Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » A bátyám református lelkész,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A bátyám református lelkész, ő összeadhat engem és a páromat?

Figyelt kérdés
Csak nem szeretnék tőle hülyeséget kérdezni, a neten meg nem nagyon találtam semmit sem ilyen esetben. Az a lényeg, hogy a bátyám lelkész, mi pedig esküvőt tervezünk a párommal, és ő összeadhat minket? Vagy inkább tanúként számítsak rá? Egyáltalán melyik lenne a nagyobb megtiszteltetés szerintetek? Gondolom mind2 nem lehet...

2014. aug. 16. 23:59
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
83%

Ugyanebben a helyzetben voltunk, kivéve, hogy én a húg voltam.

A bátyám adott össze bennünket, kivételesen szép családi esemény volt. A szüleimnek főleg sokat jelentett ez a dolog. Szóval én az esketésre biztatlak. :)

2014. aug. 17. 12:38
 22/28 gabriell88 ***** válasza:
55%
Nekem unokatestvérm lelkész.Mi is gondoltunk rá, hogy összeadhatna, de nálunk problémás lett a dolog.Választhatsz lelkészt aki összead, ha te nem a helyi lelkészt szeretnéd.De persze meg kell kérdezned , hogy bele megy e.Nálunk én református vagyok, a párom katolikus.Az unokatestvérem azt mondta páromnak nem kell átkeresztelkednie, mert nem muszáj.de az itteni lelkész máshogy nem engedi az esküvőt.Úgyhogy nálunk csak polgári lesz, majd ha hazautazunk Kisvárdára ott megtartjuk az egyházit az unokatesómmal.:)
2014. aug. 18. 09:14
 23/28 A kérdező kommentje:
És ki az unokatesód, ha szabad tudni? Már ha kisvárdai vagy, akkor biztosan ismerem én is. Én is római katolikus vagyok, a párom a református, de ha már "kéznél van" egy református lelkész, akkor miért ne lehetne református esküvő? Meg ő valahogy nem nagyon szereti ezeket a katolikus dolgokat, úgyhogy feleslegesen próbáltam győzködni is.
2014. aug. 18. 13:35
 24/28 anonim ***** válasza:
51%

"Én is római katolikus vagyok, a párom a református, de ha már "kéznél van" egy református lelkész, akkor miért ne lehetne református esküvő?"

Ha szeretnéd, hogy katolikus szemmel is érvényes legyen a házasság, akkor legyen ökumenikus esküvő.

Egyébként simán lehet rokon is a lelkész, viszont akkor nem lehet ő a tanú.

2014. aug. 18. 19:25
 25/28 A kérdező kommentje:
Miért, akkor a református esküvő a katolikusok szemében nem érvényes és fordítva is, hogy egy katolikus esküvő a reformátusok szemében? Sosem értettem ezeket a dolgokat, meg nem is érdekeltek annyira, de most kíváncsivá tettél.
2014. aug. 18. 19:43
 26/28 A kérdező kommentje:
Neked lehet nincs jelentősége, nekünk azért fontos a vallás..;)
2014. aug. 18. 21:57
 27/28 anonim ***** válasza:
79%

"Neked lehet nincs jelentősége, nekünk azért fontos a vallás..;)"

Gyerekkorom óta járok templomba, katolikus vagyok és rendszeresen részt veszek a plébánia munkájában, azért próbálok itt is segíteni. :))

Az ökumenikus házasságkötést mindkét felekezet elismeri, méghozzá azért, mert jelen van a katolikus pap és a református lelkész is. Általában úgy zajlik, hogy a katolikus fél a katolikus esküt mondja, a református fél pedig a református fogadalmat. Majd végül a pap és a lelkész is megáldja a házasságot. Lehet tartani akár református templomban is (én ilyenen voltam már), és lehet katolikusban is.

Bővebben a szertartás menete: [link]

2014. aug. 19. 12:53
 28/28 A kérdező kommentje:
Nem neked írtam, ne haragudj. Volt egy előző válaszoló, hogy "nincs jelentősége, mert úgy sem ér semmit" vagy ilyesmi, aztán a GYIK törölte.
2014. aug. 19. 13:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!