Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti mennyit költötök havi szinten élelmiszerre és testápolási cuccokra ketten?
Márkásabb dolgokat vásároltok?
Élelmiszerből is a jobb minőségűt veszitek?
Hol szoktatok bevásárolni?Szerintetek hol a legolcsóbb?
Mi nem tudom hogy csináljuk,de havi szinten min. 60 ezer Ft-ot költünk élelmiszerre,ami állítólag soknak számít. Másoktól azt hallom,hogy ketten 40 ezer Ft-ból simán kijönnek... De hogyan? Úgy hogy csak zsemlén élnek? Én szoktam főzni,de nem minden nap van rá időm és energiám. Nem szoktam drága dolgokat főzni pl. rakott krumpli, rakott zöldség, tészták, főzelékek, mirelit dolgokat rántok, leveseket főzök, sütit csak nagyon ritkán.
Pl. néha veszünk a boltba ízesített sört (ebből is az olcsóbbat,ami 200 Ft alatt van/db), én magamnak gránátalmát,de azt is havonta 1 db-ot, szóval persze ezek drágábbak,de ezeket sem napi szinten vesszük...
60-70e csak a kaja egy hónapban, de mi teljes kiőrlésű, cukormentes dolgokat veszünk, és rengeteg zöldséget, gyümölcsöt. Hús is heti 3-4-szer biztosan van. Kajából a minőséget vesszük.
Nassolnivalónak max. olajos magok, és popcorn.
Illatszerekre és tisztítószerekre olyan 8000 körül fizetünk egy hónapban, ebben a mosószertől kezdve a tamponig minden benne van. (nyilván mosószer nincs minden hónapban, de akkor van helyette más)
Két felnőtt + 5 éves gyerek
60 ezer forint körül megy el élelmiszerre, úgy hogy nem termelünk (de ez idén megváltozik :)) és nem is kapunk számottevő mennyiségű élelmet családtól/baráttól.
Én tételesen leírom minden hónapban a költségeinket.
Több év tapasztalatai alapján az alapelveim a következők:
1. mindig idénygyümölcsöt/zöldséget eszünk (magyarul: télen nincs paradicsom, paprika, fejessaláta, stb) egyrészt sokkal drágább, ha nem a szezonja van éppen, és élettanilag pedig igen elenyésző a primőr/importált zöldségnek gyümölcsnek a tápanyagtartalma
2. "hörcsög" módjára szoktam vásárolni, azaz nem kg-onként veszem pl a hagymát, krumplit, hanem időként elmegyek a nagybani piacra, és általában mindig akkor, amikor a legolcsóbb. Pl. szeptemberben szedik fel a krumplit, így én akkor megvettem 4 zsákkal, ami ki is tart nálunk a köv. szezonig
3. mindig megtervezem előre a menüt, a nagy multikat kerülöm, max ha tényleg kihagyhatatlan az akciójuk, előnyben részesítem a helyi kistermelőket, a piacot, a bio vagy öko módon előállított élelmiszert (nem is költünk gyógyszerre soha, ha mégis valami nyavalyánk van, akkor is lehetőség szerint a természetes gyógymódokat részesítjük előnyben: gyógyteák, propolisz csepp, stb.)
A gyerek az oviban eszik napközben, én itthon dolgozom, így én itthon, a férjem is itthonról viszi a kaját.
Így havi bontásban, átlagosan ennyi megy el élelmiszerre:
12000 ft hús
8000 ft húsáru (kolbász, szalonna, füstölt termékek...)
12000 tej és tejtermékek
5000 zöldség és gyümölcs
4000 kávé, tea, gyümölcslé
3500 kenyér
4000 tojás
5000 egyéb: liszt, cukor, zsiradék, fűszerek...
2000 édesség
Testápolási cuccok: havi 7000 Ft átlagosan
öko módon mosok, ami töredéke a korábban általam használt hagyományos mosásnak, átlagosan 2000 Ft/hó
Takarítószerekre sem költök, nálam kiválóan bevált az ecet, citromsav, trisó, amelyek filléres tételek.
Testápolás: natúrkozmetikumok, vagy házilag készített deó, sampon, fogkrém...
Ide sorolom a wc-papírt és zsebkendőt is.
