Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A barátom vallásos, én nem. Neki fontos a templomi esküvő, én nem szeretnék. Van valami köztes út?
Sziasztok!
A barátom vallásos, és számára fontos lenne, hogy legyen templomi esküvőnk is. Én Istenben sem hiszek, meg sem vagyok keresztelve, távol állnak tőlem ezek a dolgok. A templom részével nem lenne bajom, viszont úgy érezném, ha bármiféle egyházat bevonnánk az esküvőnkbe (ami egy templomi esküvőnél elkerülhetetlen, gondolom), nekem hazudnom kéne, amit nyilvánvalóan nem szeretnék az esküvőmön, úgy érezném, a házasságom hazugságon alapszik. Kellemetlenül érezném magam, ha olyat kéne megfogadnom, amiben biztos vagyok, hogy nem fogom betartani (keresztény neveltetés, Krisztusra bármiféle utalás stb.).
A közös mormolás résztől pedig, elnézést, ha ezzel valakit megbántok, szó szerint ráz a hideg, ijesztőnek tartom.
Ez az ellentét a párkapcsolatunkban egyáltalán nem jön elő, és teljes mértékben tiszteletben tartom, és nincs ellenem az sem, hogyha gyermekünk lesz és ő saját akaratából a keresztény vallással szeretne ismerkedni, így tegyen. A páromnak sincs ellenére az, hogy nem vagyok vallásos, viszont az esküvőn valamelyikünknek mindenképpen engednie kéne.
Van valami köztes megoldás, amivel mindkettőnk megkaphatná azt, amire vágyik?
Remélem, nem fogalmaztam meg sértőn a mondandómat, és szeretném leszögezni, hogy nincs bajom egyik vallással sem, csak számomra túl távoli és az esküvőmön nem szeretnék tőlem idegen elemeket.
Ha nem vagy vallásos, igazán megérthetné, miért nem akarod, és miért lenne képmutatás, ha mégis megtörténne. Szerintem ő sem lehet hithű, különben maga is érezné, hogy ez elég komoly meggyalázása a vallásának.
Én ugyan hiszek Istenben, de nem tartom a keresztény vallást magaménak, hiába erőltették rám gyerekként. DE tisztelem annyira, hogy nem dugnám be oda a képem, és tartanék templomi esküvőt, ha nem hiszek abban, ami ott elhangzik. Részedről ez maximálisan fennáll. Meg nem bírom érteni, mindezek ellenére hogy akarhatja a párod? Fontos neki? Ugyan minek? Az nem fontos, hogy ne vigyen be egy ilyen ceremóniára olyan embert, aki nem is hisz benne?
8/10
Teljesen igazad van lehetne tízszer is felpontoználak.
Papnem fog úgy csinálni mintha az biztos. Zsidó vagy sem értem hogy nem fér össze vele,hisz zsidók is az Ószövetséget hiszik.
Pofám leszakad, mikor azt ajánlják neked, bírd ki valahogy. Az ilyen emberek biztos nem lehetnek vallásosak, de nem is tisztelik azt.
Templomban esküdni többről szól, mint "van egy hangulata" vagy "mert olyan szép, és ki lehet bírni". Ha nem gondol komolyan valaki egy egyházi szertartást, hogy van képe végigcsinálni a pappal együttműködve?
Főleg az a válaszadó botránkoztatott meg, akinek az ateista férje részt vett ebben. Nem hisz Isten létezésében, de azért templomi esküvőt tart, mert a nő kiharcolja. Ez nem a külsőségekről kéne szóljon.
Én nem vagyok keresztény, nem tartom a vallást, de tisztelem annyira, hogy ilyet nem tennék. Mert egy vallásosnak igenis többet jelent az egy jó hangulatú kis valaminél.
Mennyi képmutató ember van, jó ég!
"Úgy képzeld el, hogy összejössz egy indiaival, aki nem gyakorolja a vallását, de az esküvőt azért szeretné egybekötni az indiai kultúrával, pedig sosem voltál részese előtte. Meg kéne esküdnöd a hindu isteneknek és imádkoznod kéne hozzájuk, pedig hát fogalmad sincs az egészről, egyik zöld, másik sok karú, de hogy esküdni nekik? Érted, mire gondolok? :)
Megtenném érte, ha őt ez boldoggá teszi.
