Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek is ez tényleg így van?
Én egy egyszerű okot látok a dologban:
Az a nő, aki nem akarja felvenni a férje nevét, hanem meg akarja nevében is tartani "önmagát", az valószínűleg egy érett, iskolázott, tudatos (jó értelemben) feminista nő, aki a karrierje terén is hasonló elszántsággal bír.
Egy olyan nő, aki csak azért lesz kovács Istvánné, mert hát végülis mindegy, és ez a szokás, és nem akarok kilógni a sorból, meg anyám is így vette fel, az valószínűleg egy olyan középszerű átlagnő, aki csak ül a langyos iszapban, és nem törtet.
DE!!! Mielőtt jönnétek ellenpéldákkal: IGEN, vannak ellenpéldák. Most csak a nagyátlagról beszéltem.
Szerintem ez az adat max az elmúlt 10 évre lehet reprezentatív, mióta egyre többen nem változtatnak nevet.
Régebben, még akár 20 éve is szinte egyértelmű volt a névfelvétel házasságkötéskor, ritka volt aki nem tette.
Ebben a kontextusban azt tudom mondani, hogy nagyjából egyetértek a leírtakkal; azzal tudnám indokolni, hogy a nevet felvevők általában alapvetően szubmisszív, nem domináns típusok, akik meghúzódnak a háttérben az élet más területein is.
11-13, érdekes, hogy a nő viselkedésével társítjátok. Pedig a kérdés inkébb arra vonatkozott szerintem, hogy a KÖRNYEZETBEN van-e egy olyan előítélet, feltételezés név alapjén a nőkről, ami ezt a megítélést okozza.
szerintem igen, az önálló név egészen mást sugall, mint a valakihez tartozás neve. Emellett persze a személyiség is másként működik, amint írtátok is.
Az igazság egészen máshol van!
Aki megtartja a saját nevét, az már azzal (is) számol,
hogy ha elválik, ne kelljen állandóan megváltoztatni a nevét, akár hányszor lecseréli majd a férjét a legújabb trendi szerint.
A né megjelölés soha nem jelentette azt, hogy a feleség a férj tulajdona. Csupán annyit jelentett, hogy nem lány, hanem asszony.
Több diplomás nőt ismerek, akik felvették a férjük nevét, vagy né alakban, vagy mellette használják a saját nevüket is. A kórházunkban a Gyermekosztály osztályvezető főorvosa nő. Dr.X-né. Dr.XY nevet használ. Ennek semmi köze sem az iskolázottsághoz, sem a sikerességhez.
Egyszerűen a nyilvánosság előtt is felvállalják, hogy férjes asszonyok.
Csak a mai fiatal nők feministák, és nem akarják, hogy mindenki tudja, hogy már nem szinglik.
"Csak a mai fiatal nők feministák, és nem akarják, hogy mindenki tudja, hogy már nem szinglik."
Pontosan. Mert az égvilágon k*b*szottul senkinek semmi, de semmi köze nincs hozzá, hogy én milyen párkapcsolati minőségben élek valakivel, vagy egyáltalán van-e párkapcsolatom.
Akivel pedig összeismerkedem, azzal nyilván megosztom ezeket az alapvető információkat, de a jegyirodában ülő Mari néninek meg a postás Béla bának szerintem semmi köze hozzá; nem is értem, miért ösztönzés vagy büszkeség az egyes sivár, értéktelen nőszemélyeknek, hogy a külvilág látja, hogy őket elvette valaki? Anélkül senkinek érzik magukat?
16: Hát egy generációval korábbi legalább a történet!:)
Az anyám 60 éves, és 37 éve vált el, akkor vette vissza az eredeti nevét, és azóta is úgy viseli.
Nem mai fiatal nő... Az ő korosztályában több az elvált, mint a férjes, és az elváltaknál gyakori, hogy a lánykori nevükön vannak. A 70-es években már elterjedt ez.
De gondolj az írónőinkre, színésznőinkre, operaénekesekre, akár a már meghaltakra is, Blaha Lujzára, Bajor Gizire, Kaffka Margitra, Szepes Máriára, Szabó Magdára...
"Mert az égvilágon k*b*szottul senkinek semmi, de semmi köze nincs hozzá, hogy én milyen párkapcsolati minőségben élek valakivel, vagy egyáltalán van-e párkapcsolatom. "
Mivel a mai csajoknak csak "átmeneti" férjük van, és nem akarják, hogy az újabb pasik rájöjjenek, hogy ők lesznek a következő lépcsőfokok!!
"Mivel a mai csajoknak csak "átmeneti" férjük van, és nem akarják, hogy az újabb pasik rájöjjenek, hogy ők lesznek a következő lépcsőfokok!!"
Neked valami beteges gondolkodásod van hallod. Eleve téged minősít, ha ez már megfordult a fejedben egyáltalán.
A házasság - számomra, és a legtöbb modern, értelmes nő számára - nem átmeneti, hanem egy komoly döntés, ami két egyenrangú fél összetartozásáról szól. Nem a külvilágról, nem a szomszéd néniről, hanem rólunk. Nekem bőségesen elég, ha én tudom, hogy házas vagyok; mert egy idegennek egyszerűen semmi köze hozzá és kész.
De ha a te logikáddal élünk, akkor így is fogalmazhatok:
Az ilyen őskövület fap*náknak - mint akik veled értenek egyet - pedig az egyetlen "érdem" az életükben, hogy a faluvégi alkesz Jóskát palira vették és elvette őket feleségül, ezért mutogatni is kell a nevükben szép egyértelműen, hogy Szabó Jóskáné, ha lehetne persze bevezetnétek a Szabóné Jóskáné verziót is, hogy a vak is láthassa, hogy a ronda vasorrú Marikának sikerült végre férjet fognia, igaz, hogy 40 évesen, de no lám, őt is megb*szta valaki, hiába se nem szép, se nem okos.
Na, ez vagy te a ferde tükörben, amit az imént a társadalomról festettél. Tetszelegj benne, Maris.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!