Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit szólnál ha a párod házassági szerződést akarna kötni?
Nagy vagyona van.
Hogyan reagálnál rá, megértenéd vagy rosszul esne?
1) magyarországon a házassági szerződés nélkül is védett válás esetén a külön vagyon (ez nem az USA, nem a filmekből kell kiindulni)
2) sima ügy, miért ne kötne?
OK, de az én ügyvédem is átnézi, és azt is belevesszük, ami engem véd.
Nem csak azt a felet kell védenie, akinek pénze van.
5 év után a házasság előtt szerzett vagyon is közös vagyon lesz, szerződés híján.
Én kötnék, nekem is van vagyonom. Elvileg egy életre tervezzük, úgyhogy vehetjük úgy, hogy nem fontos. De ha egy 20 éves fruska combjai közé szédülne, akkor legalább papíron is emlékezni fog mindenre, amit megbeszéltünk. Minket az apám kisemmizett, mikor váltak, és egy percig nem érdekelte ez a dolog. Azóta én nem hiszek a tündérmesékben. Legyen csak minden leírva.
"5 év után a házasság előtt szerzett vagyon is közös vagyon lesz, szerződés híján."
Ez hülyeség, dehogy lesz.
Átvenném vele a törvénykönyv idevágó passzusait, konkrétan mit és miért akar rögzíteni.
A magyar jogrend elég jól védi a felek különszerzett vagyonát. Tehát minden ami a házasságunk előtt az övé volt az övé is marad. Plusz pl. örökség is csak az övé... stb.
Azt pl megértem ha nem akarja hogy a vállás után a vállalkozása kvázi a mi vállásunk miatt haljon meg mert úgy gondolja, hogy a fele az enyém lesz (mert nem).
De ha nagyon félti a jövőjét és csak miattam akar esküvőt én szívesen felajánlom azt az opciót, hogy hagyjuk az esküvőt francba és menjük el helyette valahova nyaralni, lazulni, sportolni... valamire amit élvezünk mindketten.
Nem tartom rossz dolognak a házassági szerződést, az sokkal rosszabb amikor valamelyik fél külön iratni akar olyan dologra, ami az alap jogrend szerint sem illeti meg a másik felet: avagy nincs tisztába az őt és párját megillető jogokkal, csak dobálózik fogalmakkal és iratokkal és nem tudja milyen tartalom van mind emögött.
Mielőtt feldobod a házassági szerződés fogalmát előtte illik megnézni a téged megillető jogokat mind házasság, mind együttélés esetére. És ha van kétes pont, amire a törvény hatálya nem terjed ki akkor szívesen megvitatom vele a feltételeket.
"5 év után a házasság előtt szerzett vagyon is közös vagyon lesz, szerződés híján."
Ez nem igaz!
A mindennapi használati tárgyakra vonatkozik csak, amik kb 5 év alatt el is kopnak.
Ingatlan, befektetés, céges tulajdon (kb ami számít) sosem lesz közös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!