Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Névfelvétel. Van aki mostanában a férje teljes nevét felvette -né toldással? Pl. : Kovács Tamásné?
Az egyik volt csoporttársam felesége választotta ezt a formát (28 évesek). A csaj elég régimódi és "parasztos", ráadásul a saját neve megmosolyogtató volt. Az összes többi, már házas barátnőm, ismerősöm kötőjeles, vagy Xné Y.Z. formában vette fel a másik nevét, sőt olyan is van néhány, aki megtartotta a saját nevét. Mindenki azt mondta, hogy elavultnak tartja a "Kovács Tamásné" formát, meg olyan, mintha elveszítenék vele a saját személyiségüket, csak a férjük tulajdonai lennének.
Rokonok közt (ők kicsit idősebbek) egyik család kiköltözött Bécsbe, az anyukának így kb. 2 év után is problémája van a névhasználattal, panaszkodott, hogy nem értik az osztrákok, hogy lehet férfi neve, ha egyszer nő.
Én nem venném fel. Nem szeretnék "né" lenni, habár anyum is csak apu vezetéknevét vette fel, mert úgy jobban hangzott. A párom vezetéknevét vagy kötőjellel felvenném, mert úgy véleményem szerint családi összetartozást is jelképezhez. :) persze tudom hogy nem ettől lesz valaki jó és összetartó család.
Egyébként csak azért nem venném fel a párom nevét kötőjellel, mert nagyon hülyén hangzana. Ha máshogy hívnának engem vagy őt, ami összecseng, akkor igen. De sajnos nem vagyunk ennyire szerencsések. A vezetékneve annyira nem hangzana rosszul a keresztmevemhez, ezen gondolkodnék, de szerintem nem illik össze... Szóval e miatt nem veszem fel. :)
Off, de 14-es itt egész konkrétan te vagy, akinek fáj a másik véleménye...
Ha nem így lenne, akkor nem parasztoznál és "undorítóznál", csak mert valakinek más a véleménye/ízlése, mint neked. :D
Amúgy meg én azt mondtam, hogy felvenném, és mégis le vagyok pontozva. :)
Nem ezen múlik, egyszerűen egyesek ebben lelik örömüket. Kár rajta görcsölni.
Nagyon igaza van annak, aki a következőt írta:
„Off, de 14-es itt egész konkrétan te vagy, akinek fáj a másik véleménye...
Ha nem így lenne, akkor nem parasztoznál és "undorítóznál", csak mert valakinek más a véleménye/ízlése, mint neked.”
Egy illetőnek a névviselését nem lehet „ A csaj elég régimódi és "parasztos",” jelzővel illetni. Ez a jelző az íróját jellemzi. A név-forma választása egyezés dolga is, ezt a leendő férjjel együtt határozzák meg. Mostanában a névfelvétel eléggé változatos, kinek ez, kinek az a forma tetszik. Mindenki szabadon, a saját tetszése szerint dönt. Mások döntését, azért mert az nekem nem tetszik, arról nem lehet elítélően és sértően nyilatkozni. A névhasználati forma senkit nem tesz nagyobbá, műveltebbé, intelligensebbé, marad az, aki volt. Mások sem ez alapján fogják őt megítélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!