Kíváncsi leszek, idén hogy alakul, mert kiköltöztünk egy hatalmas kertes házba, és van rengeteg gyümölcsfa, fogunk termelni is, meglátjuk! :)
Az biztos, ha nagy tételben vásárol az ember és idényben, akkor sokat lehet spórolni. Mondjuk ez egy külön téma lehetne, mert ebből a szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy valaki kertes házban lakik, vagy társasházban.
Kertes házban sok mindent meg lehet termelni és tárolni is. Én pl. egy 50 m2-es lakásban lakom, sem termelni, sem tárolni nem tudok. Szoktam befőzni, de minimális mennyiség fér el.
Szóval sajnos nem opció a több zsák krumpli, vagy alma, mert olcsó. Még a mélyhűtőm is apró, mert nagyobb nem fér be a lakásba.
Nekem havi 50 kb, de ebben benne van a más is nemcsak a kaja. (Pl. tisztítószerek). Persze ez csalás, mert párom kint dolgozik külföldön így csak hétvégén van itthon, szóval ő is költ kint nyilván. De ebből az 50-ből eszik hétvégén ő is rendes kaját meg visz is ki sokszor.
Ha csak magamnak, akkor is elmegy a 40 ezer. 10ezer/hét.
De amíg otthon laktam, anyukám mondta, hogy ő olyan 100ezret elköltött kajára négyünkre.
Mi ketten vagyunk a férjemmel.
Havi 1 Nagy bevásárlás 30 ezerre ki szokott jönni. Néha plusz 1-2 ezer. Nagy ritkán 35, ha becsúszik valami extra. Az alapban benne vannak a tisztító, tisztálkodó szerek is.
A férjem fehér kenyeret eszik, én teljes kiőrlésűt, ő cukros édességeket eszik, én diabetikusat. Cukormentes szörpöket, energiaitalt, és csapból vizet iszunk. Kb 3 havonta egyszer veszünk 1 üveg kólát.
Aztán további összesen 15 ezer megy el a heti kisebb bevásárlásokra.
Szóval 45 ezerre jön ki átlagosan egy hónapban az egész. De sose sikerül mindig ugyanannyit költeni,van hogy kevesebb egy kicsit.
60 ezer szerintem is sok.
Én szeretek főzni, de azért nem bonyolult dolgokat. Külön főzök mindkettőnknek.
Spagettit, pörköltet, rántott mirelit húst, halat, rendes húst, darált húsból fasírtot, carbonarát, főzelékeket (borsó, bab, lencse, krumpli). A férjem tésztás, krumplis , rizses, csak ezekbe tudok becsempészni zöldséget neki, mert nem szereti, nagyon finnyás.
Én zöldségeket eszem a húsneművel. Tésztát, krumplit sokkal ritkábban, rizst nem is szeretem.
Vásárolni úgy szoktunk, hogy nagy bevásárlásnál a férjem munka után megveszi a Bp-i teszkóban a mirelit dolgokat, húst/zöldséget (ott kicsit olcsóbb), a többit az itthoni teszkóban másnap, és egy közeli kisboltban a minimális maradékot.
Teszkó márkát veszünk illetve azt ami olcsóbb.
Ezt bevallom őszintén, a férjem nézegeti, nekem nincs türelmem hozzá, ő meg ebben nőtt fel. Hála égnek nem nekem kell bogarászni:) ő meg profi. Eddig sosem volt olyan hogy valami rossz minőségű volt, csak mert márkátlan.
1x szembesültünk egy r...ch márkás almalével ami romlott volt. Na ennyit a márkáról.
Amúgy pár havonta 1x szoktunk venni gyorskaját is amikor belefér, én kínait, a férjem a mekit szereti.
Testápolóra, arckrémre, körömlakkra, ilyenekre nem költök. Hajamat nem festem, műkörmöt pláne nem hordok. Ennek ellenére van itthon jelenleg 2 testápoló, arclemosó és vagy 9 körömlakk, mert édesanyám és a nővérem veszik, de nagyon hamar megunják, és odaadják amikor átmegyünk hozzájuk. Sose kértem, egyszerűen nem akarják kidobni.
Mi 3 vagyunk( 2 felnőtt, 1 gyerek)
Hónap elején nagy bevásárlást tartunk ( kb.20 ezer), ilyenkor veszem meg a tisztítószereket, tisztálkodáshoz szükséges dolgokat, hétvégi ebédhez valót stb.
Utána kb: napi 1500 jut kajára, néha valami gyors ebédre!
Összesen olyan 65 ezer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!