Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek az normális, ha a jegyesoktatás és az esküvő díja összesen 90. 000 Ft? Van-e valami központi szabályozás érvényben a református esküvők árával kapcsolatban?
03-19 01:13
Kedves Lelkészlány!
Kérdezzed meg erről édesapádat. Lehet, hogy veled nem beszélte meg, de bizony pénzbe kerül. Előfordul, hogy a lelkész nem fogad el pénzt, régi gyülekezeti tagtól, ifistől, stb. De alapvetően fizetni kell érte.
Kedves Akárkik!
Én vagyok a lelkészlány és nem ti. Úgyhogy hülyítsétek egymást a 90ezer forinttal.
Csá
Amikor mi a református családtagunkat temettetni akartuk, előszedte a lelkész a kartonját. megnézte, mennyit fizetett (még a gimnáziumra is adott a kisnyugdíjából), aztán közölte, hogy látja, hogy fizette az egyházadót, agy azt nem kéri 5 évre visszamenőleg (!!!!!) viszont nem ér rá. és r.k. pap temette (ezek után szerintem sokkal szebben).
Úgyhogy ÍGY összejöhet a 90 E is... :(
Szerintem sincs tisztában a lelkészlány a valósággal.
Nem kérdeznéd meg édesapádat(/anyukádat) hogy kitől kér pénzt és mire egyáltalán? köszi
Református lelkész vagyok. Ez valami horribilis összeg! Tényleg nem kerül az egyházi áldás semmi különösebbe. Tény, hogy kérjük, legyenek egyházfenntartók. Amennyiben nem azok, be kell fizetniük. (Ez évi 3500 Ft/fő). Természetesen mi sem kérünk pénzt érte; ha valaki ad 10 000 Ft-ot, azt nagyon hálás szívvel megköszönjük. S mindezt egy 1400-as évek beli műemlék templomban.
Szerintem keress más helyet, mert ez irreális!
És én innen is Isten áldását kérem rátok! :)
Szia!
Központi szabályozás nincs.
A kérdésedre válaszolva: szokatlan, de szerintem "normális". Nekünk is azon a helyen lesz az esküvőnk, és ugye úgy néz ki, hogy 50 ezer a jegyesoktatás, ami vacsorával van egybekötve. 5 vacsora, 2 főre és benne van egy egy éjszakai szállás is, meg gondolom, az ellátás (csendeshétvége). Úgy már kijön az 50 ezer, ezen nincsen "nyerészkedés", nem hiszem, hogy el tudnátok menni ketten egy hétvégére szállással, és 5X vacsizni 50 ezernél olcsóbbam.
40 ezer az esküvő díja, ebből 20 ezer megy "Isten dicsőségére" : templom, gyülekezet fenntartása- gondolj csak bele, az egy 120 + éves műemlék templom, bizonyára folyamatosan kell valamit felújítani, télen fűteni pl. hogy ne fagyjon szét.
A maradék 20 ezer pénzen meg a közreműködők osztoznak (lelkész,aki összead, lekész, aki jegyesokat+ kántor), ne feledjük el, hogy a lekészek alapfizetése általában igen alacsony, a "stóla" (esküvő, temetés)az, amiből hideg vízen kívül másra is telik. Ha ezt mind kiszámolod, akkor kijön, hogy nem a bizniszről szól a dolog. Nekünk egyébként azt is mondták, hogy ha gond előteremteni ezt az összeget, szóljunk és akkor részben vagy egészben el tudják engedni. Egyébként szerintem is, ha oda járnátok rendszeresen, biztosan nem kellene fizetni egy vasat se az esküvőre (de értelemszerűen akkor fizetnétek egyházfenntartói járulékot illetve dobnátok a perselybe, adott esetben adakoznátok bizonyos felújítási minkákra).
Hogy őszinte legyek, először én is meglepődtem, de vsz. abból lett elegük, hogy rengeteg "esküvőturista" választotta ezt a templomot (akinek nem inge, ne vegye magára), akiknek lövésük se volt arról, hogy amúgy ez az épület hétköznapokon (vasárnapokon) mire szolgál, miről szól a hit, stb. Plusz lehetséges az is hogy az emberek jelentős része jó magyar szokás szerint elvárta a szép templomot plusz panorámát díszletnek az álomesküvőhöz, de az x milliós büdzsébe már nem fért bele mondjuk 20 ezer forint a "terembérletre", mert hát a papok ne nyerészkedjenek.
04-11 18:30
Ha jól értem, a lelkészlány.
Mivel a református lelkészek fizetésének a része a stóla (temetési és esketési szolgálat) értelmetlen lenne , ha ingyen végezné azoknak, akik az állása fenntartásához soha nem járultak hozzá. A hagyomány szerint ezeket a "megrendelő" fizeti. Nem értem: miért kellene a családjától, a gyülekezeti munkájától, vagy a pihenéséből időt elvéve időt, energiát szánni azokra akik (leginkább) a templomi élményért akarnak ott esküdni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!