Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mekkora bonyodalomra lehet számítani egyházi oldalról egy református-katolikus esküvőnél?
A helyzet kicsit bonyolultabb, így kifejtem. Vagyok én, polgári házassággal és válással a hátam mögött, katolikusként. S van a párom, aki református, volt egy házassága, elvált, majd a második házasságában özvegyen maradt. Mindkettő egyházi házasság volt részéről. Tudom, hogy nekik megengedett a válás, nálunk nem. Én viszont egyházilag nem voltam házas. Mit gondoltok, fognak ezen problémázni egyházi berkekben?
Köszönöm előre is!
Én úgy tudom, hivatalosan is meg lehet oldani, hogy mindkét felekezet papja jelen legyen, és megáldja a házasságot, ökumenkius szertartás keretében. Vsz. a katolikus egyház részéről ekkor is áll, hogy ígéretet kell tenni a gyermekek katolikus nevelésére.
A válások katolikus szemszögből már kicsit problémásabbak. Az egyházjogilag korrekt válaszhoz tudni kellene, hogy a volt házastársak milyen vallásúak.
Sok boldogságot, Isten áldását!
Nem ilyen egyszerű, ui. a katolikus egyházjog ugyanúgy felbonthatatlannak tartja 2 protestánsnak egymással kötött protestáns egyházi házasságát is.
Tehát ha a férjjelölt válással végződő házasságát ref. szertartás szerint kötötték, azt előbb érvényteleníttetni kell.
Én sem szeretnék egyházi esküvő nélkül férjhez menni, mert fontos, hogy a családom és a barátaim jelenlétében Isten előtt kimondjuk, hogy mi egymást akarjuk örökre. Ki lehet nevetni, meg régimódinak, begyöpösödöttnek tartani (ezt nemrég kaptam meg itt, de kit érdekel:))), akkor is így gondolom:)
A kérdésre válaszolva: ha neked nem volt egyházi esküvőd, akkor egyházi szempontból az első házasságod, így semmi probléma nem lesz. A lelkésznek és a papnak is mondjátok el őszintén mindkettőtök helyzetét, "előéletét" és biztos, hogy lesz megoldás, ez nem bonyolult helyzet. Sok boldogságot nektek!
Pedig annak van igaza, aki ezt írta:
"Nem ilyen egyszerű, ui. a katolikus egyházjog ugyanúgy felbonthatatlannak tartja 2 protestánsnak egymással kötött protestáns egyházi házasságát is.
Tehát ha a férjjelölt válással végződő házasságát ref. szertartás szerint kötötték, azt előbb érvényteleníttetni kell."
Szóval a te részedről oké a dolog. A párod részéről "gázosabb". Az 1. házassága miatt. Ugye ref. szertartás szerint kötötték. Két lehetőség van:
1. Az exfeleség református vagy egyéb protestáns.
2. Az exfeleség katolikus.
3. Az exfeleség kereszteletlen.
Ja, akkor 3 van. :)
Ha az exfeleség katolikus, és ref. szertartás szerint kötötték, akkor a párod szabad állapotú.
Az 1. eset gázosabb, mert katolikus szemszögből nézve házas még mindig a párod. Merthogy 2 protestáns vagy 2 kereszteletlen polgári házasságát is érvényesnek ismerik el kat. szemszögből. (Meg valszeg -- de ez már nem tuti -- a kereszteletlen és a református házassága is érvényes kat. szemszögből.)
Szóval csak a 2. esetben lehet katolikus esküvőtök.
Bár látom, jó régi topik ez. Mesélj, kérdező, mi lett azóta?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!