pedig szerinte "elzavartam". Meg egyszer volt egy kijelentésem valami kapcsán, hogy "hiszen nem vagyunk összenőve", és ezt is magára vette.
Szóval valahogy mintha másképp tudnánk érezni és érzékeltetni a szeretetet, és habár tudom, hogy szeret, én ezek miatt mégsem érzem annyira bizonyos esetekben...
Ti mit gondoltok erről? Hosszú távon ez áthidalható probléma? Össze fogunk szokni vajon?
Köszönöm a válaszokat!
Meg lehet tanulni odafigyelni.
Ha olvastad a könyvet, az is pont erről szól.
Bocs, de ha nem akar veled időt tölteni és találkozni, akkor nincs nagyon oda érted. Felesleges ezt bármilyen hülye szeretet nyelvre fogni.
Amikor még éppen veled van, önzoen csak magával foglalkozik, zargat órák alatt is.
Szia!
Nem tudom, hogy szándékosan használtad-e a "szeretet-nyelvek" kifejezést, vagy csak ráhibáztál.
De ajánlom Gary Chapman "Egymásra hangolva" című könyvét, ami pont a Szeretet-nyelvekről szól. Ráadásul ilyen házzaság terapeuta a fickó, és nagyon olvasmányosan ír. És pont az ilyen dolgok áthidalásáról.
Tuti megtalálod az interneten.
Részemről pedig...
Hát nekem fura, hogy úgy összejöttetek, hogy nincs olyan szeretetnyelv, amiben "találkoztok". Nekem a barátnőm Érintős és Elismerő szavas. Én pedig Érintős és Minőségi idős vagyok. Abszolút érződik, hogy az érintésben találkozunk. Azon kívül, hogy van saját életünk és ugye töltünk külön időt, mert ugye muszáj, azon kívül mi kb mindig össze vagyunk ragadva. Sokaknak ez nyálas stb, de mi meg így érezzük jól magunkat és egymásból töltődünk.
Ő nagyon elismerő szavas és ezért velem jól járt, mert ha valamiről jó véleményem van, akkor azt mindig kimondom. Szóval sokat dicsérem. Nagyon sokat mondom neki, hogy szép, mert ugye pasiból vagyok és gerjedek rá mint a fene. És ez NEKI nem "csak szavakat" jelent, hanem ő ilyenkor feltöltődik energiával és ő ebből azt érzi, hogy én szeretem. PEDIG én ezzel nem a szeretetemet akarom kimutatni, csak tényeket állapítok meg, és közlöm vele. De a lényeg, hogy ő töltődik ebből. Szóval félig ebben a szeretetnyelvben is találkozunk.
Visszafelé már nem működik annyira. Ha ő dicsér meg engem, akkor nekem azok "csak szavak", ahogy írtad.
A minőségi időben van eltérés köztünk, mert neki az nem igazán, nekem viszont igen. Sokszor megszakítja valamivel azt, hogy kettesben együtt vagyunk. Mondjuk összebújva nézünk közösen sorozatot, és ha valaki felhívja, akkor nem kinyomja vagy "majd visszahívom félóra múlva", hanem felveszi és simán beszélget a barátnőjével 5-10 percet. Ami engem nagyon bánt ugye. És ezt máskor is, beszélgetés közben, vagy ha elmegyünk közösen sétálni és valaki felhívja, akkor felveszi és én ott megyek mellette és ő beszélget telefonon én meg így wtf... akkor most menjek haza? stb.
Szóval ilyen surlódás van köztünk is, hogy neki nem szeretetnyelve ez, nekem viszont igen.
De az, hogy TI nem találkoztok egyetlen szeretetnyelvben sem TERMÉSZETES úton, az fura és nem jelent jót. Ha már erőltetni kell és tudatosítani/gyakorolni, hogy mit kell tenni a másikért, hogy érezze, hogy szeretem az... az már kicsit mesterséges.
Ha nem is találkoztok szeretetnyelvben, akkor miért szereted? Hogy alakult ki a dolog?
ui.: Érintős vagyok, és tudom, hogy egy érintősnek valóban bazi szarul eshet, hogyha azt mondják neki, hogy "Ne érj hozzám." vagy hasonlót. Persze ez nem jelenti, hogy akkor ezen felkiáltás alapján bárkit bármikor taperolhat, de érted na...
24F
Ez szerintem azért több mindentől függ.
- mennyire kulcsfontosságú a "legintenzívebb szeretetnyelvetek", mennyire intenzíven élitek meg
- mennyire vagytok kompromisszumkészek
És ez esetenként változó. Mi pl. eljutottunk expárommal a kapcsolatunk végére arra a szintre, hogy már nem tudtunk egymás mellett meglenni apátia és/vagy vita nélkül, annyira mást vártunk a kapcsolattól.
Az én exem is kifejezetten érintésorientált volt. Félreértés ne essék, nem vagyok érintésfób, meg én is szeretek összebújni, de nem annyit és olyan mértékben, illetve nála az érintés nemcsak a bújást jelentette, hanem tényleg mindenféle tapogatást. Nekem a végére elegem lett abból, hogy amikor otthonról dolgoztam is vagy éppen egy könyv kellős közepén voltam és láthatóan koncentrálni próbáltam, egész végig vegzált, böködött, a fülemet pöckölte, random csöcsörészett, odadugta az ujját, hogy "csinálj vele valamit", barackot nyomott a fejemre / orromra stb. És megbántódott, amikor kedvesen, kulturáltan elmondtam neki, hogy most másra szeretnék figyelni és ez nekem sok.
Nekem meg pl. a közösen eltöltött minőségi idő és a szavak a legfontosabbak, és én meg ezt nem kaptam meg olyan mértékben, mint igényeltem volna.
Én hirtelen nem is tudok olyan párt mondani a környezetemben, akiknek egyezne a szeretnyelve, nincs ezzel gond.
A lényeg, hogy a benzines autót nem szabad gázolajjal tankolni. Neked meg kell tanulni dicsérni, neki odafigyelni, nem csak magatokból kiindulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!