Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A lakodalomban ki ül a menyasszony és a vőlegény mellett? Ki kezdi a menyasszonytáncot?
A násznagyok.
Menyasszonytánc alatt mit értesz?
Mert ha nyitótáncot, akkor azt a pár kezdi. Menyassoznytáncot nem tudom, szerintem nincs rá külön szokás.
nálunk csak a szülők és tesók ültek ott.
így volt (szemből, balról jobbra):
öcsém-apám-anyám-én-férjem-anyja-húga-apja-öccse
a menyasszonytáncál a pénzes-borítékos-ajándékos táncra gondolsz? Nálunk menyecsketánc volt (voltaképp ugyan az, csak attól függ, melyik ruhába táncolod), elmentünk átöltözni, visszamentünk, a zenész kiabálta, hogy eladó a menyasszony (vagy menyecske, nem emlékszem), elkezdtünk egymással táncolni, és akkor jöttek sorban, már meg nem mondom, ki volt az első, de az utolsók az én szüleim voltak
Mivel nálunk a főasztal 7 személyes volt, így csak mi, a szülők és a kisfiunk :)
Tesóméknál hosszabb volta főasztal, ott a keresztszülők is ott ültek.
Tesók sehol nem fértek volna be :), de attól függ hány tesó van, van-e családjuk ....
Egyes helyeken még násznagyoznak, de az ország nagy részén már nem tartanak ilyen szokásokat.
Ami fix az az, hogy a szülők a főasztalnál ülnek veletek.
Hogy aztán testvért, tanút, keresztszülőt odateszel-e azt te tudod.
Nálunk csak a szülők voltak ott. Keresztszülők nem éltek, amúgy is felénk őket "kötelezően ajánlott" tanúnak, násznagynak felkérni így ezért ülnek a főasztalnál, nem pusztán azért, mert keresztszülők.
Bár, ha éltek volna sem ők lettek volna a tanúk, mert mi már nem szokás szerint választottunk, hanem aszerint, hogy ki áll közel hozzánk.
Viszont a tanúk eleve párban voltak kisgyerekekkel, így óriásira duzzadt volna a főasztal mérete, ha őket is odaültetjük. Testvérek meg azért nem ültek oda, mert nekem nincs egy testvérem sem, a vőlegénynek meg vannak, akik szintén párral jöttek, és akkor megint csak nagyon sok személyes a főasztal és még féloldalas is.
Különben is csak 65-en voltunk én egy 10 személyes főasztalt túlzásnak tartottam volna.
A menyasszonytáncot mi úgy jártuk, hogy az én tanúm fogta a kosarat, amibe a pénzt gyűjtöttük. A vőfély bejelentette a táncot először megforgatott ő, aztán elvette a kosarat a tanúmtól, utána a tanúm táncoltatott meg, majd visszament kosarazni. Elég logikus volt, hogy ő kezdi, mivel a továbbiakban ő tartotta a kosarat. Aztán jöttek össze-vissza mindenki, anyám, meg apám utoljára, utána a vőlegény, aztán a vőlegény ölbe vett, a tanúm odaadta a kosarat (bár bele kellett volna borítani a ruhámba, de nem akarta, nehogy minden szétszóródjon) és elmentünk átöltözni. Hát ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!