Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hol írták le ezeket a szabályokat?
...hát nem sértődtem volna be, de tuti hülyének néztelek volna ha ezt nekem nyögöd be xd
akkor vegyen ekrüt
hát valami külföldi sztárnál nagy cécó volt mert második házaságánál is fehér ruhában ment férjhez, holott nem illik akkor már... szóval a fehér ruha mostanra ugy modosult hogy az első házasságnál lehet többinél...
Ezt találtam:
"A menyasszony ruhája általában fehér színû. A színválasztás az ókori görögök, rómaiak szokásaiban keresendõ. A rómaiak
ünnepekkor fehérre festett testtel jelentek meg, míg a görögök már fehér ruhát öltöttek. A fehér szín maga a tisztaságot, az
egyszerûséget, a természetességet és persze az örömöt jelképezi, ezért is lett a késõbbiekben a menyasszonyi ruha
fehér. Magyarországon többhelyütt, pl. Kalocsán, fekete színû volt a menyasszonyi ruha. A népdal is azt mondja, hogy a
lány most esküszik fekete gyászruhában. De fekete menyasszonyi ruha volt, a Berettyó-felvidéki népviseleti szokás is.
A Kunságon még az 1960-as évekig szokás volt, hogy az asszonyokat feketére festett egykori menyasszonyi
ruhájukban temették el. Így a menyasszonyi ruha a hûség szimbólumának is mondható."
És ezt is:
Én is úgy tudtam, hogy a szüzességet jelképezi és talán bizonyos helyeken igaz is, nem tudom.
De nem tudom miért kell azon megsértődni,amit mondtál.
Szerintem ennek az illemhez nem sok köze van, volt. Ahogy írták is, a fehér fátyol jelezte, hogy a menyasszony szűz = valamit közöl másokkal, szavak nélkül. Volt, ahol ennek megerősítésére másnap reggel az udvari ruhaszárítóra terítették ki a nászágyról leszedett lepedőt is, bizonyítva, hogy a menyasszony valóban érintetlen volt.
Ugyanilyen közlés volt az is, ha a menyasszony nem vett fel fehér fátyolt, az bizony egy kissé ciki volt.
Ugyanilyen beszéd nélküli közlés volt, amikor egy fiatal gyereklány nagylánnyá serdült (megjött a menszesze), attól kezdve (legalább a hétvégén) felvette a pártát, és bármikor férjhez mehetett. Innen maradt fenn a szólás: pártában maradt, nem kérte feleségül senki.
És pl. még mindig él az a szokás, (valamelyik roma népcsoportnál), hogy ha férjhez ment egy lány, attól kezdve köteles a haját hátul kontyba összefogni, ezzel jelzi hogy már elkelt, nem szabad hozzá közeledni más férfinak.
Ezek a közlés-szokások ma már elvesztették jelentésüket, teljesen mindegy, hogy ki-mit vesz fel, vagy nem vesz fel az esküvőjére. Ha akar, felteszi a fehér fátyolt, ha nem akarja, akkor nem teszi fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!