Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a különbség a házasság és a élettársi viszony között, ill. mi a közös bennük?
17:56-os vagyok ismét
Kedves 22:47-es!
Mivel Te is törvényes gyereke vagy édesapádnak, ezért nem tagadhat ki az örökségből. Ha a végrendeletben mégis megtette, akkor ez megtámadható. A lakás a másik két testvéredé rendben, de akkor a kötelező 1/3 részt neked ki kell fizetniük készpénzben.
Ha a Jakab nevű fiút a nevedre vetted, örökbe fogadtad, akkor egyenesági leszármazott; így az öröklés joga megilleti. Jelen esetben a Jakab nevű fiú nem örököl, ha nem volt örökbe fogadva, a nevedre pedig nem vetted.
Kitagadás az öröklésből végrendelettel:
Kiesik az öröklésből az, akit végintézkedésében az örökhagyó kitagadott. Érvényes kitagadás esetén KÖTELESRÉSZ sem jár. A kitagadás viszont csak akkor érvényes, ha annak okát a végintézkedés kifejezetten megjelöli, és az ok a valóságban is fennáll. A kitagadási okokat a törvény taxatíve felsorolja.
KITAGADÁSNAK akkor van helye, ha a kötelesrészre jogosult:
1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt (bűntettet vagy akár súlyos vétséget) követett el;
3. az örökhagyó egyenes ági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette (pl. szülő a gyermek iránt, gyermek a szülő iránt stb.);
5. erkölcstelen életmódot folytat (pl. züllött, garázda, bűnöző);
6. jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték (bárki ellen irányuló, bármilyen bűncselekmény miatt);
7. az eddig felsorolt okokon kívül az örökhagyó a házastársát kitagadhatja házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is (a közfelfogás alapján ilyen ok lehet a bajba került házastárs támogatásának elmulasztása, a nemi hűség durva megsértése stb.).
A végrendelet MEGTÁMADHATÓ!
09:12: sajnos apám ezt úgy intézi, hogy még a halála előtt jóval vesz a két kicsi lányának 1-1 lakást.
mivel papíron 0 vagyonnal hagyja el az élők sorát, így a két féltesóm vagyonához nekem semmi közöm nem lesz. szóval így teljesen legálisan zár ki az örökségből, úgy, hogy még csak nem is mehetek parádézni, hogy nekem ebből igenis vár valami...
de ott egye meg a fene az egészet, sejtettem, hogy apámtól nem sokra számíthatok...
Kedves 01:31-es!
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam segíteni Neked. Soha nem értettem azokat a szülőket, akik képesek megtagadni a gyereküket és nem egyformán kezelik őket, haláluk után meg pláne. Egyben viszont biztos vagyok, hogy az élet majd kárpótol mindezért. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!