Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvő? Esküvő! Minimálbérből.
7 éve együtt vagyunk, most tervezzük az esküvőt. Azonban mind a ketten 90 körül keresünk. Ebből kellene összespórolni egy kis, sértődésmentes ünnepségre.
Sikerült már valakinek úgy, hogy a családban nem lett harag?
Főleg tapasztalatokat várok. Negatívkodók kíméljenek.
Mi úgy hoztuk össze az esküvőt, hogy én dolgozom, a párom meg most végzett (6 évet végzett). Annyit spóroltunk, hogy meglegyen az előlegekre a pénzünk (étteremre, fotósra, ruhákra, cipőkre, vőfélyre, zenészekre). Meghívtunk mindenkit aki a szívünknek kedves (és senkit nem, akit nem szerettünk volna), ez laza 140 ember volt, úgy, hogy a párom szüleinek sok testvére van, tehát ez kitette szinte a vendégek felét családostól. A többi az régi jó barátok, unokatestvérek, jó kollegák, akikkel barátságban is vagyunk.
Szép termet választottunk, hogy ne kelljen túl sokat díszíteni, nem is díszítettünk, csak virágokkal, a vázákat én készítettem vintage stílusban, ezek voltak az asztalszámok is. Még kitaláltam egy-két dolgot, újjlenyomat fa, ültetőkártyák, hogyan kivitelezhető otthon, igényesen...
S szépen lassan készültünk. Őszintén, arra számítottunk, hogy ha mindenki egy minimum kis összeggel jön, akkor visszajön az étterem, a többi dolgot, meg kifizetjük a spórolt pénzünkből.
Végül csodás teremben, székszoknyákkal, csodás asztaldísszel, gyönyörű menyasszonyi csokorral, ruhával, lampionokkal, nagyszerű zenészekkel csodálatos, meghitt és mégis hozzánk illő szerény, családias esküvőnk volt. Kaja annyi volt, hogy még jövő decemberre is lesz sült a fagyasztóban :D
És az anyagiak...mindent kifizetve a nászajándékból, még maradt egy olyan 4 E eurónyi összegünk. Ezt úgy, hogy nem túl gazdag a rokonság, de nem voltak szűkmarkúak sem. A párom szüleitől pl. 500 eurót kaptunk, volt aki el sem jött és 200 dollárt küldött...
Én azt gondolom, hogyha nem rugaszkodtok el, a nászajándékból biztosan kitudjátok fizetni az éttermet.
Kérdezted, hogy nem-e lett harag..nem értem miért lett volna, azokat hívtuk akik számunkra kedvesek, aki meg nem volt az, hát lemaradt...igazából nem is nagyon volt ilyen...a volt baráti társaságból volt pár ember akit nem hívtunk, de nem hiszem, hogy lenne okuk megsértődni...
Csak bátran. Mi 8 év után esküdtünk :)
25-N
Esküvő: maga a szertartás nem kerül semmibe, esetleg pár ezer forint a terembérlés vagy az extrák (szülő köszöntés, gyertyagyújtás, stb.)
A lagzi meg nem kötelező. Lehet tartani egy kis állófogadást a vendégeknek, ahol koccintotok és kész. Ehhez csak pár üveg pezsgő kell.
Vagy beül a szűk család (apa, anya, testvérek, 2 tanú) egy ebédre valamelyik étterembe. Így még terembérlést se kell fizetni, csak a fogyasztást.
Ha nagyobb lagzit szeretnétek: valakinek a kertjében lehet tartani egy kis összejövetelt, ahol a család főz és mindenki hoz valamit: üdítőt, süteményt, zenét stb.
Ha pedig olyan "klasszikus" lakodalmat szeretnétek, akkor be kell vállalni, hogy akár kölcsönből, vagy a család segítségével megszervezni, és mivel a nagyobb részét az esküvő másnapján szokás fizetni az étteremnek, szolgáltatóknak: ezt az ajándékba kapott pénzből fizetitek ki. De ennél a verziónál nem árt felhívni a meghívók átadásakor a család figyelmét arra, hogy pénzt kértek ajándékba. Valamint jobb ha előre kikalkuláljátok, hogy átlagosan egy fő vagy egy család mennyi pénzt fog nektek adni (inkább kevesebbre számítsatok átlagban, mint többre) és annyit költeni a menüre, díszítésre, egyebekre, hogy ezt ki is tudjátok másnap fizetni.
Igazából minimálbérből is simán meg lehet oldani, csak ebben az esetben, valószínűleg 0-ra fogtok kijönni a végén, nem nagyon fog maradni indulótőkétek az első lakáshoz vagy másra.
De sokan így csinálják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!