Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem fogom felvenni a párom nevét esküvő után. Hogy értessem meg vele?
van, akinek fontos, de inkább hagyomány.
próbálj kompromisszumot kötni, "félig" vedd fel a nevét:
"kiss"né + lánykori név
A névváltoztatás kifejezi az összetartozásotokat: ahogy mondják, a házasságtól fogva eggyé válik két ember. Egy ember két néven? Hááát... Persze, a te döntésed, de szerintem ez egy szép hagyomány. Ha elmagyarázod neki, hogy te attól még ugyanúgy szereted, talán megérti.
Olvastam egyszer egy tanulmányt, amely elemezte, milyen motiváló erők működnek a házassági névváltoztatáskor. Szívesen belinkelném, de már nem tudom a címet... :(
Nos, ebben volt az, hogy az a nő, aki a lánykori nevén él tovább, szabad és független szellemű, nem szereti, ha korlátozzák, és a szabadság elvesztésének minden formája ellen küzd. Lehet egyetérteni, meg nem egyetérteni.
Én a magam részéről egy hónap múlva felveszem a férjem nevét, mégpedig a teljes formában, XY-néként. Először mindenki megütközött, hogy jajj, mert ez olyan régimódi, mert akkor (ez volt a legédesebb) "elveszíted a saját személyiséged", "a férjed rabszolgája leszel" - aki ilyet mond, nem ismer engem... :P :)
Tökéletesen praktikus okok miatt veszem fel a nevét: sem a vezetéknevemet, sem a keresztnevemet soha senki nem tudja se leírni, se helyesen kiejteni, míg a páromnak teljesen fonetikus, és nagyon jó hangzású neve van. Kb. ennyi. :)
Gondolom talán meg kellene vele beszélni. A házasság - többek között - két ember olyan szintű kapcsolata, ahol nem a titok, a titkolozás, a megosztás az uralkodó, hanem a konszenzuson alapuló egyetértés.
Ez jelen esetben azt jelenti, hogy mindkét fél kész (kész?) visszavenni a saját akaratából.
Én nem venném fel a férjem nevét. Ez a szokás onnan ered, hogy a lányok a házasságkötéskor apai gyámság alól férji gyámság alá kerültek. Én meg köszönöm szépen, ebből nem kérek. Elég makacs hagyomány, aki akarja tartsa be, de ilyeneket írni, hogy aki nem veszi fel a férje nevét, az önálló lesz a házasságában is, és nem képes kompromissumra... ez nekem elég meredek. Önálló személyiség vagy, önálló névvel és akarattal. A férjed felvenné vajon a te neved?
Dönts ahogy a legjobbank érzed, ne a hagyomány, meg szokások stb miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!