Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyit "szabad" költeni esküvői fotósra?
Találtam egy fotóst, gyönyörű képei vannak, országszerte vannak munkái, elismert a szakmában. Egyszerűen beleszerettem a fotóiba. Az egyetlen probléma, hogy 260 ezer forint lenne (egész napra). Ki tudnánk fizetni gond nélkül, de ugye ennél jóval olcsóbban is lehet minőségi munkát kapni. Kicsit talán lelkiismeret furdalásom lenne, ha ennyi pénzt költenénk erre. Tanácstalán vagyok.
Mennyi az az összeg, ami még belefér?
Jajj, nagyon remélem, hogy ezért az utolsó válaszomért nem leszek lepontozva... átlagos életszínvonalon élünk, ez nekünk is többhavi fizetésünk, egyszerűen mindenkinek más fontos. Erre költöttünk és a ruhámra, ami 170. Minden másban erősen szorul a nadrágszíj. De ettől érzem azt, hogy álmaim esküvőjét rendezzük meg. 2 hétig sírtam, amikor a vőlegényemmel eldöntöttük, hogy elfogadjuk az árát, olyan boldog voltam.
Gondolom, ha "nagy zenész" familiába születtem volna, akkor a zenekar lenne ennyire fontos, de a művészetek állnak hozzám közel.
Alapvetően a lepontozattakkal értek egyet. Én mondjuk nem költenék ennyi pénzt fotókra, mert nekem egy esküvőben más a fontos. Nekem meg fog felelni egy jó ismerős is ingyen, aki csinál pár képet. Nem kell 2000, nagyjából hasonló beállított kép.
De ez ízlés dolga, van, akinek meg a fotó, videó egy nagyon fontos rész és költ is rá, hogy biztosan jó legyen. Szóval ez emberfüggő. Ha úgy érzed, hogy megéri, akkor kérd fel őt. Vagy kérdezd meg, hogy ha esetleg nem egész napra jön, akkor olcsóbb-e és ha igen, mennyivel.
Ha valaki el tudja magát adni teljes esküvőre 260 ezerért, az nem fog elmenni 130-ért szertartást fotózni, szerintem ez az opció kiesik. :(
Én se mennék el a fele fizetésemért négyórázni, hiszen nem érné meg anyagilag a maradék négy órában a lábamat lógatni itthon.
Egyet mérlegelj!
A tortát/ételeket megeszitek,a csokor elhervad, a dekort leszedik a végén, a zene elhallgat, a vendégek hazamennek, az álomruhát visszaviszed/szekrénybe akasztod. DE: a fotók, videó megmarad örökre. Azt válaszd, amelyik tetszik, amit évtizedek múlva látni szeretnél.
Lehet olcsóbbnál is érzed majd ezt, de ne az ár alapján dönts.
Sok boldogságot!
26N
Esküvőfotósként (hasonló árkategóriában dolgozom + útiköltség) azt tudom javasolni, hogy ne hallgass másokra. Nem tudom Te milyen anyagi helyzetben vagy, de mivel a többség nem tud mindenből prémium kategóriát megfizetni ezért valahol meg kell húznia a határt. Az én célközönségem azok a párok alkotják, akiknek a fotós a legfontosabb, sokan hozzám igazítják a dátumot, 2016-ra és 2018-ra is van már foglalt szombatom. Ezt nem felvágásból írom, hanem azért, hogy a többiek lássák, hogy van akinek ez fontos. Van akinek más a fontos és Daalarna ruhában megy férjhez, de pl. a fotográfuson vagy a cinematográfuson spórol mert az kevésbé számít neki, megint másnak a zene a lényeg és nyolc-tíz tagú zenekart hív, de egy olyan helyszínen rendezi meg a lagzit, ahol átlag alatti áron adják a vacsorát és lehetne ezt még sorolni napestig. A lényeg, hogy ha beleszerettél a képeibe és telik rá, bízd meg Őt, mert ha nem teszed, bánni fogod és utána visszacsinálni már nem lehet. Aztán persze újrafotóztatod a kreatívot évekkel később, de az már nem lesz ugyanolyan.
