Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tényleg "nem divat" és régies már a -né használat? Többen választják mostanában a kötőjeles lehetőséget? Nektek melyik tetszik jobban?
Tudom, hogy függ a két vezetéknévtől is, de most tegyük fel, hogy két "átlagos" névről van szó, ami mindkét esetben jó.
Szóval pl:
Szabóné
vagy
Szabó-Kovács
Környezetemben elég vegyes a névviselés. Egyébként, ha jól emlékszem, tavalyi statisztika szerint a Szabóné Kovács Éva a legnépszerübb.
Èn Szabó Zoltánné Kovács Éva szeretnék majd lenni, mert nekem ez tetszik a legjobban.
Ha férjhez megyek, akkor biztos, hogy meg fogom hagyni a saját nevem. Nekem nagyon furcsa, hogy egy másik ember nevét, vagy nevének részletét kelljen viselnem (főleg úgy, hogy a dolog nem kölcsönös, ő meghagyhatja a sajátját). Egyszerűen nem értem, hogy mire jó. A nevünk egy elég meghatározó dolog, egy kicsit az identitás része is. És én attól még nem leszek más ember, hogy férjhez megyek. Sokan azt mondják, hogy az összetartozást jelző gesztus. De akkor miért csak a nőnek kell jelezni?
Egy esetben tudom elképzelni: ha valakinek a neve nagyon rosszul hangzik, vagy tucat, és a másiké jobban tetszik neki, akkor a saját vezetékneve helyett felveszi.
Én 21évesen mentem férjhez, és a mai napig meglepödnek a nevemen. Jó hosszu lett. Kovács Ferencné Tóth Barbara lettem(kitalált név, de hosszba ua.) Páromnak mind1 volt hogy veszem fel, ha felveszem, nekem a né-s verzió tetszik, kötöjeles soha nem akartam lenni, nem tetszik. De mindenki ugy veszi fel a nevét v nem veszi fel, ahogy ő szeretné, hisz jó esetbe életünk végéig az lesz ami. :)
Üdv 24N
Én kötőjellel tervezem felvenni a párom nevét.
A gyerek meg természetesen az ő nevét kapja, nem akarunk kiszúrni vele, hogy dupla vezetéknév.
Az én környezetemben a kötőjeles a leggyakoribb. Sajnos van akinél melléfogás volt (szerintem), nagyon nem illenek össze a vezetéknevek, és marha hosszú is lett..mindegy, az ő dolga.
Én is kötőjeles lettem évekkel ezelőtt. Több okból is. Jól összepasszolnak a vezetékneveink így egymás mellett, a né verzió semmilyen formában nem tetszik, illetve nekem a vezetéknevem, és a keresztnevem is nagyon rövid, ami mindig zavart, valamint tucat vezetéknevem van...így együtt viszont különlegesebb:)
Ha a vezetékneveink nem illettek volna össze, akkor csak a férjem vezetéknevét vettem volna fel az enyém helyére.
De pl a sógornőm is kötőjelesen vette fel a nevét, aztán 1 éven belül visszacserélte a lánykori nevére, miután kiderült, hogy nem csak ő, de a férje is félremegy...(amúgy nem váltak el)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!