Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvőn miket szoktak ellenvetésként felhozni, amikor azt mondják, hogy "Akinek ellenvetése van, most szóljon"?
Ezen mindíg elgondolkoztam.
Van olyan amikor valaki közbeszól, hogy miért nem házasodhatnak össze? Amikor a pap mondja, hogy "akinek ellenvetése van, most szóljon"
Volt már ilyen eset amikor ott voltatok?
Ilyenkor ki szokott közbeszólni?
Milyen érvek vannak, melyeket ha közbemond valaki, akkor nem házasodnak össze? Akkor a pap nem adja össze őket?
Milyen "érvek" vannak?
Ha bárki tud olyan okot, ami miatt ez két ember nem kötheti össze életét, az most szóljon, vagy hallgasson örökre.
Csak egyházi esketés szempontjából releváns ok lehet. Olyan nem, hogy nem illenek össze, vagy hogy az egyik hazudós, a másik lopott.
Az egyik fél már házas, pl. lehet ilyen ok.
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__eskuvo__2..
Másodikat valami nagyokos lehúzta, pedig teljesen helytálló. Hagyományos része a szertartásnak. Nem a mai világ szokásaihoz és technikai feltételeihez igazodik. Régen nem volt az embereknek irata. Vagy ha volt, az sem fényképes, bio-micsodás stb.
Én vagyok a Józsi. Én meg a Sára. Na, tud valaki olyanról, hogy ez a két ember miért nem kellhet egybe? És akkor aki tudott, elmondta. De ha nem, akkor már ne is szóljon. Ez ennek a szokásnak az eredete, lényege.
Úgy, ahogy a kérdező, soha, semelyik felekezetben kérdezik. Ellenvetés lehetne bármi. Sánta, nekem is kell a Sárika stb. Józsi öreg Sárához. Sára öreg Józsihoz. Ez mind érdektelen az egyház számára. Az ok lehet, hogy Józsinak a szomszéd faluban is van már egy felesége. A halálos betegség sem ok, még akkor sem, ha az titok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!