Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Melyik család "szokta" állni az eljegyzést, és melyik az esküvőt?
Szia!
Ez ma már teljesen családfüggő. Sokszor előfordul az is, hogy mindkét eseményt a fiatalok maguk állják a saját fizetésükből felesben.
Nálunk 5 éve úgy volt, hogy az eljegyzés nálunk volt (én vagyok a lány), és az én Szüleim állták, az esküvőbe meg mindenki belefizetett, mi házasulók is, és a Szüleink is. Kb úgy nézett ki, hogy fele-fele volt az esküvő.
Amúgy szerintem az, hogy az eljegyzés lányos, esküvő fiús család, szerintem igazságtalan is eléggé, mivel az eljegyzés egy szűkebb családi esemény szokott lenni, általában szülők-testvérek-nagyszülők, esetleg legjobb barát van jelen, míg az esküvőn előfordul 60-100-150 fő is akár. Nálunk az eljegyzés 50.000 Ft volt kb, az esküvő meg másfél millió, és semmi extra nem volt benne.
Úgyhogy ezt kizárólag a fiús családra hárítani szerintem nem lehet.
Régen az eljegyzés mindig a lányos háznál volt.A fiú ekkor kérte meg hivatalosan is a lány kezét.Volt olyan hely,ahol az eljegyzésen nemcsak a szülők,hanem a leendő násznagyok is jelen voltak.Tulajdonképpen ekkor ismerkedtek össze a családok egymással.Az Alföldön ilyenkor a násznagyok ajándékot hoztak.Pl. egy gharnítúra ágyneműt,vagy egy étkészlet felét, a másik garnitúrát pedig az esküvőkor adták át az ifjú párnak.
Az esküvőt általában közösen állták a szülők,a meghívott vendégek arányában.De pl. volt olyan hely,ahol a menyasszony rokonsága a lányos háznál,a vőlegény rokonsága a fiús háznál vacsorázott.Az ifjú pár a fiú házánál volt.Éjfélkor a lányos ház vendégei is átmentek a menyecsketáncra a fiús házhoz.A menyasszony rokonai csak a templomban látták a lányt menyasszonyi ruhában.Ezeken a helyeken úgy tartották,hogy egy férjes asszonynak a férj családjánál a helye,vagyis ott kell laknia az ifjú párnak.Abban az időben még kevesen mentek külön lakni a szülőktől
Az esküvői szokások különben vidékenként nagyon változóak voltak.
Még annyit fűznék hozzá az előző válaszomhoz: a kérdező apukájának van igaza.Eljegyzést sehol, soha nem tartottak éa vidéken még ma sem tartanak a fiús háznál,épp azért,ahogy az előzőekben leírtam.Éppenígy a menyasszonyért az esküvő előtt is a lányosházhoz megy a vőlegény.Sok helyen a násznagy vagy ha van vőfély,ekkor kéri ki a menyasszonyt a szüleitől.
Emiatt fontos a helyszín.
Ha precízem érdekel, nézz utána néprajzi munkákban!
(Így hirtelen nekem az ugrik be, hogy az eljegyzés -- miután teljesen más lebonyolítású volt --, továbbá a hirdetés gyakorlatilag költségtelen volt, a lakodalmat a vőlegény szülei állta, a kárlátót pedig a menyasszonyé.)
Ma már teljesen megállapodás kérdése, hogy ki mit vállal és milyen arányban.
Nyilván gesztusértékű, hogy ki mit akar vállalni, vagy "rásózni" a másikra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!