Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Miért értékelődött le a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért értékelődött le a házasság és miért van ilyen hideg logikai megközelítése manapság?

Figyelt kérdés

Pár kérdéssel lejjebb volt egy lány, akit kb. vasvillára tűztek, mert kétségbe van esve, hogy nem kérte meg a párja a kezét. Jött a klasszikus mondat, hogy "minek a papír, mi úgy is szeretjük egymást, ha szeretsz valakit, arról nem egy dokumentum fog tenni, nincs ebben semmi logika". Igazatok van, egy papír nem fog arról gondoskodni, hogy ha eddig nem szerettél valakit, akkor majd most ez változik. De ennyi erővel minek karácsonyozunk és húsvétozunk? Egy olyan szertartást ünneplünk, aminek vallási gyökerei vannak, aminek szintén nincsen logikája. Mi mégis évről évre egy feldíszített fenyőfa köré körbeülünk a családdal, nyuszitojást keresünk a kertben, szintén tök logikátlanul. Mi az értelme akkor mégis ezeknek? Mert az embernek jó, ha vannak ilyen "biztonságos pontok" az életében, mikor összegyűlhet a család, és az egész arra megy ki, hogy az összetartozás érzését erősítse. Ez az eredeti funkciója az ünnepeknek, hogy egy közösség kötőerejét szilárdítsa. Miközben teljesen nonszensz egy szűz nőtől született kisjézus a jászolban, körülötte a csillag által vezérelt három király.

Hát a házasság is ilyen. Megszervezzük az eseményt, lezavarjuk, másnap el is felejtjük, mint az ünnepeket. De közben észrevétlenül változik valami, az pedig a kötelék erőssége, mind egymás és a külvilág felé. Az emberel igenis érzik, hogy más a hangsúlya a "férjem" és a "barátom" szónak. Még meg is értem azt, ha valaki ennek ellenére nem szimpatizál a házassággal de miért kell full hülyének kikiáltani azt, aki támogatja? Szabályosan betámadták a lányt, mintha csak azt mondta volna, hogy a gyilkosság nem bűn.

2017. nov. 30. 09:48
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Liberalizmus korát éljük egy jó ideje (Vízöntő-korszak, ha úgy tetszik.).

Indult ez a korszak a nagymértékű technikai fejlődéssel, az egyenrangúságra való törekvéssel, a függetlenségért való harcokkal, a szabad vélemények nyilvánításával és miegyebekkel. A "más" emberek kinyilvánítják "másságukat" - kérdés, ki a más? Mindenkinek más. Az azonos nemhez vonzódó emberek nyíltabban beszélnek magukról, több elfogadást kapnak talán a közvéleménytől. Az a korszak, amikor azt csinálod, ami Neked jó - szinte minden szabályt "áthágva".

Én teljes mértékben házasságpárti vagyok. Valóban csak egy papír az a bizonyos anyakönyvi kivonat. Még nem vagyok feleség (majd 2018-ban), így nem tudom, milyen érzés lesz feleségként.

Nem hinném, hogy jobban szeretem majd a vőlegényemet házasságkötés után, mint most. Nem pályázom a pénzére, tulajdonára. Mégis: könnybe lábadt a szemem, amikor az anyakönyvvezető megkérdezett bennünket, lesz-e valamelyikünknél név változás. Azt mondtam, hogy igen, az én nevem változik, és felveszem a vőlegényem nevét. Ekkor büszke, euforikus állapotba kerültem. Ez plusz, segítő rezgést kap a kapcsolat, én ebben hiszek. S mindezek mellett teljes mértékben elfogadom mások álláspontját, véleményét. Mindenki élje úgy a saját életét, ahogy neki jó - figyelembe véve a körülötte élők igényeit is, nem csorbítva azokat.

Ettől függetlenül megromolhat a kapcsolat, ha nem dolgozunk rajta, ugyanolyan szokásaink lesznek, mint eddig. Lehet, hogy még rosszabb szokásokat veszünk fel.

2017. nov. 30. 11:09
 12/20 anonim ***** válasza:

Én teljes mértékben meg tudlak érteni kedves kérdező, én sem vagyok vallásos. De! Itt jön a csavar, nekem a házasság azt jelenti, hogy "szent" (mondtam, hogy nem vagyok vallásos? :D) kötelék köttetett két fél között, ehhez nem kell feltétlenül nagy buli sem, ehhez bőven elég egy hangulatos kis szertartás. :)

[sentimental guy] :)

2017. nov. 30. 11:12
 13/20 anonim ***** válasza:

11: Én így nem "mertem" ilyen mélyen belemenni, mert akkor leb**iznak :) Jó, hogy helyettem fogalmaztad meg x)

Nagyon sok boldogságot nektek! :)

