Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha a párodnak fontos a templomi esküvő, de te nem vagy megkeresztelve, a kedvéért belemennél?
A párom meg van keresztelve és neki fontos is, hogy legyen templomi esküvőnk. Én nem vagyok megkeresztelve, nem is vagyok igazán hívő, tehát nekem igazából mindegy, de a kedvéért szívesen vállalnám.
Nekem nem oszt, nem szoroz az egész, de látom, hogy neki számít és úgy érzem, hogy ha neki ez valóban ennyire fontos, hogy Isten áldását kérje, akkor nekem is az. Nem Isten miatt, meg a templomi hacacáré miatt, hanem a párom miatt.
Viszont megkaptam már hívő ismerősöktől, barátoktól, hogy ez így képmutatás a részemről, mert minek kell templomi szertartás, ha én úgyse hiszek benne...
Ti mit gondoltok?
Mivel írtad,hogy szívesen vállalnád a párodért, akkor nincs kérdés.
Nem képmutatás,ha belemész.Ne keresztelkedj meg,ha nem hiszel,akkor sem,ha olyan papot fogtok ki,aki erőltetné.A katolikus egyházjog szerint elég,ha az egyik fél van megkeresztelve.Majd kér a pap püspöki engedélyt,2 hét alatt meg szokták küldeni.Ha meg protestáns a párod,akkor nem fognak kekeckedni.
Katolikusoknál ha nincs templomi esküvő,akkor a párod nem gyónhat,nem áldozhat.Ha vallását gyakorló ember a párod,ez mindig fájni fog neki.
Sok boldogságot!
Egy kérdésem van: Mire esküszöl és kinek az áldására vársz, ateistaként egy keresztény templomban?
Innentől kezdve, ha erre válaszoltál, már képmutatás az egész.
12. válaszoló jól leírta a lényeget. Ha katolikus a párod, és nem lesz egyházi esküvője, akkor ti igazából nem rendezett házasságban éltek, ami szerint a párod már nem lesz teljesen tagja az egyháznak, mint közösségnek és ameddig ez nem rendeződik nem gyónhat és nem áldozhat.
Viszont mivel ma már van ilyen eset, hogy csak az egyik fél van megkeresztelve, így az egyház nem kéri mindkét féltől a keresztséget. Sőt, a nem hívő félnek nem is kell minden szöveget ott az oltár előtt végigmondani. Előzőleg alá kell püspöki engedélyt kérni az ilyen házasságokhoz, illetve nyilatkozni kell, hogy tudomásod van a leendő házaspárod kötelezettségéről a gyerekek katolikus nevelését illetően. Aztán az esketéskor elég csak a házassági szándékot kinyilvánítani, de pl. nem kell esküdni a feszületre...
Innentől kezdve én nem érzem képmutatásnak, ha párod valóban a hite miatt és magatok miatt szeretne egyházi esküvőt és nem a családi nyomásra és nem is azért, mert olyan széééép a templom...
Ha neked nincs valami más hited, akkor miért ne?
Ahogy te is írtad, a keresztényeknél a házasság azt jelenti, hogy Isten áldását kérik a kapcsolatukra, szóval ha akár az egyikőtök komolyan vallásos, akkor nagy szentségtörést nem követtek el.
Neked szerintem nem fáj, ha egy óráig egy templomban kell álldogálnod, a párodnak viszont rengeteget jelenthet ez a gesztus.
Nincs más hitem, mondhatjuk, hogy "pogány" vagyok, bár én jobban szeretem az ateista megnevezést. :)
Nyilván nem azért csinálnám, mert jó buli bemenni egy templomba és a násznép meg a pap szeme közé hazudni, de látom, hogy a páromnak a templomi szertartás sokat jelentene, ezért nekem is fontos, hogy legyen. Nem magam miatt vagy Isten miatt, hanem a párom miatt.
Egyébként nem kényszerít semmire, akik írták, hogy ha igazi jó keresztény lenne, akkor nem várna el tőlem ilyesmit. Nem is várja el, én magamtól is tudom, hogy szeretné, de sose erőltetné.
Az utolsó válaszoló egyébként tökéletesen megfogalmazta, mit gondolok erről. :)
"Neked szerintem nem fáj, ha egy óráig egy templomban kell álldogálnod, a párodnak viszont rengeteget jelenthet ez a gesztus."
Na, pontosan ezt gondolom én is. Nekem nem fáj, károm nem származik belőle, gyakorlatilag semleges a téma, neki viszont nagyon sokat jelentene.
Nagyon köszönöm egyébként azokat a válaszokat is, akik leírták, hogy nem muszáj megkeresztelkednem, hanem kérhetünk püspöki engedélyt, és így a feszületre se kellene esküdnöm, csak a házassági szándékomról és a arról kellene nyilatkoznom, hogy tudok a párom vallásáról és az egyház iránti kötelezettségeiről (leendő gyerekeink nevelése pl.). Ezt eddig nem tudtam, de valószínűleg ez a megoldás lenne a legcélszerűbb. :) Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!