Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Át kell keresztelkednie az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Át kell keresztelkednie az esküvő előtt?

Figyelt kérdés
Párom református, én katolikus vagyok. Katolikus templomban tartanánk az esküvőt. Ehhez a páromnak át kell keresztelkednie? Illetve gondolom kell oktatásra járnunk. Az hány óra szokott lenni? Elég ennyi, vagy kell még elsőáldozni vagy bérmálkozni is?
2014. máj. 27. 10:50
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Legalábbis nálunk így volt néhány éve. Katolikus esküvőnk volt, a férjemnek (református) semmit nem kellett megígérnie, csak nekem kellett egy ilyen nyilatkozatot aláírnom, amiben megígérem, hogy katolikus hitben nevelem a gyerekeket.

Úgyhogy gondolom, ez egységes, máshol is így van.

10-es voltam.

2014. máj. 27. 12:17
 12/22 anonim ***** válasza:

Ferjem katolikus, elsöaldozo volt, bermalkozo nem, en reformatus vagyok, katolikus esküvönk lesz (polgari mar volt).

Körbekerdeztünk több embert, es nagyon ugy tünik, hogy paptol függ, hogy mit kernek. Egyhazjog szerint - ugy tudom, ne kövezzetek meg, ha nem igy van - elegendö, ha az egyik fel katolikuskent meg van keresztelve, mas elvileg nem kell, de van olyan pap, aki csak akkor vallalja az esküvöt, ha mindket fel katolikus es bermalkozott is, van viszont olyan is, akinek eleg az, ha meg van az egyik fel keresztelkedve.

Jegyesoktatas: ez megint a paptol függ, hogy hany alkalom, van, akinel meg lehet beszelni, hogy ne legyen, es olyan is, akinel 15-16 alkalomra is el kell menni.

Mi külföldön lakunk es a ferjem nem beszeli a helyi nyelvet, igy itt helyben a jegyesoktatas kilöve. A pap viszont, akinel az esküvönk lesz nagyon rendes, es van rajtunk kivül is külföldön lako par, aki nala fog esküdni, ö ezert küldött nekünk egy könyvet meg egy masik olvasnivalot is, amiket el kell olvasnunk jegyesoktatsra, ezen kivül lesz egy alkalom, amikor szemelyesen megyünk, valamint az esküvö elötti napon is egy alkalom,d e azon inkabb mar az esküvövel kapcsolatos dolgokat fogjuk csak megbeszelni. Egyebkent ha otthon laknank, akkor 3 alkalom lenne nala a jegyesoktatas.

2014. máj. 27. 12:59
 13/22 anonim ***** válasza:
Nővérem református, a férje katolikus. A katolikus pap nálunk nem akarta őket összeadni, csak valamiféle procedúra fejében ha nővérem megsinálja. Illetve valóban alá kellett volna írniuk egy nyilatkozatot, hogy katolikusk kereszteltetik meg a gyerekeiket majd. Így elmentek a református lelkészhez, ő nyilatkozatot sem kért, és a férjének sem kellett semmit csinálnia, kivéve jegyesoktatásra járniuk pár alkalmat. De azt meg mindenhol kell jobb "helyeken".
2014. máj. 27. 13:09
 14/22 anonim ***** válasza:

De NEEEEMMM kell a református félnek semmit ígérnie, meg alárínia, na! :D

CSAK a katolikus félnek kell aláírni egy papírt, miszerint katolikus hitben neveli a gyerekeit.

De valójában ez egy formalitás és a valóságban SEMMIRE nem kötelez! Ezt nekünk pont a pap mondta.

Persze más kérdés, hogy ha valaki hithű katolikus, akkor ezt hogy érzi.

2014. máj. 27. 13:52
 15/22 anonim ***** válasza:

"De valójában ez egy formalitás és a valóságban SEMMIRE nem kötelez! Ezt nekünk pont a pap mondta."

De egy magára valamit is adó ember ilyet akkor sem ígér, ha nem kötelező. Mindenki tudja, hogy nem kötelező, de mégis kimondja a családja előtt, akik reformátusnak keresztelték őt, meg egyáltalán. Brr!

2014. máj. 27. 14:15
 16/22 anonim ***** válasza:

Mondom NEMNEMNEM kell a reformátusnak ilyet ígérnie! :D

A katolikusnak kell aláírni az egyház felé, hogy Ő katolikus hitben neveli a gyerekeit.

Áh, mindegy! :)

2014. máj. 27. 14:59
 17/22 anonim ***** válasza:

Azért írtam, hogy a valóságban ez semmire nem kötelez, nehogy azt higgyék itt, hogy majd az egyház később mondjuk utánajárna, hogy milyen hitben nevelik a gyerekeket, esetleg mire keresztelik.

Írtam azt is, hogy más kérdés, hogy ha valaki hithű katolikus, akkor hogy érez ezzel kapcsolatban.

(Tehát ha úgy érzi, hogy nem akar ilyen ígéretet tenni, mert a lelkiismerete nem engedi, akkor a talán református esküvő célszerűbb lehet, mert ott nem kérnek ilyet.)

2014. máj. 27. 15:02
 18/22 anonim ***** válasza:
Japánban már régóta csak kulturális szokásként ápolja a legtöbb ember a vallást, nálunk is erre halad a világ, és azt látom magam körül, hogy az egyházak ezeknek a kulturálisan keresztyén szokásokat gyakorlóknak is örül.
2014. máj. 27. 15:16
 19/22 anonim ***** válasza:
0%
Nálunk férjem katolikus, én református. Mindkét templomban volt esküvőnk, senkinek nem kellett keresztelkedni plusszban:D Az igaz, hogy alá kellet írja a férjem, hogy katoliks lesz a gyerek( Ez még most is felháborít, biztos nem lesz katoliks), de ennyi.
2014. máj. 27. 17:26
 20/22 anonim ***** válasza:
Nekünk ökumenikus Istentisztelet lesz, a tiszteletes vezényli majd az egészet, és a pap meg mond egy áldást majd, kb... Senkinek nem kell semmit aláírnia :) Csak azt kell eldöntsük majd, hogy a leendő gyerekeink milyen vallásúak legyenek, és lehetőleg egységes legyen.
2014. máj. 27. 19:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!