Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ki az, aki ajándékot, és ki az, aki pénzt visz?
Nekem sem tetszenek azok a versikék, mert én is követelőzőnek és udvariatlannak érzem. Ha megkérdezik, mit szeretnénk ajándékba pénzt, vagy valami mást, akkor nem érzem cikinek megmondani, hogy pénzt, de eleve kikötni ilyesmit az szerintem furcsán jön ki. Mintha meghívnék valakit a szülinapomra és hozzátenném, hogy: "Ja és hozzá' pééézt ajándékba!" :D
Ettől függetlenül úgy érzem, hogy esküvőre illik valamit vinni és a pénz a legjobb ajándék. Hacsak nem tudjuk pontosan, hogy a pár valamit nagyon szeretne.
De a pénz azért jobb, mint az ajándék, mert aztán arra költik, amire akarják.
Miért kell LEÍRNI? Ha meghívnak, akkor vagyunk olyan viszonyban, hogy legalább pár szót tudunk váltani, hogy minek örülnének.HA akkor mondja, hogy pénz, akkor oké.
De leírva, követelőzésnek, számításnak tűnik.
Ha meg nem vagyunk annyira (semmilyen) viszonyban, hogy megbeszélhessük az ajándék témát, akkor ne hívjanak meg.
Ha megkérdezik, akkor igen, pénzt. De liírni, az olyan mintha nélküle nem lenne érvényes a meghívó.
Szerintem: ajándékot vinni illik. Illik elfogadni, megköszönni. Jó és praktikus dolog vendégként kitudakolni, rákérdezni, hogy van-e valamire szükség, vagy jobban örülnének az ajándék árának?
Viszont kicsit udvariatlan dolog megszabni, hogy mi az, amit kötelező jelleggel kell ajándékba hozniuk a vendégeknek.
Ajándékot ha kapsz, akkor örülsz neki. Aki adja, az megkérdezheti, hogy mit szeretnél. Akkor elmondod és akkor még jobban örülsz, ha azt kapsz. De előírni, hogy márpedig te mit kérsz, mindegy milyen formában teszed, bunkóság. Ennyi erővel meghívó helyett rajta lehetne, hogy belépőjegy meg pénzért lehetne adni.
Lehet barokkos körmondatokkal magyarázni, hogy de miért jobb ajándék a pénz, nem erről van szó, hanem arról, hogy az ajándék az ajándék és udvariatlanság előírni mit kötelező adni. Ha kérdeznek, az más.
És ahogy írták, akit meghívnak, azzal már csak vannak olyan viszonyban, hogy beszélnek erről. Ha nem vagytok, akkor nem értem, hogy van képe valakinek megírni nekik, hogy hozzál pénzt "csuhajja". Alapból bunkóság, de a negatív csúcs az, mikor azt se mondják fapapucs, csak jön postán, hogy összeházasodunk, zöld erdő, piros pipacs, hozzál pénzt mert nekünk csak az kell, gólyamadár, napsütés.
Meg szoktam kérdezni a párt, hogy szükségük van-e valamire. Ha azt mondják nincs, akkor pénzt szoktunk adni valamiféle jelképes ajándék kíséretében.
Én ezt így tartom korrektnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!