Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek fontos, hogy a nő felvegye a férje vezetéknevét valamilyen formában, ha igen, kifejtenétek miért?
A sógornőmmel beszélgettünk erről. És én eddig úgy voltam vele,hogy nem szeretném majd megváltoztatni a vezetéknevemet semmilyen formában. Mert az az én nevem és a sajátom.
Nem azért,mert szégyellném a majdani férjem nevét és eltitkolni se szeretném. Csak nekem idegen lenne ez az egész. Így szeretem a nevemet ahogy van.
A sogórnőm idősebb nálan,ő már férjnék van. És szerinte fontos,illik valamilyen formábam átvenni.
Vajon önző leszek ha odakerül egyszer a sor,és nem változtatom meg a nevemet.
Nektek ez mennyire fontos? És miért?
Nekem Édesanyám nem vette fel apám nevét, és sose zavart.
A nővérem, amikor megházasodott, akkor se zavart, mert hát minek is vegye fel a nevét, teljesen okés úgy, ahogy van.
Viszont az zavar kicsit, hogy előttem válaszolók közül senki nem látja, hogy mi értelme van, és jönnek itt az egyenlőséggel... hahaha
Jó az egyenlőség, viszont azon még nem változtattak, hogy a gyerek majd az apja vezeték nevét kapja. EZ az értelme.
Én cserkészkedem már jó sok éve, és vezető vagyok, és ott tapasztalom, hogy miért is jó ez a név felvétel.
Ha van 15 gyerek a kezed alatt, akik másodikosak, és ezért a szülőkkel kell tartanod a kapcsolatot, főleg az anyjával, mert ugye az apa ritkán folyik bele az ilyen dologba... Ott van a nevelőnek egy rakás gyerek név, meg egy rakás szülő neve telefonszámmal.
Gyerekek: Kovács Attila, Szabó Kálmán, Kalmár László, Bolyai Farkas, Hegedűs Dzsenifer, Oravecz Fanni, Kopoltyús Géza, Garai Anna stb.
És a szülők nevei: Molnár Éva, Hegedűs Péter, Kalmárné Grósz Anna, Tallai Hanna, Gríszkó Lotti, Gelencsér Adrienn stb.
A lényeg, hogy így kettő darab gyerek és szülő párosítást tudunk adni kapásból, a többiről meg fogalmunk sincs, hogy melyik kihez tartozik, csak mondjuk fél év után lehet megtanulni, hogy akkor most a Molnár Éva az a Bolyai Farkas anyukája vagy stb.
Szóval annyi értelme van, hogy később könnyíted kicsikét azt, hogy a bármilyen külön órán egyszerűbben kötik a nevedet a gyerekedhez. Különben nehéz ám, hogy ott várod, hogy jöjjön a másodikos gyerek, akinek csak azt tudod, hogy Bolyai Farkas, láttad eddig kétszer (az anyját egyszer se, csak elküldte a nevét meg a számát) és még nem érkezett meg a délutáni foglalkozásra, akkor találd ki, hogy a sok név közül pont melyik az anyja, és hívd fel azt sikeresen... Ahha persze, és előtte kockáztassak be három-négy iszonyat égő telefon hívást, csak mert nem jelenik meg a gyerek, és a szülő volt olyan feledékeny, és nem szólt nekem, hogy beteg (általában ez van). Ekkor persze körbe kell telefonálni, de elég nagy szívás még az elején.
Ennyi az értelme szerintem. Ennél több értelmet nem látok bele.
Fogsz egy papírt, megkérdezed a Horváth Béluskát, hogy "hogy hívják édesanyádat?", ő megmondja, te meg leírod.
Horváth Béla - Kovács Anna
Ördöngösen hangzik, tudom.
Nekem sem az a nevem, mint anyukámnak, de soha nem vakargatta senki a fejét, hogy kit kell hívni, ha gáz van, kihez kell szólni szülőin.
De szerintem ha a cserkészeket megkérdezed, nekik is van ennyi logikai, problémamegoldó képességük. Komolyan aggasztó, hogy felnőttek erre nem jönnek rá.
Ha fel is veszed ne csak egy né maradjon belőled a férjed neve után, az egyfajta identitásvesztés.
Úgy értem ha például ő Kovács József te meg mondjuk Tóth Anna akkor a Kovács Tóth Anna még oké, de Kovács Józsefné semmiképp ne legyél.
Egy gyereknél meg lehet csinálni. 15-nél 30-nál, vagy ha a csapatba 65 tartozik... szóval azért a mennyiség dob a dolgon. Amúgy meg amikor éppen ott van béluska úgy könnyű, de amikor épp nincs ott, és azért kéne telefonálni... vagy ha Béluska arra a kérdésre, hogy "Hogy hívják Édesanyádat?" azt válaszolja, hogy "Anya!"... akkor már gond van.
amúgy ezzel nem akarom lejáratni a cserkészeket, probléma megoldó jóra való népség. Csak ki akartam sajtolni az (számomra) egyetlen értelmét ebből a név átvevős dologból. mert ha valami értelme van, akkor ez.
Más tényleg semmi szerintem, csak hogy látszódjék a néven is a rokoni kapcsolat a gyerek és anyja között... Ennyi.
Ne haragudj 76, de ez nevetséges indok. Nehogy már azért keljen valakinek teljes okmány csere, mert majd a Marika néni nem tudja összepároztatni a gyereket az anyjával. =D Másrészt meg miért vannak külön listán a nevek? Gyerek neve és mellette a szülő neve, elérhetősége. Ezen mi ilyen bonyolult?
Nekem egyébként gimiben lett betonbiztos az elhatározásom ebben a kérdésben, bár előtte is hülyeségnek tartottam. Már jó pár éve befejeztem a gimit, de azóta se tudom, hogy mi volt a fizikatanárnőnk neve. Ő úgy mutatkozott be, hogy Kovács Jánosné (nem ez volt a neve, de ez a forma volt), így írt alá, az összes létező tablón így szerepelt, a gimi honlapján a tanároknál is csak ennyi volt. Persze nyilván megkérdezhettük volna, de már akkor is valahol 70 és a halál közt volt, nem mertük, nem akartuk megsérteni. Mindig szomorúan gondolok rá, mert ő bármit is ért el az életben, azt nem a Szabó Éva vagy a Molnár Eszter érdeme, hanem a Kovács János feleségéé.
Nem venném fel a férjem nevét, és nem csak a papír hercehurca miatt, hanem azért sem mert teljesen jellemtelenné válnék.
Kiskoromban is ezen gondolkoztam, hogy miért jó átvenni egy nevet és megtoldani egy "né"-vel.
Ki lesz utána az a személy? Egy vagyontárgya a férjének?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!