Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Létezik csak egyházi esküvő?
Úgy tudtam, eddig, hogy nem. De az imént felhívtam az anyakönyvvezetőt és megkérdeztem, hogy lehetne-e előbb az egyházi rész. Azt mondta természetesen. Kérdeztem, hogy nem-e kell papírt vinni a papnak, hogy utána következik-e a polgári és azt mondta, hogy nem. Azt mondta, hogy a papok nem szoktak foglalkozni a polgári résszel.
Most akkor ezek alapján lehet simán csak egyházi esküvő is?
És ha jogilag nem lesznek házasok, akkor mi van??
Nekem a keresztapám 30 évesen özvegy lett két kicsi gyerekkel, majd múlva összeköltözött egy özvegyasszonnyal. Mivel anyagi hátrányuk lett volna a házasságból, hát nem tették... aztán megkértem, legyen nász az esküvőmön, de a papjuk nem adta ki az igazolást nekik, mert élettársi kapcsolatban éltek. Ezért az esküvőm délelőttjén összeházasodtak templomban :))))
Magyarországon nem - már olyan értelemben, hogy az nem érvényes házasság. De pl. egyszer bementek időpontra az anyakönyvvezetőhöz, akkor két tanúval aláírjátok, aztán kijöttök.
Külföldön van, ahol kiviszik az anyakönyvet, és a templomban alá is lehet írni.
"És ha jogilag nem lesznek házasok, akkor mi van??"
Nálatok az öregeknél nyilván semmi, de pl. ha családot alapítanak, akkor nem mindegy, kell-e apasági nyilatkozatot tenni a "férjnek", vagy hogy egy esetleges betegség vagy halálesetnél kinek ítélik a gyereket, ki örököl stb.
Katolikus esküvő lehetséges, de ahogy írták jogilag nem érvényes.
Református esküvő viszont nem, mert ott a pap megáldja a létrejött (polgári) házasságot.
Más egyház szabályait nem ismerem. Szóval tényleg azt az egyházat lenne érdemes megkérdeznetek, amelyikhez tartoztok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!