Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen előnye és hátránya van annak, ha nem házasodunk össze a párommal, de lesz gyermekünk és közösen felépitünk egy házat?
Az előttem válaszolónak igaza van, pontos infót egy családjogi ügyvéd tud adni.
A gyerek nevével kapcsolatban: a kórházban kérnek egy ún. apasági nyilatkozatot a párodtól, melyben elismeri, hogy az ekkor és ekkor születendő gyermeknek ő az apja, így anyakönyvezhető az ő nevére.
Ha nem házasodtok össze, annyi előnye biztosan van, hogy ha gyermeketek születik, minden támogatást egyedülállóként igénybe vehetsz, így magasabb az összeg. Szükség esetén még segélyeket is vehetsz fel, hiszen papíron egyedül nevelnéd a gyermeket/gyermekeket.
Ha összeházasodtok, annak is megvan az előnye, csak épp még én se jöttem rá...
(gondolom ilyesmi témában érdekelne a hasznosság)
Hátrány:
- a kórházban apasági elismerő nyilatkozatot kell lobogtatnod, ami szerintem rohadtul ciki. legalábbis kellemetlen
-ha a párodat ne adj isten baleset éri, téged a kórház környékéről is elzavarnak
-ha a párod neadjs isten meghal, természetesen nem fogsz örökölni. Minden visz apósod és anyósod, kivéve ha van gyerek. Akkor ugye minden az övé. Kivétel: ha valamiről papírod van, hogy az a tiéd.
-az élettársi kapcsolat jogilag nem tiszta, hitelt, miegymás kölcsönt, sokkal nehezebben, macerásabban fogtok kapni.
-elestek sok sok kedvezménytől.
Ha közösen felépítetek egy házat, az utolsó szög tulajdonjoga is tisztázva legyen mégpedig papíron, mert egy szétválás ilyen esetben nagyon mocskos tud lenni.
Előnye, az egyik válaszóló által említett magasabb támogatás, nem lesz válás, ami tömérdek pénzbe kerül, és neved megváltoztatásával sem kell szutyakolnod.
Egyébként pedig elő veszed a családjogi törvényt, onnan pontosan megtudható minden.
Ha nem akartok házasodni, legalább regeljetek jan 1-től, már az is sokkal tisztább jogilag mint a sehova se sorolható élettársi kapcsolat.
Igaz, én pénzügyes jogász vagyok, nem polgári peres, de úgy tudom, hogy baleset esetén te nem dönthetsz a pároddal kapcsolatban semmiről.Legalábbis néhány éve még így volt, és szinte biztos, hogy most is. Pl transzplantálás, amputáció stb.. mindenhez a szülei hozzájárulása kell majd. Jogilag te gyakorlatilag nem vagy több mint egy szomszéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!