Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házassági szerzödés aláírnád vagy nem?
Párom vett egy családi házat én meg3 éve lakok itt vele együtt. összejöttünk ö és a saját családja teljesen felújította a házat én meg segítettem mindenbe amibe tudtam. Házassági élettársi szerződést akkor nem irtunk alá. teljesen kész a ház 2 gyerekünk született. és most akarja aláíratni a papirt hogy se a házhoz se a benne lévö ingásságokra nincs semmi közöm.
csak amit én hoztam el házúról az az enyém. most akar elmenni az ügyvédhez és azt hiszi én aláírom.
te aláirnád?
illetve ha én aláírnám akkor esetleg egy kitételt hozzá irathatnék én is? pl ha elválunk ennyi és ennyi gyerektartásra kötelezem vagy arra hogy válls esetén a két gyerekre (saját gyereke rá kell hogy írassa a házát?
Nem irnám alá,és nem is iratnék semmilyen szerződést.
Nekem saját házam van a férjemnek egy iróasztala de fel sem merült ilyesmi hogy szerződést irjunk.
Tehát te inkább elválnál, minthogy aláírd azt az igazságot, hogy anyagilag nem járultál hozzá a házhoz? Hogy a ház már házasságotok előtt a férjedé volt, és a férjed szüleinek pénzéből újították fel?
Akkor valahogy mégis inkább pénzéhesnek tűnsz, mint szerelmesnek...
elmegyek ügyvédhez mindenképp
amugy meg ah akarja aláirom a papirt majd segget törölhet vele ha ö költözött volna hozzánk és soha nem mondtam volna ez az én házam itt azt csinalsz amit én mondok és ez meg ez az enyém és ezt ird alá
Én nem írnám alá, hanem otthagynám. Örök tüske lenne a mi megmérgezné a kapcsolatunkat. Nem fer, hogy akkor áll elő ezzel, ha kész a ház, megvannak a gyerekek. Akármilyen kicsit is adtál bele, anyagilag vagy pénzügyileg egy építkezésnél 10 ezer Ft is számít! Megmondanám neki, hogy vagy elfogad aláírás nélkül vagy akkor menj el. Ezt nem most kell kitalálni, hanem még házasság előtt! Mielőtt nem esel teherbe azelőtt kell tisztázni ezeket nem évek múltán!
25/N
Szerintem viszont az sem lenne fair, hogy a haz nagyjat, amit gondolom a parod szulei boven finansziroztak, most 50-50%-ban felezzetek.
Gondolj bele, hogy a te gyermeked majd 20-on evesen valakivel egyutt el, es az a valaki igenyt tart arra a lakasra, amit te es a ferjed szedtetek ossze a 10-15 ev alatt a gyereknek.
a gyerektartas mas teszta:
nem lehet leirni hazassagi szerzodesben. Abban csak a vagyont szoktak meghatarozni. Es aztan az sem biztos, hogy a gyerekeket te kapod.
Amit en nem irnek ala, az az es jol figyelj, mert ebben van a NAGY PENZ, hogy a hazassag/elettarsi kapcsolat alatt szerzett vagyonbol te ne kaphass!!! Tehat csak abba menj bele, hogy a hazassag alatt szerzett vagyon az kozos! Itt lehet nagyot bukni.
Mi lenne, ha nem irnal ala semmit. Mondhatod, hogy nem szeretned alairni. Legyen minden ugy, ahogyan a torveny megszabja. Gondolom azert akarja alairatni, hogy jobb helyzetbe keruljon. Nem muszaj ezt neked elfogadni.
Kérdező, megkérhetnélek, hogy egy kicsit tisztábban írj? Nagyon nehezen olvasható a mondanivalód, egybefolyik az egész.
Amit kihámoztam:
- A pároddal nem vagytok házasok, de együtt éltek 3 éve, és van két gyermeketek
- A párod még a megismerkedésetek előtt vett egy házat, amit ő később a kapcsolatotok folyamán szintén saját önerőből és a szülei segítségével felújított, te pedig ebben fizikai segítséget nyújtottál.
- A bútorok is a párod tulajdonai
Ami ilyenkor a dolgok normális folyamata:
- Teljesen mindegy, hogy aláírod-e a házassági szerződést, ugyanis az a ház a párod különvagyona, amit a házasság előtt szerzett, magyarán neked fikarcnyi jogod vagy közöd sincs hozzá. Később a gyerekeitek fogják azt örökölni.
- Korrekt esetben a felújítás alatt végzett munka ellenértéke járna neked tőle válás esetén: számoljátok ki körülbelülre, hogy hány napban hány órát dolgoztál, és hogy körülbelül milyen "munkabér" jár egyébként ezekre a tevékenységre. Erről írhattok papírt, hogy ez az összeg téged megillet válás esetén (ez egyébként manapság bevett gyakorlat, már a ház építésekor írni szoktak ilyen szerződéseket ha nem közös vagyonból épül).
- A gyerektartás összegét meghatározhatjátok szerződésben, ha szeretnétek. 40% egyébként az, amit általánosan megítélnek két gyerekre.
A véleményem:
Te felettébb pénzéhes és jogilag tájékozatlan vagy. A házhoz és a benne lévő ingóságokhoz az égvilágon semmi közöd, de mégis követelnéd a felét a kétkezi munkádért cserében. A munkádért maximum pénzbeli kifizetés járna, de a ház vagy a bútorok semmiképp sem.
A barátod pedig feleslegesen fél, mivel a ház jogilag házasság után is az ő különvagyona lenne, amit a gyerekei örökölnek. A halála esetén lenne rá neked esetlegesen özvegyi haszonélvezeti jogod, de semmi több.
Lehet, hogy én tudom rosszul, de ha csak együtt éltek, nem vagytok házasok, semmi közöd a párod tulajdonához, akár aláírod a szerződést, akár nem.
Kár olyanra alapozni, hogy jaj hát mert te segítettél a felújításban, mert dolgoztál a házon. Jogilag ez szerintem nem jelent semmit. A férjem házát meg a barátok segítettek rendbe hozni, ennyi erővel ők is kérhetnének részesedést belőle.
Mindenesetre menj el ügyvédhez, ő majd jobban tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!