Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
40e barátoknak kevés?
Gimiből ismerem a lányt, most már évek óta a vőlegényt is, össze is járunk. Dolgozunk mindannyian. Nem sajnálom tőlük, csak túlzásba sem szeretnék esni. Nekünk is idén lesz az esküvő, de nagyon nagyon szűkkörű, szülők-nagyszülők-testvérek, így "visszahívni" nem fogjuk őket.
Szerintetek ez jó, vagy tegyünk még hozzá?
#7 Nem arról van szó, hogy mindent fedezne.
De az esküvő nem is arról (kéne) szóljon, hogy mennyi a bevétel. Ha valamennyi visszajön belőle, az tök jó, ha a fogyasztás visszajön mindenkitől, az még szuperebb. Hozzáteszem, arra átlagosan 15 ezret szoktak írni fejenként, itt az oldalon is azt szoktam látni, az a hat sörrel együtt is reális.
De ha *mindent* a vendégeken akar behajtani a pár, hogy nullára jöjjenek ki, akkor vegyük bele a foglalókat, a fotóst, a helyszínt, a ruhát, a papot..... Azért az nem reális, hogy minden vendég 60-80-100ezret adjon fejenként.
Egyébként, ha én elmegyek étterembe, eszek is, iszok is rendesen, jól érzem magam a párommal, akkor se hagyok ott többet 12-15ezer Ft-nál kettőnknek. Ehhez képest, ha 20-at adunk, akkor még túl is áraztuk, amennyiben abból indulunk ki, hogy kaját fizetünk... Minden csak nézőpont kérdése. :)
Összességében: többet lehet, de 10-15 fejenként már az "oké" kategória.
#11: Egy átlag esküvői menü (étel+ital) 12-15e Ft/fő. Az, hogy mennyit fizetsz mikor bemész egy étteremben, nem releváns. Egy esküvő a vendéglátási oldal szempontjából többszörösen nehezített terep, teljesen más elvárásokkal, sokkal magasabb költségvonzattal (bezárják a helyet, nincs más vendég, masszívan túlórázó és jóval nagyobb személyzet van jelen, hűtik a tortát, a zeneszolgáltatónak áramot biztosítanak stb...).
Egyébként két főre a 40k teljesen korrekt.
“De az esküvő nem is arról (kéne) szóljon, hogy mennyi a bevétel.”
Pedig de!!!
Ez a hahyomámy pont erről szól!!!
Hogy az ifjú pár ne verje magát mé nagyobb kiadásokba, és ne rögtön az esküvőre felvett hitellel kezdje az életet (Indiában pl hagyomány a nagy esküvő, de ez a típusú ajándék nem, így ott bizony általában kölcsönből állják, amit szó szerint egy életem át nyögnek)
Sőt! Mondok durvábbat. Olyannyira erről szól, hogy még az 1900-as évek közepén is sokkal nagyobb nászajándékot adtak.
Akkoriban ugyanis jellemzően a pár tényleg a házassággal repült ki a családi házból és kezdett saját háztartást.
Az egész nászajándèk meg arról szólt, hogy az életkezdéshez kellett 10 egység pénz, akkor azt nem a fiatalok szűkebb családja dobta össze, hanem a nagyobb közösség, mindenki beadott X-et, és jövőre amikor más pár házasodott, akkor újra csak X-et kellett állnia a családoknak (olyannyira így volt, hogy egyes helyeken egyenesen írásos könyvet vezettek, hogy melyik család hogy áll a másik felé)
Sőt, az eredeti menyasszony tánc csak a pénzről és a bevételről szólt, amíg a csaj bîrta addig táncoltatni kellett, és minden körben bedobni a szokásoknak megfelelő összeget.
És ez nem Indiában volt így, hanem Magyarországon.
Manapság ez az egész hagyomány különböző okokból oda szelídült, hogy a mezei fogyasztásod fizesd már ki, hogy szegény csórik ha meghívnak 100 barátot/családtagot, akkor ne kelljen csak a kajáltatásukra alaphangon 1-1.5 milliót elverni.
Persze mondhatod, hogy neked nincs fejenként ennyi (ha elmész az asszonnyal kettesben), és mi az, hogy nem tudják 3500-ból kihozni az estét (az esküvői menü ára nem csak az elfogyasztott kaja, de a pincérek hajnalig, a terem, ahova akkor más vendég nem tud menni, mert amikor te bemész egy étterembe akkor max 2 órát vagy bent, és jön a következő, itt meg egész este attól, hogy csak 1x eszel), és ez az egész neked nem tetszik, és drága.
De ha így gondolkozol, akkor spórold meg a 10ezret is, 500-ért kapsz egy szép borítékot üdvözlőüártyával, és lemondod az egészet jó előre (előre mert a menu darabszáma és így ára fix, ha az utolsó percben mondod le, akkor is ki kell fizetniük).
Gondolom ha már meghívtak legalább annyira kedveltek egymást, hogy szivatni nem akarod.
Egy átlag helyen amúgy a 40/2fö teljesen rendben van.
Azzal együtt, hogy irtam sok függ a közegtől, a helytől a viszonyoktól. (Gyk, egy átlag étterembe tökéletes, de ha te vagy az igazgató úr vitorlás cimborája, és egy szem lánya valami menő szállodában házasodik, akkor lehet, hogy neked sem fáj egy ennél magasabb összeg, különben nem vitorláznátok együtt 🙂).
Az árak egyébként masszívan mennek fel, pár éve még a 10 ezer nagyon jó összeg volt, manapság 15 alatt már nagyon ritka, hogy valamit lehet venni ezen a piacon.
En 20-ast adtam a baratnomnek, nem tudtam tobbet, de az akkor friss baratom megtoldotta meg egy 20-assal! ;)
Az hogy ki mennyit erez erdemesnek, nem egyenesen aranyos azzal, hogy az az abszolut igazsag! En meg ennel tobbet is adnek, sot mai napig tamogatom (muvesz), mert szeretem! Van aki leszarja ezeket a dolgokat, nyilvan o is ezt kapja es nem faj neki annyira. ;) mindenki olyan eletet el amilyet akar. En tiszta nyiltszivu szeretettel teli eletet elek mert erre is torekszem. Azon hozzaszolok akiket itt szoktam olvasni, szamomra rejtely hogy lehetnek boldogok, de hogy nem ismerek a valo eletben ilyeneket, annak egyebkent orulok. De eros a gyanum, hogy a valo eletben fals kamu eletet elnek, es a hatad mogott utalnak. Ez jo valosag?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!