Azt a félórát a templomban kibírod a párod kedvéért, ugye? :)
Neki fontos.
"Teljesen igazad van lehetne tízszer is felpontoználak.
Papnem fog úgy csinálni mintha az biztos. Zsidó vagy sem értem hogy nem fér össze vele,hisz zsidók is az Ószövetséget hiszik."
Nem teljesen értem ezt a hozzászólást, kérlek, ha legközelebb kommentelsz, olvasd át tízszer, mielőtt elküldöd, mert ez így értelmezhetetlen. Főleg, mivel írtam, hogy nem gyakorlok semmiféle vallást. Azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert nem szeretném a családomat sem kellemetlen helyzetbe hozni, de ebben a kérdésben és helyzetben jelenleg n_e_m ők a legfontosabbak, csak szeretném, ha senkitől sem állna távol a ceremónia. Sem a páromtól, sem az ő családjától, sem az én családomtól, sem tőlem, sem a kiskutyájától, sem a kismacskánktól, senkitől.
Azt szeretném, ha az esküvőnk minket tükrözne.
15-ös válaszoló! Tudnál mesélni az esküvődről, milyen volt? (Mármint nyilván csak az a része érdekelne, ami a kérdéshez is kapcsolódik.) : )
Hát, ez a "köztes megoldás" elég furcsán hangzik. Komolyan azt akarod, hogy akármelyik pap csináljon valami esküvő light-ot, ami esküvő is, meg nem is? Nekik ez szent dolog, nem fogják csak úgy kiherélni, mert neked bizonyos részek nem tetszenek benne.
Becsülöm az egyenességedet, sokan füllentik végig lelkifurdalás nélkül úgy az egész egyházi esküvőt, hogy egyikük sem gondolja komolyan egy percig sem, amit mond, csak kell a szép hangulat.
Egyébként szerintem az esküvő kérdésénél sokkal kritikusabb a gyerekek nevelésének kérdése. A "ha ő akarja" dolog ebből a szempontból irreleváns, akárminek neveled, később nyilván változtathat, ha akar. Magyarul ha addig nem neveled vallásosnak, amíg ő nem akarja, akkor vallástalannak neveled, és kész. Szerintem ha ebbe a párod így belement, akkor a templomi esküvőhöz sem kellene ragaszkodnia, mert akkor annyira mégsem fontos neki ez az egész.
Rengeteg olyan esküvőn jártam már, ahol az egyik fél nem volt egyáltalán vallásos, mégis volt templomi esküvője, mert a párja szerette volna. Mi ebben a rossz?
Milyen átok fog sújtani, ha megfogadod egy "nem létező sokkarú istennek" hogy "fogadom"... :)
Ha nem létezik szerinted, akkor miért nem mered "megfogadni"? :D :D :D
"Főleg az a válaszadó botránkoztatott meg, akinek az ateista férje részt vett ebben."
Azért van párszázezer ember ebben az országban, akinek ilyen szörnyű, bűnöző és elvetemült férje van, aki a párja kedvéért a templomban is hűséget fogadott.. Nahát... botrányos, nem?
Attól hogy te nem vagy vallásos még lehet a pároddal templomi esküvőtök és ilyen esetben sok minden kimarad a "standard" szövegből. Szerintem nyugodtan menjetek el a plébániára ahol az atya elmondja ilyenkor mi szokás hofyan módosul az eskü szövege (mert van olyan ami majd csak a párodra vonatkozik, szóval neked nem ugyanazt kell megfogadni mint a párodnak.... nálunk is elmondta a verziókat -római katolikus vallás) És ha azután is azt mondod hogy igy sem mennél be a templomba akkor ne legyen, de ha úgy gondolod, az az esküszöveg elfogadható akkor meg simán "engedhetsz" a leendő férjednek.
Egyébként polgárin alapesetben nincs holtodiglan-holtomiglan és hűségeskü sem. Csak hogy elfogadod-e férjnek feleségnek és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!