Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A gazdagabb rétegben erősebb a ragaszkodás a házassághoz?
Láttam erre vonatkozó podcast-okat, ami az amerikai társadalom ezzel kapcsolatos viszonyulását mutatta be, de elég sok dolog hasonló Európában is. A házasság alapvetően gazdasági alapú intézmény volt és persze rendeltek hozzá vallási meg spirituális szempontokat, de pragmatikusan nézve az volt a lényeg, hogy a gyermekek biztonságát szolgálja és a monogám szexualitás miatt egyértelmű legyen ki kitől származik.
Az USA-ban azt találták, hogy a mai napig is anyagilag sokkal jobb helyzetben vannak a házaspárok, mint az elváltak vagy az egyedülállók. Nem tudom mondjuk ott a válási törvények milyenek, de amennyire hallottam általában a férfiak szempontjából eléggé nagy anyagi csőddel jár. Ami érdekes, hogy a gazdagok körében nagyon is megmaradt a ragaszkodás a házassághoz, a közép és a szegényebb réteg viszont sokkal inkább preferálja a más együttélési formákat. Ez abból is látszik, hogy a jól kereső fehéreknél nagyon ritka, hogy házasságon kívül szülessen egy gyermek, míg a szegények, főleg a színesbőrűek esetén nagyon instabil a családi szerkezet.
Ez szerintem Magyarországon is így van, mert a gazdagabb, tanultabb ismerőseim körében általában az a sorrend, hogy egyszer tanulás, munka, házasság, lakás és utána gyerek. Míg ha a romákat nézzük, az ők körükben simán átugranak lépéseket és vállalnak gyereket anyagi alapok nélkül is, könnyen szakítanak, stb. Szóval én látok ilyen szempontból egy korrelációt, sokan azt mondják már, hogy a házasság idejét múlt vagy csak papír, de ezek alapján a felsőbb osztályokban nem teljesen így látják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!