Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy vegyem fel a nevét? (csak türelmes embereknek szól a kérdés)
Nem tudom eldönteni, hónapok óta... Az én nevem hosszú, félig más nemzetiség vagyok, így idegen hangzású, és a keresztnevemből csak egy van az országban, amiért megküzdöttem, de ez most nem ide tartozik. A lényeg ebből, hogy nekem fontos a nevem és mindenben nehezen döntök, így ennek eldöntése másoknak könnyű (irigylem is Őket), nekem komoly feladat. Már kezdek a saját agyamra menni, kérlek adjatok tanácsot.
Példa neveket írok, nem az eredetit, de nagyon hasonlót. A párom vezetékneve egy magyar keresztnév becézve, az enyém pedig hosszú, külföldi.
Tehát kb. így néznek ki a lehetőségek:
1) Daniné Popova Svetlana Léna
2) Dani-Popova Svetlana Léna
3) A férjem is felvenné az enyémet kötőjellel, tehát Ő Dani-Popova Milán lenne én pedig Dani-Popova Svetlana Léna
A problémáim:
1) Attól tartok hogy a hivatalokban "Daniné-nek" hívnának, ez a gyakorlatban nem tudom mennyire valós, nehezen gondolok bele mennyire gyakori, mennyire zavarna. Akinek így van, örülök, ha megosztja tapasztalatát! Kisebb gond, de azért jelen van, hogy ez a vezetékneve egy nem kedves ismerősömnek is, akit nem szívlelek.
2) Nem derül ki egyértelműen, hogy feleség vagyok. Hangzásra a 2 vezetéknév elkülönül a 2 keresztnévtől, ettől kicsit fura nekem.
3) A gyerekek is kötő jellel kapják, így ez tetszene, Ő vállalná, de mivel neki magyar vezetékneve és magyar keresztneve van, nagyon elütne a kettő közé beékelt külföldi nevem.
Szóval, aki tudta követni, és komolyan tudja venni az én bagatellnek tűnő problémámat, mire szavaz? Érveknek, tapasztalatoknak nagyon örülnék, hátha billenne valamerre a mérleg. Nagyon szorít az idő. Köszönöm!
Nem derül ki egyértelműen, hogy feleség vagyok. - és?
én nem veszem fel. egyszerű a képlet: párom nem ragaszkodik hozzá, gyerek valszeg kötőjelesen kapja majd, én meg szeretem a nevem. aki ismer tudja, hogy házas leszek, aki nem, annak meg mondom, ha nagyon érdekli
En azt tudom leirni, hogy en hogyan csinalnam, mert vannak kozos pontjai a helyzetunknek. Az en nevem is hasonloan egyedi (tehat a csaladnevem is ritka, akik vannak, azok mindig rokonok :D plusz emelle tarsul egy ritka keresztnev is, szoval en is szeretem amugy a nevemet, es tenyleg csak az "enyem), plusz parom kulfoldi, egy kevesbe ritka, a hazajaban eleg jellegzetes nevvel. En ebben a helyzetben ugy jarnek el, hogy en kotojellel felveszem az ovet, a gyerekek pedig az ovet kapnak (naluk nincs lehetoseg a ferfiaknak igy cserelgetni ilyen esetben, de ha lenne sem cserelgetnenk szerintem). Igy lesz egy csaladnevunk, de nekem is megmarad a sajatom :).
A hivatalok nem tudom miert fontos szempont, gondolom nem jarsz oda olyan sokat, meg ha igy is emlegetnenek (amit max. Fuzesalsonancsason tudok elkepzelni), akkor te ugyse hallanad :D.
Annyi meg, hogy a leendo babanak en semmikepp nem adnek kotojeles vezeteknevet plane ebben a helyzetben. De ez csak en vagyok.
Ne bonyolítsd!
Az 1-es lehetőség megfelel minden kritériumodnak.
Kiderül belőle, hogy házas vagy (mert neked ez fontos), a gyerekeid is ezt a nevet fogják viselni, azzal pedig ne törődj, hogy mást is hívnak Daninénak, akit nem szívlelsz.
A nevünket sajnos nem csak szimpatikus emberek viselik, egyes esetekben akár milliószámra.
Amellett ne csessz ki a gyerekekkel, hogy baromi hosszú nevet kelljen mindenhova skribálniuk, pl.
Dani-Popova Alexandra Jezábel, vagy Dani-Popova Kristóf Ottokár
Mennyivel egyszerűbb ha Dani Ádám, Vagy Dani Réka a gyerek!
Legyen a kotojeles, amit kölcsönösen felvesztek, vagy tartsd meg a sajátos.
Apropó, minek kinek kiderülne, hogy férjnél vagy? Nem értem.
Köszönöm a válaszokat!
A hivatallal az a bajom, hogy karrier építésben vagyok, a területemen sikerre törekszem és nem szeretném, hogy ezen a néven forogjak a szakmában. Nem ismerek elismert "né-ket". Hogy az orvosi rendelőbe így hívnak be, hát túlélem.
A gyerekek biztosan kötőjelesen kapják, mert nálunk kihaltak a férfiak és szeretném, ha tovább vinnék.
Daniné Popova Svetlana Léna
Én is kicsit hülye helyzetben voltam. Az én vezetéknevem is ritka, szintén csak a családom viseli. Pl. Farkas-Sztojov Tímea. A férjem orvos, ő dr. Péter István László.
Nekem fontos volt, hogy felvegyem a férjem nevét, mert nekem ez egyfajta jelképes dolog, amolyan tisztelet vagy nem tudom. Mint az is, hogy az édesapámtól kapott nevet ne dobjam el.
Kötőjelesen csak 2 nevet lehet összekapcsolni, nem akartam eldobni az "egyik" születéskori vezetéknevemet és hozzácsapni a férjem nevét. Úgy éreztem volna, nem én vagyok. Én dr. Péterné Farkas-Sztojov Tímea lettem házasságkötés után. Rá egy évre befejeztem az egyetemet, így én is dr. lettem, azóta dr. Péterné dr. Farkas-Sztojov Tímea vagyok. Sokan összepusmognak a hátam mögött, hogy flancolok a hosszú nevemmel, meg a 2 dr-ival, pedig semmi köze ennek ahhoz Ha Kis Irén lennék, a férjem meg Nagy Pál, akkor is ebben a formában vettem volna fel, Nagyné Kis Irén. Nem tehetek róla, hogy alapból hosszú volt a vezetéknevem, meg az sem volt tervben, hogy a férjem is orvos lesz.
Amúgy több helyen szólítanak a lánykori nevemen, mint Péternének. De engem az se zavar, ha Péterné vagyok, az se, hogy kibeszélnek a hosszú nevem miatt, meg az se, hogy valóban hosszú a nevem. Azért nem szoktam minden nap 30 db hivatalos papírt aláírni. :)
Nehéz tanácsot adni, mert abszolút egyénfüggő, hogy kinek mi tetszik.
Ha a jelen példából indulunk ki, akkor én Dani Istvánné Popova Svetlana lennék. Függetlenül attól, hogy mik a nevek, nekem ez a verzió tetszik a legjobban. De gondolom nem sokat segítettem, mert az emberek 90%-át a hideg is kirázza ilyen hosszú névtől.
A "karrierépítés" meg nem hiszem, hogy sokat jelentene: sok magasabb pozícióban levő nőt ismerek, akik -nék. Nehogy már ez döntse el, hogy ki milyen szakmailag...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!