Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy is zajlik a menyasszonytánc?
Menyasszonytáncot az esküvőre való meghíváskor előre bejelentik, mert kellemetlen, ha az ember nem készül rá.
Menyasszonytáncot a zenekar jelenti be, általában éjfél után szokott lenni. Van egy kijelölt ember, aki szedi a menyasszonyért kirótt árat. Ez lehet egy fix összeg, de normális, nem pénzéhes esküvőkben nincs megkötve mennyi. A kosár (amibe a pénzt gyűjtik) le van fedve egy terítővel vagy egy tányérral, hogy senki se lássa, hogy ki mennyit dob bele. Általában egyesével, de lehet párosával is (testvérek, férj-feleség, apa-anya, anyós-após) táncolnak a menyasszonnyal kb. mindenki 10-30 mp-et. A zenekar amikor mondja: "Eladó a menyasszony", akkor jön a következő ember, beledobja a kosárba a pénzt, közben aki táncolt, puszit ad a menyasszonynak, megköszöni a táncot és átadja a helyet az új "tulajdonosnak" (aki megvette a menyasszonyt ugye).
A Menyasszonytánc csak szokás ma már, mert általában a nászajándékot bontják ketté, ha van menyasszonytánc (3/4 nászajándék 1/4 menyasszonytánc). Ha nincs menyasszonytánc, akkor az egész a nászajándék.
Szokták a tortát tánchoz kötni. Aki táncolt a menyasszonnyal, az kap tortát. De ez már megállapodás kérdése.
Menyasszonytánc ellenes vagyok!!!!
Most voltam egy olyan esküvő, hogy előre kijelentették, hogy nem szeretnének pénzt kapni a mtáncnál.
Kedveskedésként pusziért vagy sorsjegyért táncolt a menyasszony.Ezt még elfogadtam.
Nálunk éjfélkor van, és menyecsketáncnak hívjuk.
Ilyenkor átöltözik az új asszony piros ruhába és a násznép minden tagjával táncol. A táncért "fizetséget" kap, amit a keresztapja gyűjt neki egy nagy "vájlingba". A végén a vőlegénynek ki kell menekíteni az új asszonyt és a pénzt, vigyázva a felesége cipőjére.
Ha mégis ellopják az új asszony cipőjét a vőlegénynek ki kell váltani (vicces feladatokat kap).
Sokan úgy oldják meg, hogy a nászajándékba szánt pénzt eleve a menyecsketánckor dobják bele, vagy a felét előre, a felét a menyecsketáncba, esetleg a menyecsketánckor egy 1000-est adnak. Természetesen nem kötelező, ha valaki nem akar, nem táncol a menyecskével. Ez inkább jelképes. (Nekem is volt és nagyon élveztem.)
Én legutóbb ahol voltam esküvőn, csak pusziért táncolt a menyasszony, mert előtte megkapták az ajándékokat (elsősorban pénzt).
Kiabálta a vőfély, hogy "eladó a menyasszony" és akkor aki akarta felkérte. Nem csak férfiak, nők is fordultak vele. Lenyomtak egymásnak 2 cuppanóst, tánci-tánci, és jött a következő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!