2017. nov. 30. 11:15
 14/20 anonim ***** válasza:
Nem vitatkozni akarok, de a "rezgésnek", meg " szent köteléknek" nem sok köze van ahhoz, hogy majd hogyan alakul a házasság, a személyiségetek, stb. Egy ideig én is " hittem" valami hasonlóban, de ma már nem ezt tartom fontosnak.
2017. nov. 30. 11:30
 15/20 anonim ***** válasza:
11%
Azt kell mindenkinek megértenie, hogy manapság MINDEN a pénzről szól. A karácsony is, meg a házasság is. Előbbinél a lényeg hogy minél több pénzt költsünk ajándékra, utóbbinál pedig hogy létrejöjjön egy olyan vagyonközösség, ami az egyik félnek ingyen életet biztosít (de legalábbis hatalmas könnyebbséget) a másik fél kárára. Az összes többi ideológiai meg érzelmi maszlag csak a mézesmadzag, ha úgy tetszik a megtévesztés, hogy minél többen ugorjanak bele vakon a buliba, illetve hogy mindenki nyissa csak ki a bukszáját és tejeljen. A világnak már fel kellene nőnie végre. Sokan megtették már, nálunk már hosszú évek óta nincs karácsonyi ajándék (én a fenyőről is lemondanék, hiszen azon sokkal szebbek odakinn az erdőben), és elvenni sem akarnék senkit sem. Amúgy a házasság egy hatalmas szívás, sokan rájöttek már erre, és ha nálunk netán növekedett is a számuk az elmúlt időben, az CSAKIS az állami támogatás miatt van, ebben senkinek ne legyenek egyéb illúziói...
2017. nov. 30. 12:03
 16/20 anonim ***** válasza:

BEZZEGRÉGEN

Régen volt hozomány pl. Szülők választottak párt a gyereküknek.

2017. nov. 30. 12:31
 17/20 anonim ***** válasza:

Azért, mert régen, amikor "értékesebb" volt, akkor sem önszántukból csinálták sokan vagy mert értékesebbnek tartották, hanem "mert ez a társadalom rendje" és ha nem tették meg, kinézte őket a társadalom. Az ilyennek sosem jelentett semmit a házasság, semmi magasztosat. Nyilván ezekből lett az, aki ha már nem muszáj, nem házasodik. Ő tényleg csak egy jogi hercehurcát, giccset lát a házasságban. Ő nyilván nem érti meg azt, aki házasodni akar, mert benne nincs meg az az érzés, hogy a kapcsolat ettől bármilyen szinten jobb, szebb lenne.

Én a magam részéről házasságpárti vagyok. Nem ítélem el azokat, akik nem akarnak házasodni. Max. akkor, ha összekerül egy nyíltan házasságpárti és egy titkoltan házasságellenes ember egy kapcsolatban, és minden házasságellenes lehülyézi a házasságpártit, amiért nem hajlandó vadházasságban élni a másikkal élete végéig, amikor kiderül, hogy a másik 10 év után sem hajlandó házasodni, mert "hű, de szeretheted akkor a párod". Akkor ez fordítva miért nem működik ugyanígy? Ha ennyire nem jelent semmit a papír, miért olyan nehéz aláírni? Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a házasságellenesnek kellene engednie, hanem hogy ilyen esetben jobb, ha különmennek. De mindenesetre nem a házasságpártira mondani, hogy hisztis meg buta meg nem szereti a másikat eléggé.

(persze itt hozzátenném, nem mindegy, hogy az előző kérdésben író 22 éves írás alapján "roppant érett" kisasszony hisztizik-e a gyűrűért 4 év után, vagy egy 30as nő gondolkodik el azon, hogy leüljön-e 5-6-7-8 év után a párjával megbeszélni, merre megy a kapcsolatuk, ha már az ismerkedés elején elmondta, ő házasodni szeretne majd)

2017. nov. 30. 13:23
 18/20 anonim ***** válasza:
Plusz régen egy nő számára a házasság volt az egyetlen lehetőség, hogy ne legyen földönfutó. Dehogy szólt szent kötelékről meg ilyenekről. A pénzről szólt, meg arról, hogy két embert anyagilag összekapcsoljon. Mert ha a férfi ki tudott volna lépni belőle, akkor a nő megint csak ott maradt volna egy fillér nélkül, gyerekkel a nyakában. De szerencsére ma már egyre többen hallani sem akarnak vagyonközösségről, nőként pedig rengeteg lehetőségünk van felépíteni valamit jó helyre házasodás nélkül is.
2017. nov. 30. 13:42
 19/20 anonim ***** válasza:
Bennem is megfogalmazódott ez a kérdés. Szerintem, igen is van létjogosultsága a házasság intézményének napjainkban is. Ez úgy látom, hogy nagy vita gerjesztő téma... Teljesen jogos, ha felnőtt, érett személyiségű lányban felmerül 2-3 éves kapcsolat után, hogy merre tartunk! Igen is, illik eljegyezni a lányt egy bizonyos idő után! Ehhez nem kell hiszti, kérlelés, mert ez természetesrn jön a férfi részéről. Tovább megyek.... Az eljegyzéskor már az esküvő időpontját tudni kellene kb. Komolytalanul ne legyen eljegyzés. Illik másfél éven belül megtartani. Milyen rossz érzés a menyasszonynak, hogy minden ismerős azt kérdezi, hogy mikor lesz az edküvő, és ő erre nem tud mit mondani....Szóval két érett ember, ha szereti egymást, szép a kapcsolat, és közös az akarat, házasodjanak. Ha a férfi nem akar, legyen egyenes, és mondja!!! Örök visszatérő: ha nem jelent semmit a papír, akkor miért nem lehet aláírni? Nekem ne mondja senki, hogy ez nem jelent semmit! Anyagiak miatt házasodnak? Kik? Ne vicceljünk már! Másik kedvencem: ha terhes lesz a nő.... Gyerek miatt....Szeretetből, gyermek nélkül, közös akaratból.....Mindegy, hogy szűk család, vagy több száz fő. A lényeg a Szeretet, összetartozás. Egymásért..... Lehet lemocskolni.....
2017. dec. 6. 13:36
 20/20 anonim ***** válasza:

