Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kinek a feladata az esküvőt finanszírozni?
A párom egyszer már szerette volna megkérni a kezem, de még nem tette meg, csak mondta hogy majd szeretné. Megkértem rá, hogy ezt még hanyagoljuk, mert az ő családja nagyon minuszban van jelenleg. Még évekbe kerül, mire össze tudnának spórolni egy tisztességes esküvőre valót. Az én szüleimnek van félretett pénze, nekik nem lenne gond.
De én eleve valahogy félnék tőlük kérni. A nővérem esküvőjét 100%-ban a szülők fizették, de az 15 éve volt. És ott a férj szüleinek is volt pénze.
Tehát az lenne a kérdésem: hogy működik ez? Kinek lenne a feladata? Nekünk nincs jelenleg félrerakott pénzünk, és így egy kicsit pofátlanságnak érzem beközölni velük, hogy hé fater, hé muter, jövőre összeházasodunk, kezdjetek rá gyűjteni. Soha nem kértünk pénzt tőlük semmire, és már külön is élünk tőlük.
Ilyes esetekre mi a megfelelő terv?
A hazasodo par feladata, de a szülök felajanlhatjak, hogy besegitenek, vagy naszajandekkent beleadnak a lagzi költsegeibe.
Regen (marmint joooo regen) az volt a szokas, hogy a lanyos haz fizette az esküvö költsegeit, illetve adott hozomanyt a lany melle, mivel onnantol a ferj tartotta el.
Manapsag van, hogy a par fizeti, van, hogy az a szülö, aki jobban megengedheti maganak, vagy van, hogy közösen fizetik, tehat nincs erre konkret szabaly. Feltetelezem, hogyha a növered esküvöjet fizettek, akkor a tiednel is szeretnenek majd besegiteni.
Nalunk ugy volt, hogy mi olyan esküvöt terveztünk, amennyit magunktol szantunk ra, nem szamoltunk bele egy esetleges segitseget. A szülök nalunk akartak segiteni, ami az esküvönk meretet nem befolyasolta, inkabb eltettük a segitseg nagy reszet naszajandekkent.
A nővéremet már kérdeztem, az volt a válasza, hogy nekik 3milka volt, és anyáék ma már tutira nem fognak ennyit kifizetni, szóval ne tervezzünk még semmit...
Nem akarunk mi hatalmas nagy lagzit, csak sok a rokon, és szeretnénk ha ugyanúgy ők is ott lennének a miénken, mint mi az övéken.
Régen a szülők feladata volt - de régen 15-16 évesen adták férjhez a lányt, honnan is lehetett volna neki pénze rá? Viszont cserébe régen a szülők is döntötték el, hogy kihez és mikor menjen hozzá.
Ma, amikor felnőtt, önálló emberek házasodnak saját döntésből, egyértelmű, hogy ők is kötelesek finanszírozni. A szülők segíthetnek, ha tudnak és akarnak, de nem kötelességük.
A helyzet az, hogy mi nagyon szeretnénk, ha az egész családunk ott lenne, nem tudnánk senkinek sem azt mondani, hogy te nem vagy meghívva. Ez kb 100 főt jelent. A család is elvárja hogy legyenek meghívva, meg amúgy is szeretnénk.
Majd meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, elvégre még meg sem kért. Lehet nagyon nagy butaság volt tőlem, hogy halogattam, hisz eljegyzésben járhatunk még pár évig.
Szia, én annyit tudok segíteni,h 60főre 1,6millióra jött ki, mi spóroltuk össze, aztán a szülők mondták,hogy szeretnének ők is hozzájárulni a lagzihoz.Nem vártuk el, ők így szerették volna,De mi akkor is megtartottuk volna, ha senki nem ad egy forintot sem,mert úgy gondoltuk ez a mi feladatunk
ja és kb 6évig voltunk jegyesek
Nálunk ez úgy alakult, hogy párom szülei pont a lánykérésünk előtt kerültek anyagi mélypontra (elbocsájtás, több hónap álláskeresés, tartalékok felélése, stb).
Egyértelmű volt, hogy ebben a felállásban az én szüleimtől se fogadunk el az esküvőre pénzt (párom szüleinek sem esett volna jól, hogy nem tudnak minket támogatni, az én szüleimtől meg egy életen át hallgattuk volna, hogy ők fizettek mindent).
Nekiálltunk félre tenni (1 év), és ami hiányzott, azt a szüleimtől csak kölcsön formájában fogadtuk el, amit utolsó garasig visszaadunk.
Mi egy kicsit szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert mind a ketten dolgozunk, nincs rossz keresetünk, így havi szinten 100 000 ft-ot félre tudtunk tenni az esküvőre.
Kalkuláljátok ki, hogy mekkora összeget tudtok havi szinten félre tenni (ami nem jár nagyobb megszorításokkal, mert annak nincs értelme, hogy az esküvő miatt évekig kenyéren és vízen éltek), illetve beszélgessetek a családdal, hogy ők miként vélekednek az ügyről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!