Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Barátnőmmel szeretnék egyszer...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Barátnőmmel szeretnék egyszer összeházasodni, de ő katolikus én meg református vagyok. Kell e vallást váltani valamelyikünknek?

Figyelt kérdés
Szüleim is hasonlóak

2012. jún. 27. 16:17
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A szüleim is így házasodtak. Akkor a katolikus egyház(at képviselő pap) nem engedélyezte az esküvőt, az átkeresztelkedés rengeteg idő lett volna. Hittan órák, szentségek, stb stb.

Néhány pap azért lazábban kezeli a helyzetet ma már, rá kell kérdezni.

A szüleimnek református esküvője volt, ők már akkor is lazábbak voltak ebben.

2012. jún. 27. 16:40
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell átkeresztelkedni, ezért találták ki a vegyesházasság intézményét, ami ma már teljesen elfogadott, és érvényes. Bármilyen templomban lehet, és a katolikus pap és a református lelkész is jelen van. Akár azt is lehet, csinálni, hogy a katolikus fél a katolikus szöveget, a református a református szöveget mondja (hiszen nyilván egy református nem akar a Szűzanyára és az összes szentre esküdni).

Viszont régebben kértek a protestáns féltől reverzálist, ami egy papír, amit alá kell írni, hogy tudomásul veszi, hogy a katolikus házastársának a katolikus vallás szerint kötelessége a gyereket katolikus módon nevelni, és ezt ő nem fogja megakadályozni. Nem tudom, hogy ma is kell-e ilyen, régebben enélkül nem volt érvényes a házasság, de ma már nem biztos. De ezt bármelyik pap megmondja.

2012. jún. 27. 16:56
 3/7 A kérdező kommentje:
Aha értem csak hogy igaz még van időnk még de majd megkérdezek egy papot is meg egy lélkészt is
2012. jún. 27. 19:38
 4/7 anonim ***** válasza:
Szüleim is így voltak. De mivel anyum családja nagyon katolikus volt apukám az ottani paptól vett hittan órákat és megkeresztelkedett. Szerintem így is látszik mennyire szereti. Az esküvő utána a pap annyira megszerette apukámat, hogy 3000 ft-ot adott nekik, ami akkoriban nagyon nagy összeg volt. Ha szeretitek egymást valamelyikőtök vált.:)
2012. jún. 27. 20:41
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Katolikus vagyok, párom református jövő héten házasodunk. Katolikus szertartás szerint katolikus templomban, semmi gond nincs belőle. Nekem alá kellett írnom egy papírt, hogy a születendő gyerekeinket katolikusnak keresztelem, és nevelem, párom meg aláírta, hogy nem akadályoz engem a vallásgyakorlásban. Az eskü szövegben kihagyhatja a Szűz Mária és a szentek részt és nem kell megígérnie, hogy a gyerekeket az Anyaszentegyház törvényei szerint neveli, azt csak tőlem kérdezik majd. Ez persze csak az egyik lehetőség, lehet ökumenikus szertartás is, ahol a katolikus pap és a református lelkész is ott van, valamint lehet csak református is, szabadon eldönthető. Senkinek nem kell másik vallásra áttérni, a keresztség kompatibilis.
2012. jún. 27. 21:40
 6/7 anonim ***** válasza:
Anno nagyszüleim is így voltak, nagymamám református, nagypapám katolikus. Ők református szertartás szerint esküdtek úgy, hogy nagyapámnak reverzálist kellett adnia.
2012. jún. 27. 22:36
 7/7 A kérdező kommentje:
Aha értem
2012. jún. 28. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!