Manapság ez a divat.

Ráhúzni a házasságra, hogy az csak egy papír, hogy semmit nem jelent. Na ez egy oltári nagy kamu.

Az emberek, akik nem akarják aláírni nagyon is jól tudják, hogy ez nem jelentéktelen dolog. Jogi vonzata van. Onnantól nem a pasid/csajod lesz a másik, hanem a férjed/feleséged. Normális esetben az ember kétszer is meggondolja, hogy kivel akar ilyen módon összetartozni, ugyanis, ha szakítás a vége, nem egy egyszerű összepakolok, veszem a kabátom és megyek/vagy elküldöm a másikat, hogy húzzon el (attól függ kinek a tulajdona az otthon amiben éltek).

Ilyenkor válás van, a bíróság előtt kell vállalni a felelősséget amiért rosszul választottál párt magadnak. Épeszű ember nem házasodik össze akárkivel, csak akivel legalább megvan az az érzés, hogy igen, vele akarok élni a halálom napjáig, őt szeretem majd amíg meg nem halok.

Garancia soha, semmire nincs! Se együtt élésre, se házasságra, se gyerekvállalásra, hogy majd halálig tart. Együtt élő "papír nélkül is szeretjük egymást" párok is sorra szakíthatnak, akár gyerekkel is, csak erről nincs semmilyen nyilvántartás, adat, statisztika, mert párok összeköltöznek, aztán szét, majd másokkal megint össze, és megint szét. Követhetetlen.

A házasság, és a többi kapcsolati forma is csak annyi, amennyit beletesznek. A lényeg, hogy mindkét fél boldog legyen abban a kapcsolatban, ha házasság, ha élettársi kapcsolat.

Senki nem a házasságtól fogja jobban szeretni a párját, de aki vágyik rá, hogy férj-feleség legyen, annak igenis jó érzés, és ad egyfajta pluszt, hogy nem egy sima barátom-barátnőm kapcsolatban van.

Voltam olyanban is, tiniként, meg fiatal felnőttként, de egy idő után már más jellegű kapcsolatra vágytam, vágytunk mindketten, a férjem is, és én is. A házasságnak súlya van, következményei, bárhogy alakul is.

Számunkra például értéke van.:) (A vallásnak egyébként ehhez semmi köze, nem volt templomi esküvőnk mivel egyikünk sem vallásos. Képmutatóak nem vagyunk) Semmi szükség arra, hogy ezt a házasságellenesek kifacsarják, nem ettől szeretjük egymást jobban, csak érzelmi értéke van. Egyszerűen csak jó érzés.

Számunkra a házasság a kapcsolat legmagasabb szintje. Az ami 2 emberről szól, akik tisztelik, szeretik egymást, és együtt akarják leélni az életüket. Ezt úgysem értik meg azok, akiknek nem fontos, hogy férj és feleség legyenek életük szerelmével, vagy valamilyen oknál fogva félnek vállalni a törvényes kapcsolatot, szóval felesleges is magyarázni.

Ez az én, és a férjem saját, egyéni véleménye a házasságról. Ettől függetlenül mindenki úgy él ahogy akar. Nekem pl édes mindegy, hogy kinek van férje/pasija, felesége/barátnője a környezetemben, magánügy. Csak húzni a másik idejét, hülyíteni, áltatni, hogy "majd elveszlek", "majd, ha eljött az ideje" "drága az esküvő, nincs rá pénz" stb kamu, elterelő szövegek, vagy évekig lapítani, és nem beszélni a témáról....ez is bevett, de nagyon aljas húzás a férfiak részéről.

Ez nem gerinces dolog. Legyen tisztázva a kapcsolat elején, hogy mit várhatnak egymástól, a kapcsolattól, és akkor nincs hiszti. Annak, hogy az egyik feladja a vágyait, az elveit a másikért, értelmetlen. Úgyis tüske marad... Az ilyenek egyszerűen nem illenek össze.

2017. dec. 12. 15:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!