Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek mennyi étek kell 40 főnek? (Fontos)
Számolgattam, de sajnos nem tudom milyen éhesek az emberek egy vacsorán átlagosan....
Amit kitaláltam:
Húsleves (csigatészta, külön tálakon a zöldség, és a hús) (10 liter) --> 2,5 deci fejenként, és van aki nem szed van aki szed mondjuk kétszer. Egy tányér ha jól tudom 2-2,5 decis. Jól tudom?
Franciasaláta, görögsaláta (5-5 kg)--> szerintem kevés... nem tudom.
Sajttal, sonkával töltött baromfi (20 szelet)
Grillezett tarja (20 szelet)
Rántottsajt (20 szelet)
Cigánypecsenye (20 szelet)
Rántotthús (20 szelet) --> ha ez nem lesz elég....
Burgonypüré (8 kg)
Rizibizi (7 kg) --> nem tudom sok, vagy kevés?
Sertéspörkölt (15 kg/liter)
Nokedli (15 liter)
10 kg kenyér (10 csomag)
5 kg savanyúság
Na?
Változtassatok nyugodtan a mennyiségen! Erről fogalmam sincs. :)
Én alapjaiban pörköltes vagyok, ezért a 40 főnek biztosan megfőzném a 20 kg sertést, márcsak azért is, mert az, eléggé csontos-hús.
A rizi-bizihez ha a rizs nyersen 7 kg, akkor az megfőzve 3szorosára dagad = 21 kg. = rengeteg. Szerintem bőven elég a fele is, mert fejenként fél kg rizi-bizit nem fog megenni senki köretként.
Paraszt-gyomrom van: a töltött baromfival nem bajlódnék, helyette viszont a rántott szeletből készítenék annyit, hogy mindenkinek jusson 1-1 szelet. Vagy fordítva, ha ragaszkodsz a töltött baromfihoz, akkor a rántott husit hagynám el.
A többi szerintem kb. jó. Majd mondják a többiek is.
Szerintem ebből így rengeteg fog maradni...
Bár az a baj, hogy én nem így csinálnám.
Készítenék egy szűkre szabott étlapot(mondjuk ezeknél a kajáknál maradva,így:
Húsételek:
Sajtos-sonkás pulyka
Grillezett tarja
Rántott sajt (külön írandó!)
Cigánypecsenye
Rántott hús
Köretek:
Rizs( ehhez annyit fűznék, ha rizi-bizit kínálsz,semeddig se tart rizst natúrba kínálni, s máris nincs fintorgás, hogy nem szeretem a "bizit", vagyis a borsót a rizsben)
Rizi-bizi
Burgonyapüré( ha burgonyapürét csinálsz,azzal pepecs van,kell bele tojás, tejszín, el kell készíteni, viszont hogy ennek is legyen alternatívája, a burgonyapüré mellett semeddig se tart egyszerű főtt burgonyát, petrezselymes burgonyát kínálni... azzal olajszag sincs, és máris 2 féle)
Azt mennyi idő alatt akarod megetetni a vendégekkel? mert amit ide felsoroltál az szerintem nagyon sok.
Leves 2-3 dl. kb. főétel 350-400 gramm, egy főre. Itt vagy egy táblázat is a hozzávetőleges adagokkal. Mindenből készíthetsz résztvevők * adag +20% mert nem tudod kiszámolni, hogy ki miből szed, ha nem akkor majd szednek abból is ami maradt ha éhesek, és legalább nem vész sok kárba. :)
Szerintem menj be egy étterembe, hogy kb milyen mennyiség kellene, ott fognak tanácsot adni.
A leves az biztosan kevés, mert egy főnek kb 4 dl számolj, és van aki kétszer szed, tehát a 2,5 dc alapból nagyon kevés.
És mi van, ha mindenki rántott húst akar enni, nem cigánypecsenyét? Nem kell ennyiféle hús, elég háromféle, de abból legalább fajntánként 30 szelet. A pököltöt kihagynám. Úgy számolj, hogy fejenként egy adag étel kb 12 dk hús egy főnek, ezt szorozd meg kettővel, ha duplán szed.
Ja és a szűkre szabott étlapot előre odaadnám az összes meghívottnak már hetekkel a nagy nap előtt, és adnék nekik mondjuk -ha időben adod oda, ehhez persze időben el kell készíteni az étlapot- 1 vagy 2 hetet, hogy döntsenek.
Utána nagyjából a 2x-esét, esetleg a háromszorosát csinálnám az igényeknek(a háromszorosánál egy grammal se többet), így,ha valamelyik pofátlan vendég odamegy,hogy vinne kaját(én ezt pofátlanságnak élem meg, mert nálunk ez nem divat),akkor sincs az, hogy nem tudsz adni, vagy másnap megint azonnal az első dolgod kell legyen az, hogy nekiállj főzni, mert éhes a férj és kell a kaja.Gondolom -bár nem tudom lesz-e menyasszonytánc vagy egyéb "násznép- megkaszáló" esemény- nem azzal akartok másnap délben, vagy este kezdeni,hogy a hozomány egy részét az étteremben költitek el, mert üres a hűtő...,mint ahogy azt is gondolom, hogy a menyasszonynak a nagy nap másnapján nem első dolga lesz a főzés, márpedig az ura éhes lesz...
Nem akarom, hogy bárki éhen maradjon. Amúgy én a burgonya pürébe tojást, meg tejszínt nem szoktam tenni :O
Akkor csökkenteni kell az adagokat... Az a baj, hogy nem ott lesz a lagzi, ahonnan az ételeket rendeljük, így ők annyit csinálnak amennyit mondok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!