Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Így milyen nevet vehetnék fel, ami mindkettőnknek jó lenne?
Mindenképpen szeretném én is, illetve a párom is, ha felvenném az ő nevét, DE...
Én kicsi korom óta azt szerettem volna, hogy kötőjeles nevem legyen majd. Szeretem a vezetéknevemet, különleges, nem hétköznapi, szívesen használnám a továbbiakban is. Ezért gondoltam úgy, hogy a kötőjeles megoldás pont jó lenne.
Na most mit ad isten, a párom keresztbehúzta a számításaimat, ugyanis a vezetékneve alapból kötőjeles. Ezekután hogy nézne ki valami Tóth-Pál-Kovács Erika formájú név?
Hosszú is lenne, meg nem is túl szép így leírva. Viszont ha ezt, akkor azt is baromira hosszúnak tartom, hogy Tóth-Pálné Kovács Erika, a Tóth-Pál Tiborné Kovács Erikáról nem is beszélve. Szóval mostmár kicsit meg vagyok lőve.
Arra lennék kíváncsi, hogy ti milyen formában vennétek fel a párotok nevét, ha szeretnétek, hogy benne legyen a saját vezetéknevetek mindenképpen?
A feleség a házasságkötés után
kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja – Nagy Ádám és Nagy Ádámné Kis Éva vagy Nagy Ádámné
a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja – Nagy Ádám és Nagyné Kis Éva
a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Nagy Ádám és Nagy Éva
A férj a házasságkötés után:
kizárólag a maga teljes nevét viseli – Nagy Ádám és Kis Éva
a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét – Kis Ádám és Kis Éva
A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét – Nagy-Kis Ádám és Nagy-Kis Éva, vagy Kis-Nagy Ádám és Kis-Nagy Éva
A házasulóknak a fentiek szerinti névviselésről meg kell egyezniük. Ennek során figyelemmel kell lenni arra, hogy csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét, illetve a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet; például Nagy-Kovács Károly-Kis Éva = nem lehet Nagy-Kovács-Kis Éva!
A házasulóknak az anyakönyvvezető felhívására a házasságkötés utáni névviselésről nyilatkozniuk kell.
"27/B. § (1) A házassági név az a név, amely az érintettet a házassági anyakönyvi bejegyzés alapján megilleti. A házasságot kötõ személy a Csjt.-ben felsorolt házassági névviselési formák közül választhat házassági nevet.
(2) A házassági név családi nevekbõl képzett része egy vagy legfeljebb kéttagú lehet.
(3) Amennyiben az egyik vagy mindkét házastárs születési családi neve vagy elõzõ házassági nevének a családi nevekbõl képzett része kéttagú, a házastársaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a Csjt.-ben ennek megfelelõen meghatározott névviselési forma keretében melyik két családi nevet kívánják összekapcsolt házassági névként viselni.
(6) A házastársa nevét viselõ személy a házasságkötés folytán szerzett nevet (a házastársa nevét) névváltoztatással nem változtathatja meg."
Tehát legyen kötőjeles és a Kovács is megmaradjon, ja meg ne legyen hosszú.
Íme a választék:
Kovács-Tóth Erika,
Kovács-Pál Erika,
Pál-Kovács Erika,
Tóth-Kovács Erika.
Alaposan feladta a leckét ez. Az sem igazán tetszik, ha szétválasztanánk a párom vezetéknevét, hiszen úgy már mégsem ugyanaz. Nem tudom még melyik verzió legyen. Lehet inkább maradok a saját nevemnél.
Tehát akkor végső esetre az a forma sem maradhat, hogyha a párom: Tóth-Pál Tibor, én Kovács Erika, hogy Tóth-Pál Kovács Erika? Avagy Tóth-Pálné Kovács Erika, mert az már 3 tagú?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!