Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Nem fogom felvenni a párom...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Nem fogom felvenni a párom nevét esküvő után. Hogy értessem meg vele?

Figyelt kérdés
Nem a neve ellen van kifogásom, hanem általánosságban véve, az egész névmódosítás ellen. Miért kéne nekem felvennem valaki nevét, csak azért mert hozzámentem? Hiába magyaráztam ezt neki, szerintem rossz néven vette? Tényleg fontos ez a férfiaknak?
2008. aug. 8. 23:34
1 2 3 4
 1/37 anonim ***** válasza:
69%

van, akinek fontos, de inkább hagyomány.

próbálj kompromisszumot kötni, "félig" vedd fel a nevét:

"kiss"né + lánykori név

2008. aug. 9. 00:14
 2/37 anonim ***** válasza:
64%

A névváltoztatás kifejezi az összetartozásotokat: ahogy mondják, a házasságtól fogva eggyé válik két ember. Egy ember két néven? Hááát... Persze, a te döntésed, de szerintem ez egy szép hagyomány. Ha elmagyarázod neki, hogy te attól még ugyanúgy szereted, talán megérti.

Olvastam egyszer egy tanulmányt, amely elemezte, milyen motiváló erők működnek a házassági névváltoztatáskor. Szívesen belinkelném, de már nem tudom a címet... :(

Nos, ebben volt az, hogy az a nő, aki a lánykori nevén él tovább, szabad és független szellemű, nem szereti, ha korlátozzák, és a szabadság elvesztésének minden formája ellen küzd. Lehet egyetérteni, meg nem egyetérteni.

Én a magam részéről egy hónap múlva felveszem a férjem nevét, mégpedig a teljes formában, XY-néként. Először mindenki megütközött, hogy jajj, mert ez olyan régimódi, mert akkor (ez volt a legédesebb) "elveszíted a saját személyiséged", "a férjed rabszolgája leszel" - aki ilyet mond, nem ismer engem... :P :)

Tökéletesen praktikus okok miatt veszem fel a nevét: sem a vezetéknevemet, sem a keresztnevemet soha senki nem tudja se leírni, se helyesen kiejteni, míg a páromnak teljesen fonetikus, és nagyon jó hangzású neve van. Kb. ennyi. :)

2008. aug. 9. 08:30
 3/37 anonim ***** válasza:
45%
ha férjhez mennék,én felvenném a párom nevét,mert látszik akkor h férjnél vagyok:)
2008. aug. 9. 10:27
 4/37 anonim válasza:
69%

Gondolom talán meg kellene vele beszélni. A házasság - többek között - két ember olyan szintű kapcsolata, ahol nem a titok, a titkolozás, a megosztás az uralkodó, hanem a konszenzuson alapuló egyetértés.

Ez jelen esetben azt jelenti, hogy mindkét fél kész (kész?) visszavenni a saját akaratából.

2008. aug. 9. 10:28
 5/37 anonim ***** válasza:
69%
Én is férjnél vagyok és teljes mértékben felvettem a férjem nevét,nem is volt kérdés ez nálunk 6 évvel ezelőtt. Felveheted ugyis a nevét pl,hogy az ő vezetékneve és a te lánykori keresztneved.Ha azt sem szeretnéd,akkor mindenképpen beszéljétek meg ezt.De amellett,hogy ez hagyomány és az összetartozást is jelenti a gyűrűn kívül,van olyan férfi akinek ez fontos is.Lehet,hogy a te párod az utolsó kategóriába is tartozik, és ezért is veszi rossznéven,hogy te semmilyen formában nem szeretnéd viselni a nevét.Egyezzetek meg ebben,ha végképp nem szeretnéd a nevét,valami arany középutat találni pl a fent említett példával is akár vagy ahogy mindkettőtöknek jó.
2008. aug. 9. 10:46
 6/37 anonim ***** válasza:
71%
Szia! Szerintem nem fontos hogy felvedd a nevét, Te egy önálló ember vagy, nem pedig "né". Én felvettem, egy csomó macera volt, most meg válok, ismét egy csomó macera, és pénz is. Nem akartam felvenni, akkor sem, de a férjem ragaszkodott hozzá. Úgy dönts, ahogy Neked jó.
2008. aug. 9. 10:47
 7/37 anonim ***** válasza:
89%
Szia.Hát -né én sem leszek.Az biztos.Sem xy-né ,sem x-né+ saját nevem.Egyenlőre én is úgy gondolom,hogy marad a sajátom,ráadásuk nekem tetszik is.Szerintem azért mert meghagyom a saját nevem még ugyanúgy szeretem a párom,vele élek stb.Bár mostanában tetszik,az a megoldás,hogy x-saját név.Pl.Szalai-Vámos Ilona ,de még ezt is szoknom kéne...Lehet jó megoldás lenne számotokra is és így nem esne rosszul neki.Persze csak ha megy egymáshoz a vezetéknevetek.
2008. aug. 9. 10:53
 8/37 anonim ***** válasza:
74%

Én nem venném fel a férjem nevét. Ez a szokás onnan ered, hogy a lányok a házasságkötéskor apai gyámság alól férji gyámság alá kerültek. Én meg köszönöm szépen, ebből nem kérek. Elég makacs hagyomány, aki akarja tartsa be, de ilyeneket írni, hogy aki nem veszi fel a férje nevét, az önálló lesz a házasságában is, és nem képes kompromissumra... ez nekem elég meredek. Önálló személyiség vagy, önálló névvel és akarattal. A férjed felvenné vajon a te neved?

Dönts ahogy a legjobbank érzed, ne a hagyomány, meg szokások stb miatt.

2008. aug. 9. 11:36
 9/37 anonim ***** válasza:
79%
AZ előző válaszoló vagyok. Még annyit, hogy a barátom is egyértelműnek tartotta, hogy megtartom a saját nevem, ha majd aktuális lesz a kérdés. Persze mondta, hogy szívesen adja a nevét, ha esetleg kérem, aztán elpoénkodtunk azon, hog majd x.y-né leszek.
2008. aug. 9. 11:38
 10/37 anonim válasza:
61%
Engedtessék meg, hogy férfiú létemre közbeszólok, nekem az a legmegfelelőbb, ha a hölgy esküvő után kap egy első nevet, pl Kovácsné Szabó Borbála. Ezzel tudom, hogy férjnél van, tudom hogy ki a férje, és a saját tulajdonát is megőrizte. Mondjuk találkozok 1 nővel. Nem az érdekel, kinek a felesége, hanem ő maga ki. Lehet régi osztálytárs is, bármi is. A mi rokoni körünkben szerencsére ez így van.
2008. aug. 9. 12:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!