Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Van becslés,felmérés arról, hogy a házasságok tönkremeneteli aránya hogy függ a saját/közös ingatlan meglététől ?
Tehát hogy közös lakásban vagy ha az egyik fél a másiktól függ, nála él, mennyire változik a szétköltözés, válás %-os aránya ahhoz képest, mikor mindketten függetlenek anyagilag vagy még csak albérletben élnek pl. ?
Konkrét felmérés,statisztika érdekelne .
Szerintem hivatalosan nincs ilyen.
Olyan tanulmányt viszont már olvastam, hogy a lakhatási körülmények erősen befolyásolja ilyen téren az embereket.
Azokban az országokban, ahol kiterjedt bérlakás rendszer van, a fizetések alkalmasak az önálló élet megteremtésére, és ahol széles szociális háló van lakás fronton is, könnyebben válnak az emberek (főleg gyerekkel), mert nem kell félniük attól, hogy a híd alá kerülnek.
Ahol ennak a fordítottja van, tehát saját tulajdonú lakások, gyakran olyan értékben, hogy 2 lakásra már nem tudják cserélni, rengeteg olyan kapcsolat van, ahol már régen elhidegültek, de egzisztenciális okokból nem lehet szétmenni. Ez pedig melegágya a családon belüli erőszaknak, mikor 2 ember össze van kényserítve 40nm-re, miközben szívük szerint egy kanál vízben megfojtanák már egymást...
4: igen, van ilyen... de ez hogy jön a kérdéshez?
A kérdés az volt - már ha jól értem -, hogy a lakhatási lehetőségek mennyire befolyásolják a párkapcsolatok alakulását.
Igen, millió okból kerülhet egy kapcsolat zátonyra, attól kezdve, hogy az egyik megcsalja a másikat, azon át, hogy szimplán elhidegülnek, addi, hogy a "panelből vettek családi házat, de nem bírják az anyagi teherrel járó feszültséget".
A kérdés az, hogy mi törtik ilyen helyzetben, ha egymásra vannak utalva. Nyilván a családi házból könnyebb 2 kis panelt csináni megint, de akik mondjuk Békés megyében birtokolnak egy kemény 5 milliót érő házat valami kis faluban, azoknak nincs sok opciójuk a szétköltözésre, így valószínűleg együtt fognak maradni, míg ha az egyik tudna menni, akkor könnyen lehet, hogy már évekkel korábban felbomlott volna a kapcsolat.
Ez így elég reális, még ha statisztika nincs is rá
Én statisztika nélkül is megmondom neked: a gyerek mellett a lakhatás a legnagyobb összekötő erő és ez egyenes út az érdekkapcsolatokhoz, fenntartani valamit, aminek már rég vége, mert nincs hova menni. Nálunk is ez van, a férjem szülei is emiatt maradtak együtt, sőt, olyanról is hallottam, akik elváltak, de a férj nem tudott hova költözni, maradtak egy fedél alatt elválva. A férfi korán meghalt egyébként.
Erős a gyanúm, hogy a szüleim is azért döntöttek úgy, hogy nem válnak el mégse, mert apámnak nem volt hova menni. Pontosabban mehetett volna vissza az anyukájához, az meg nem volt számára opció.
6: szerintem a lakhatás nagyobb kapocs, mint a gyerek.
Sok nőismerősöm hóna alá csapta a gyereket, és lelépett a pasitól, ha volt hova mennie (saját lakás, család, családi segítség, esetleg barátok).
Sokkal kevesebbet hezitáltak a "gyereknek apa kell" dolgon, mint azok hezitálnak a szakításon, akiknek tényleg nincs hova menniük (akár van gyerek, akár nincs).
A gyeren mellett szerintem még a hitelek a nagy összetartó erő. Amikor a kettőjük összes bevételének 40-50%-a elmegy hitelekre. Egy fizetésből még valahogy elvannak, de 2x fél fizetésből már nem tudnak megélni.
Szerinted miért nyomatják ennyire a CSOK-ot? Nézd meg majd mi lesz itt 5 év múlva, amikor felveszik a CSOK-ot 3 gyerekre, mellé brtuál hitel, majd az első gyerek után úgy megromlik a kapcsolat, hogy látni nem bírják egymást, de a CSOKos lakásból kiszállni sem olyan könnyű, a bevállalt 2-3. gyerek nyilván nem fog megszületni...
Na ezekben a családokban lesz majd minden, amit csak el tudsz képzelni, hogy kicsinálják egymást, miközben nem tudnak szétmenni
7-es, egyetértek...csak ezt már tényleg elég nehéz és fájó kimondani: a lakhatás tulajdonképpen "fontosabb" tényező, mint a gyerek.
Meggyőződésem az is, hogy igenis van olyan, amikor a szeretői viszony őszinte szerelmen alapul, mégis megreked a szeretői szinten, mert otthonokat kéne szétrobbantani, konkrét családi házak, lakások.
A lakhatás fontosabb a szerelemnél is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!