Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Házasságkötéskori névváltoztatásnál milyen variáciok lehetségesek?
ezeket tudom:
x = férjed keresztneve
y = te keresztneved
Egyszerű eset:
Nagy x-né
Nagy x-né Kis y
Nagyné Kis y
Nagy y
Nagy-Kis y
Ha férjed Dr. akkor:
Dr. Nagy x-né
Dr. Nagy x-né Kis y
Dr. Nagyné Kis y
1. és 2. esetben egyszerűen megtarthatod a lánykori nevet is.
Ha te vagy Dr., akkor:
Nagyné Dr. Kis y
Nagy x-né Dr. Kis y
Dr. Kis y (tehát Dr. előtaggal a lánykori név megtartása)
Ha mindkettőtök Dr., akkor:
Dr. Nagyné Dr. Kis y
Dr. Nagy x-né Dr. Kis y
Dr. Kis y (ahogy előzőleg)
Több verzió nem jut most az eszembe, ezeket már hallottam, olvastam, láttam.
Kis Éva házasságot köt Nagy Pállal:
A feleség lehet:
Nagy Pálné
Nagy Pálné Kis Éva
Nagyné Kis Éva
Nagy Éva
Kis Éva
Nagy-Kis Éva
Kis-Nagy Éva
Nagyné Nagy Éva (nem tévedés, ilyen változatban is lehet)
Férj lehet
Nagy Pál
Kis Pál
Nagy-Kis Pál
Kis-Nagy Pál
Furcsa, és szerintem így nem is nagyon veszik fel a gyakorlatban, de fel lehetne így megkettőzve.
Az új névviselési szokások sok furcsaságot hoztak. Volt egy ismerősöm aki elvált volt, Nagy Évaként viselte a nevét. (A Nagy a volt férj vezetékneve volt, a születési neve Kis Éva volt) Később újra férjhez ment, mondjuk Tóth Istvánhoz, és Tóthné Kis Évaként akarta viselni a nevét. Ehhez először hivatalosan vissza kellett venni a születési nevét, de választhatta volna a Tóthné Nagy Éva nevet, sőt az új férj is lehetett volna Nagy István.
Ha valaki nevet módosít, azzal legyen tisztában, hogy nagyon fáradtságos és drága multaság minden papírnál elintézni a névváltozást. TAJ kártya, adókártya, személyi ig, Útlevél, jogosítvány, banki bejelentés...szal iszonyat!
És tényleg fizetni is kellette, ez nem fair!
Ezért maradok, aki voltam:)
Ha így: Kis-Nagy Mária vagy Nagy-Kis Mária veszed fel a nevet, akkor tudtommal nyilatkozni is kell a bejelentkezékor, hogy a születendő gyermek(ek) melyik vezetéknevet viselik majd.
(Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, csak érdekesség.)
Saját verzióm: Férjem vezetékneke kötőjel a saját nevem.
Jogsim nincs, de én egy szabadnapom alatt mindent elintéztem amit az előző válaszoló írt, és csak a személyiért fizettem 1000és 3000 ft között valamennyit, de nem tudom a pontos összegét. Annyira azért nem volt drága mulatság. (Azt mondjuk tudom, hogy a jogsi 5 ezer körül van talán)
Üdv
Esteleg olyat nem lehetne hogy a férjem nevének közdöbetüje + az én nevem? vhol láttam ilyet. pl. hogy az elözö példánál maradjak N. Kis Mária
Mit gondoltok?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!