Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Református-katolikus vegyesházasságban élő HÍVŐK, mik a tapasztalataitok az esküvőről és az együttélésről magáról?
Szüleim is, és anyósomék is vegyes házasságban élnek.
Soha nem volt ebből veszekedés.
Nálunk én református lettem, párom katolikus, a bátya pedig református.
Nekünk sehol nem jön elő,templomi esküvőkor kellett kicsivel többet fizetni,azóta semmi probléma,ugyanis nem gyakoroljuk a vallásunk igazán.
Párom szülei is katolikus-református,és ott nagy vita volt hogy az első gyerek milyen vallású lett,a nagyszülők végigvitatkozták a 9 hónapot...
Azért nincs akkora hatalmas szakadék a két vallás között, hogy ez probléma legyen. :)) Nem kultúrák ütközése vagy tudomisén, mind a kettő keresztény alapelveken nyugvó történelmi egyház, szélsőséges tanoktól mentesen. A gyerekeket egyszerűen keresztény értékrend mentén kell nevelgetni, meg is lehet keresztelni őket, ugyanis a két vallás elismeri egymás keresztségét.
Ha az lenne a kérdés, hogy egy muszlim-katolikus vagy egy zsidó-buddhista házasságról mi a vélemény, még érteném, de a keresztény házasságok "ágazattól" függően szerintem gyakorlatilag zökkenőmentesek.
Ha neked a hit és a hívő-lét azt jelenti, hogy csakis a saját vallásodat vagy hajlandó elfogadni, mást pedig nem, akkor
1. miért akarsz házasságra lépni egy másik vallásból való emberrel? Nyílván azért, hogy legyen egy pont, ami mindig ürügy lehet a teljesen más gyökerű veszekedésekre.
2. ha nem fogdsz el egy másik embert a másik vallásával, nem beszélve más vonásával, tulajdonságával, életmódjával, akkor nem hívő vagy, hanem egy vallásba kapaszkodó, korlátolt, soha fel nem nőtt ember. Akkor válassz a saját vallásodból - csak akkor nem lesz ok a veszekedésre, igaz?
A vallás szempontjából vegyes házasság csakis ott gáz, ahol túl merev személyiségűek és korlátoltak a felek, és mindketten a magukét fújják, a magukéát akarják a másikra erőltetni. És így van ez minden mással is, nem csak a vallással.
Én még nem vagyok házas, de egyik legjobb barátnőm szülei ilyen házasságban élnek. És hát nem mondom, hogy felhőtlen. Az anyuka katolikus, a férj és családja református, a nő házasság után odaköltözött, és kapott hideget-meleget a családtól. Aztán megegyeztek, hogy ha lányuk lesz az anya vallását, ha fiú akkor az apa vallását szerint fogják megkereszteltetni. 2 lányuk van, mondanom se kell, hogy mindkettő református... Sajnálom az anyukát, de becsülöm is nagyon, mert nagy türelemmel viseli ezt és a családi béke érdekében próbálja áthidalni ezeket a problémákat.
Tehát szerintem ez nagyban függ a házasoktól és a családoktól is. Egy rossz család tönkre tudja tenni a házasságot is.
Ne haragudj, szerinted csak akkor lehetek igazi hívő, ha körömszakadtáig ragaszkodom a vallásom minden tételéhez, mondván, az a helyes? (Ja és rá is erőltetem a feleségemre?)
Én igazi hívőnek érzem magam, és nem a különbségeket keresem, hanem az egyezéseket, az viszont pl egyáltalán nem érdekel, melyikünk templomában van az esküvő, mert ez nem lényeges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!