Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Át kell keresztelkednie az...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Át kell keresztelkednie az esküvő előtt?

Figyelt kérdés
Párom református, én katolikus vagyok. Katolikus templomban tartanánk az esküvőt. Ehhez a páromnak át kell keresztelkednie? Illetve gondolom kell oktatásra járnunk. Az hány óra szokott lenni? Elég ennyi, vagy kell még elsőáldozni vagy bérmálkozni is?
2014. máj. 27. 10:50
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
85%

Nem kell átkeresztelkednie. A katolikus, evangélikus, református egyház kölcsönösen elismeri egymás keresztségét. (Magyarul ha valakit megkeresztelnek evangélikusan, akkor őt a katolikus meg a református egyház is megkereszteltnek fogadja el, és viszont.)

Úgy tudom, ebben az esetben nem kell a többi szentség (miért is kellene, ha nem kell kilépnie a felekezetéből sem), viszont oktatásra valóban nem ártana elmenni. De egy pap ezeket a dolgokat jobban el tudná magyarázni.

2014. máj. 27. 10:56
 2/22 anonim ***** válasza:
88%

Nem kell átkeresztelkednie, neked alá kell írni egy nyilatkozatot, hogy a gyerekeket katolikus hitben neveled, stb. Sem elsőáldoni, sem bérmálkozni nem kell senkinek.

Jegyesoktatásnak elvileg kellene lennie, azt hiszem 3 alkalommal.

2014. máj. 27. 10:59
 3/22 anonim ***** válasza:
24%
Mazel tov!!!
2014. máj. 27. 11:01
 4/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2014. máj. 27. 11:04
 5/22 anonim ***** válasza:
95%

Nem kell átkeresztelkednie, és csak a katolikus jegyes oktatásra kell járnotok. :)

Sok boldogságot!

2014. máj. 27. 11:22
 6/22 anonim ***** válasza:
0%

Ismerős pár esetében át kellett keresztelkednie katolikusra, de nem kellett első áldoznia meg ilyesmi. És a pap nem keveset elkért ezért a dologért, vagyis lehetséges, hogy hivatalosan kellett volna bérmálkoznia is.

Szerintem a férjednek inkább az lesz a gondja, hogy meg kell ígérnie, hogy katolikusnak neveli a gyerekeket, szerintem ezt egy református nem ígérné meg. Még akkor sem, ha nem jár templomba, és nem hithű. Bár akkor meg az egész templomi esküvő ötlete fura.

Viszont lehet, hogy lesz egy pap, aki odaadja neked a szöveget, amit mondani akar, és kihúzhatják belőle azt, amit ti nem akartok.

2014. máj. 27. 11:25
 7/22 Andizsuzsi ***** válasza:
94%
Utolsó! Én nem tudom, neked mit mondtak az ismerőseid, de olyan nincs, hogy valakit kétszer keresztelnek meg. Ha az evangélikus vagy református egyház szerint megkeresztelték, akkor keresztény, nincs más teendő. Legfeljebb az ismerősöd nem ezek közül való volt, esetleg nem is volt megkeresztelve. A bérmálás pedig katolikusoknál sem feltétele a házasságnak.
2014. máj. 27. 11:28
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

Ma már örülnek a papok, ha valaki náluk házasodik.

Pl. húgomnak tavaly katolikus templomban volt úgy esküvője, hogy nem vallásos (nincs megkeresztelve sem), férje sem vallásos (reformátusnak keresztelt). Egyszerűen csak azért választottak katolikus templomot, mert azok szépek. Perkálniuk kellett, illetve a szertartáson a fogadalom része volt, hogy gyereküket katolikusnak nevelik, előtt meg járniuk kellett házassági tanácsadásra.

Tesóm szerint a papjuk volt annyira jó ebben is, mint mondjuk egy pszichológus, tudta hogy nem vallásosak, inkább azt hangsúlyozta, hogy a keresztény értékek szerinti nevelés, a mai Európában is helyes (szintén nem vallásosként azt mondom, hogy ez szerintem is oké így).

2014. máj. 27. 11:31
 9/22 anonim ***** válasza:
Nem kell, és ha akarjátok, lehet ökumenikus szertartás is. Ellenben ha katolikus az esküvő, akkor meg kell ígérnie párodnak is, hogy katolikus vallás szerint nevelitek jövendő gyermekeiteket, valamint felbonthatatlannak kell tekintenie a házasságot - református szertartás szerint ezt nem kéne.
2014. máj. 27. 12:11
 10/22 anonim ***** válasza:

"Szerintem a férjednek inkább az lesz a gondja, hogy meg kell ígérnie, hogy katolikusnak neveli a gyerekeket,"

Nem!

Ezt a katolikus félnek kell megígérnie, vagyis aláírnia erről egy nyilatkozatot.

Mondjuk aztán ha mégis máshogy döntötök és nem katolikusnak keresztelitek a gyereketeket, abból sem lesz semmi probléma.

2014. máj. 27. 12:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!