Aki pedig nem tudja, hogy milyen költségek (esküvőnként minimum 70-100ezer Ft, ami extrém esetben simán lehet a duplája is) bújnak meg egy ilyen szolgáltatás mögött, az nem fogja értékelni, csak van aki van annyira intelligens, hogy mielőtt lehúzást, túlárazást kiáltana utánanéz és rájön, hogy ez nem pont úgy néz ki, ahogyan Ő elképzeli. Ezt a szolgáltatást tisztességesen nyújtani 100-120ezer forint alatt (egész napos esküvőre vetítve) egész egyszerűen nem lehet. Aki ennél olcsóbb az vagy feketézik, vagy nem rendelkezik megfelelő felszereléssel és/vagy azt használni képes szakmai tudással, efelett pedig a felhasznált infrastruktúrától, az illető keresettségétől, az utómunkára szánt munkaórák számától és még egy rakás dologtól függően a csillagos égig kb. bármennyi lehet és még ennek a dupláját sem mondanám éppen lehúzásnak annak ismeretében, hogy a hazai piac igencsak árérzékeny. Példának okáért, az USA-ban, egy átlag középkategóriás fotós egész napos full csomagja nagyjából 2,5M Ft körül alakul, ami után figyelembe véve a hazai és az USA-beli átlagkereset különbözetét is kb. 6-800eFt jön ki reális árnak erre a szolgáltatásra, pedig az USA-ban olcsóbb a felszerelés (mert ugye ide kell hozni, arra ÁFA+VÁM+Nagykerárrés+kiskerárrés kerül stb...). Summa summarum a boltba sem mész be sírni, hogy miért 600ezer egy BOSS öltöny.
Szerencsére útiköltséget nem kell fizetni, nincsenek messze.
Utolsó válaszolótól szeretném kérdezni, hogy te konkrétan miért kerülsz ennyibe? Ne érts félre, nem kötekedni akarok, csak kíváncsiság.
Jobb a felszerelésed, több a tapasztalatod, jobb minőséget kínálsz, mint aki mondjuk megcsinálja 150 ezerért? Vagy csak van, aki ennyit is kifizet?
Ez egy eléggé összetett dolog. Egyrészt nyilván a költségekkel magyarázható amit feljebb már részben kifejtettem és ez hozza a dolog nagyobb részét. Ha kevesebbért csinálnám nem tudnék fejleszteni a felszerelésemen, a tudásomon, vagy feketén kellene dolgoznom (ami meg nyilván sem a NAV-nak nem tetszene, sem az ügyfeleknek, hiszen aki nem ad számlát az nem vagy kevésbé számon kérhető), vagy több munkát kellene vállalnom ugyanannyi bevétel illetve profit megszerzéséhez, ami viszont valószínűleg rányomná a bélyegét a minőségre illetve az általam átadott anyagok színvonalára és költségeim is növekednének, mivel nagyobb amortizációval kellene számolnom ugyanannyi bevétel megszerzéséhez. Másrészt viszonylag egyedi látásmódot és képi világot, stílust képviselek, ami tulajdonképpen azt is jelenti, hogy annak aki pont ebbe a stílusba szeret bele annak többet adok másnál.(Így bizonyos tekintetben, lehet, hogy annál a kollégánál is aki drágább nálam).Egyébként lehet, hogy másban is, mert mondjuk több DVD lemezt, vagy nagyobb/jobb/több fotókönyvet kap tőlem ugyanabban az árban, de ez már egy mélyebb összehasonlítás kérdése, de pont ezért nem lehet szárazon, mondjuk egy táblázat alapján összehasonlítani esküvői fotóst és esküvői fotóst. Elvégre párt sem úgy választasz, hogy kinézed egy táblázatban, hogy mennyi idő alatt futja a száz métert, vagy milyen lecsót tud főzni, vagy éppen milyen eredménnyel szerepelt a tanulmányai során. A fotóssal olyasvalakit engedsz az intim pillanataid közelébe, aki amúgy idegen számodra ezért nem elég ha csak tetszenek a képei. Az árra visszatérve, nekem így van egy viszonylag fix, valamivel átlagkereset alatti nettó jövedelmem, amiből ha nem is kényelmesen, de megélek, tudom fizetni a számláimat, a lakáshitelt és elég időt tudok fordítani a munkámra, az ügyfeleimre, illetve tanulásra/fejlődésre. (Bruhaha, szezonban nem érek rá semmire, nem alszom, nem eszem, de hát pont ezért limitáltam az esküvők számát húszban évente, mert nem szeretném ha valaki kevesebbet kapna, mint ami jár neki, akár odafigyelésben, akár képszámban, akár minőségben, vagy bármi másban hiányt szenvedne azért mert én túlvállalom magam. Kár, hogy nincs dőlt betű.)
Emellett meg még ott vannak a piacon szereplő más fotósok is akikhez mérve szintén nem illik sem sokkal drágábbnak, sem sokkal olcsóbbnak lenni (nagyjából azonos színvonal mellett), illetve az is, hogy aki a saját munkáját nem becsüli, azét mások sem fogják és megint csak a feljebb említett ördögi körben találja magát. Prémium kategóriába igyekvő szolgáltatóként azt gondolom, hogy ér ennyit a munkám és szerencsére egyre többen látják ezt ugyanígy. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!