Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Mekkora bonyodalomra lehet...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mekkora bonyodalomra lehet számítani egyházi oldalról egy református-katolikus esküvőnél?

Figyelt kérdés

A helyzet kicsit bonyolultabb, így kifejtem. Vagyok én, polgári házassággal és válással a hátam mögött, katolikusként. S van a párom, aki református, volt egy házassága, elvált, majd a második házasságában özvegyen maradt. Mindkettő egyházi házasság volt részéről. Tudom, hogy nekik megengedett a válás, nálunk nem. Én viszont egyházilag nem voltam házas. Mit gondoltok, fognak ezen problémázni egyházi berkekben?

Köszönöm előre is!

2009. jún. 27. 17:21
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
93%

Én úgy tudom, hivatalosan is meg lehet oldani, hogy mindkét felekezet papja jelen legyen, és megáldja a házasságot, ökumenkius szertartás keretében. Vsz. a katolikus egyház részéről ekkor is áll, hogy ígéretet kell tenni a gyermekek katolikus nevelésére.

A válások katolikus szemszögből már kicsit problémásabbak. Az egyházjogilag korrekt válaszhoz tudni kellene, hogy a volt házastársak milyen vallásúak.

Sok boldogságot, Isten áldását!

2009. jún. 27. 18:38
 22/28 anonim ***** válasza:
92%
Ha katolikusként egyházilag nem voltál házas, akkor az a házasság az egyház szemében érvénytelen. A párod felekezetének az erre való szabályát nem ismerem, ha elfogadják az első válását, a másodikban meg özvegy maradt, akkor ő házasodhat úgyszintén. Semmi gond nincs ezzel, kerestek 2 jófej papot (ismerek párat, úgyhogy ti is fogtok találni), és csináltok egy szép ökumenikus szertartást.
2009. jún. 27. 19:10
 23/28 anonim ***** válasza:
93%
Olyan szép, hogy vannak még emberek akiknek ilyen erős a hitük :) Én megértelek, én is vallásos vagyok, és nekem is számítani fog a templomi esküvő. Remélem tudnak majd nektek segíteni! Sok boldogságot!
2009. jún. 27. 20:09
 24/28 anonim ***** válasza:
91%

Nem ilyen egyszerű, ui. a katolikus egyházjog ugyanúgy felbonthatatlannak tartja 2 protestánsnak egymással kötött protestáns egyházi házasságát is.

Tehát ha a férjjelölt válással végződő házasságát ref. szertartás szerint kötötték, azt előbb érvényteleníttetni kell.

2009. jún. 27. 20:12
 25/28 A kérdező kommentje:
Biztos ez, hogy érvényteleníttetni kell? De melyik fél kérheti ezt, a katolikusok vagy a reformátusok?
2009. jún. 27. 20:17
 26/28 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell érvényteleníteni.Ugyanis a katolikus vallás szerint,ha valaki nem katolikus szertartás szerint kötött házasságot,az érvénytelen.Ez tuti,most volt a lányom keresztelője és a keresztszülők evangélikusban esküdtek.Mivel ez "érvénytelen" házasság,csak nagy könyörgésre,és a keresztanya katolikus mivoltára való tekintettel lehetettek keresztszülők.Ja és az atya azt mondta,hogy mindenképpen kössenek katolikusban házasságot,mert ez így törvénytelen kapcsolat.
2009. jún. 27. 21:13
 27/28 anonim ***** válasza:
100%

Én sem szeretnék egyházi esküvő nélkül férjhez menni, mert fontos, hogy a családom és a barátaim jelenlétében Isten előtt kimondjuk, hogy mi egymást akarjuk örökre. Ki lehet nevetni, meg régimódinak, begyöpösödöttnek tartani (ezt nemrég kaptam meg itt, de kit érdekel:))), akkor is így gondolom:)

A kérdésre válaszolva: ha neked nem volt egyházi esküvőd, akkor egyházi szempontból az első házasságod, így semmi probléma nem lesz. A lelkésznek és a papnak is mondjátok el őszintén mindkettőtök helyzetét, "előéletét" és biztos, hogy lesz megoldás, ez nem bonyolult helyzet. Sok boldogságot nektek!

2009. jún. 27. 21:41
 28/28 anonim ***** válasza:

Pedig annak van igaza, aki ezt írta:

"Nem ilyen egyszerű, ui. a katolikus egyházjog ugyanúgy felbonthatatlannak tartja 2 protestánsnak egymással kötött protestáns egyházi házasságát is.

Tehát ha a férjjelölt válással végződő házasságát ref. szertartás szerint kötötték, azt előbb érvényteleníttetni kell."

Szóval a te részedről oké a dolog. A párod részéről "gázosabb". Az 1. házassága miatt. Ugye ref. szertartás szerint kötötték. Két lehetőség van:

1. Az exfeleség református vagy egyéb protestáns.

2. Az exfeleség katolikus.

3. Az exfeleség kereszteletlen.

Ja, akkor 3 van. :)

Ha az exfeleség katolikus, és ref. szertartás szerint kötötték, akkor a párod szabad állapotú.

Az 1. eset gázosabb, mert katolikus szemszögből nézve házas még mindig a párod. Merthogy 2 protestáns vagy 2 kereszteletlen polgári házasságát is érvényesnek ismerik el kat. szemszögből. (Meg valszeg -- de ez már nem tuti -- a kereszteletlen és a református házassága is érvényes kat. szemszögből.)

Szóval csak a 2. esetben lehet katolikus esküvőtök.

Bár látom, jó régi topik ez. Mesélj, kérdező, mi lett azóta?

2014. júl. 11. 20:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!