Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mik a polgári esküvő részei?
Sziasztok!
Le tudnátok írni minèl rèszletesebben, hogy hogyan folyik a polgári szertartás? Ki hol ül,áll, hova megy, mi hangzik el, mikor mit kell csinálnia a jegyes párnak? Hova teszem a csokrom a szertartás alatt?
Előre is köszi!
mi nem tudtuk, teljesen felkészületlenül mentünk esküdözni. az eksüvőszervező irodában mondták, hogy 5 zenét válasszunk a különböző részekre, de ennél többet nem tudtunk.
az anyakönyvvezető mindent mondott a szertartás alatt, nem volt baki.
a csokromat az aláíráskor a tanúmnak adtam oda, továbbá a férjemmel megegyeztünk, hogy a hitvesi csók nem megbotránkoztatós lesz, hanem egy hosszabb szájrapuszi.
4:5. § [A házasság létrejötte]
(1) Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelen lévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A nyilatkozat feltételhez vagy határidőhöz nem köthető.
(2) A kijelentés kölcsönös megtörténte után az anyakönyvvezető a házasság létrejöttét megállapítja és a házasságkötés tényét a házassági anyakönyvbe bejegyzi.
(3) A házasság az (1) bekezdésben foglalt feltételek hiányában nem jön létre. A nemlétező házasságot úgy kell tekinteni, mintha meg sem kötötték volna.
Az anyakönyvvezető üdvözöl, elmondja, hogy megnézte a benyújtott anyakönyveket és a házasságnak törvényes akadálya nincs. Megkérdezi azt hiszem először a menyasszonyt, hogy kijelenti-e, hogy XY-nal (a vőlegénnyel) házasságot köt? - válasz: Igen. Aztán megkérdezi a vőlegényt is, hogy kijelenti-e, hogy házasságot köt a menyasszonnyal. A válasz: Igen. Erre az anyakönyvvezető azt mondja, hogy megállapítom, hogy a Ptk. X. tc., Y paragrafus értelmében Kovács János és Kovácsné Nagy Júlia (vagy ahogy felveszi az asszonynevét) házastársak. Aláírják az anyakönyvet, sorrendben a menyasszony, a vőlegény, a menyasszony tanúja és a vőlegény tanúja.
Ennyi a kötelező.
Lányomék is majd nyáron tartanak esküvőt, ő még nem volt életében soha esküvőn. Én mondtam neki, hogy a youtubon nézzen meg pár polgári esküvőt, sokan felteszik.
Szerintem nézz meg párat Te is, jobban képben leszel.
Itt van egy példa menetrend. Ebben vannak fakultatív részek, nyilván azokat ki lehet hagyni. Mivel nekem templomi esküvőm volt, a polgári szertartást csak a 2 tanú jelenlétében tartottuk egy penészes irodában 10 perc leforgása alatt, amiben csak a kötelező 1,5,6,7,10-es pontok voltak meg. De sok "fullos" polgárin voltam már, így le tudom neked írni a teljeskörű ceremónia elemeit is.
1. az egész előtt adategyeztetés a nénivel, személyi igazolványok bemutatása
2. násznép elfoglalja a helyét
3. bevonulás
4. zene, versmondás, hasonlók
5. a néni beszéde
6. "igen", "igen", gyűrűhúzás, csók
7. anyakönyv aláírása, először ti, aztán a két tanú
8. pogány szertartások, homokozás, gyertyagyújtás
9. apád köszöntője
10. néni köszöntője
11. pezsgőzés, násznép gratulációja.
Debrecenben:
A vendegek lent varnak, a par es a 2 tanu felmegy az anyakonyvvezetohoz utolso adategyeztetesre, itt kell mind a 4 fo lakcimkartyaja es szemelyije. A neni elmondja mi hogy lesz, es hogy menet kozben is fog segiteni ugyis abban mikor kell ulni allni stb. Ezalatt a vendegeket bekiserik a terembe, MINDENKIT. Ezutan a neni bemegy a helyere a terembe, ajto bezar, majd ajto kinyit es bevonul a par egymas mellett es mogottuk a 2 tanu. Leul a 4 ember. Aztan a neni szovegel, idezeteket mond bla bla, aztan jon a kijelenti- e resz. Eloszor a menyasszonytol aztan a volegenytol kerdezi, gyuruhuzas (ha van gyuru) anyakonyv alairasa, a par eloszor aztan a tanuk. Tovabbi bla bla, az anyakonyvezeto gratulal es kimegy. A par es a vendegek is tavoznak, gratulacio a folyoson. Vege.
15 perc volt igy,semmi gyertyaize vagy homokbigyo vagy koccintas vagy szulokoszontot nem akartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!