Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Polgári esküvő hogyan zajlik és mennyit kell fizetni érte?
Mostanában sokat gondolkodunk a párommal, hogy először polgári esküvőt tartanánk.
Sajnos tényleg tudatlan vagyok ebben a témában, szóval lenne egy két kérdésem.
-milyen ruhát illik fel venni, gyönyörű esküvői ruhát illik fel venni vagy csak egyszerű szebb ruhát és kész?
-mennyibe kerül a ceremónia?
-ide is kellenek tanúk ilyenek?
-utána lehet tartani templomi esküvőt?
-ha én nem vagyok megkeresztelve, akkor is lehet templomi esküvőm?
-gyűrűt miképp kell intézni? Amivel megkérik a kezem, azt kell felhúzni, vagy mindketten új gyűrűt veszünk arra?
-mi kell hozzá?
Ne haragudjatok, hogy ennyire buta kérdéseket tesznek fel, de tényleg nem tudom ezeket.
Köszönöm a válaszokat!!
-milyen ruhát illik fel venni, gyönyörű esküvői ruhát illik fel venni vagy csak egyszerű szebb ruhát és kész?
Teljesen rád van bízva, illetve leginkább az esküvő milyenségétől függ. Azért egy nagy habos-babos ruhakölteményben megjelenni az anyakönyvvezető előtt, ha csak kéttanús esküvőt szerveztek utána vacsorával, az elég túlzás. Illik csinosan felöltözni, de hogy pontosan miben vagy, az tényleg csak rajtad múlik. Van, aki fehér kosztümben, más koktélruhában ment férjhez.
-mennyibe kerül a ceremónia?
Ha hétköznap munkaidőben, ott az anyakönyvi hivatalban tartjátok, akkor ingyenes. Ha házasságkötő termet bérelnétek hétvégén vagy külső helyszínre kell kimennie az anyakönyvvezetőnek, akkor ez városonként/hivatalonként eltérő (Budapesten belül is két kerület között ég és föld a különbség, de szerencsére ezek az adatok a neten elérhetőek).
-ide is kellenek tanúk ilyenek?
Ide kellenek csak igazán. 2 is.
-utána lehet tartani templomi esküvőt?
Persze, nem tiltja semmi.
-ha én nem vagyok megkeresztelve, akkor is lehet templomi esküvőm?
Papja válogatja. Van, aki megesket így is, van, aki ragaszkodik hozzá, hogy előbb meg legyél keresztelve. Ki kell tapasztalni. Kérdés, hogy ha nem vagy megkeresztelkedve, nem is szeretnéd bepótolni a dolgot az esküvőik, akkor minek a templomi esküvő, de ez már igazán a ti dolgotok.
-gyűrűt miképp kell intézni? Amivel megkérik a kezem, azt kell felhúzni, vagy mindketten új gyűrűt veszünk arra?
Rátok van bízva. Van, aki a karikagyűrűvel kéri meg a párja kezét, és az esküvőig a bal kezükön hordják, majd a ceremónia alatt áthúzzák a jobb kezükre, mások nem is kérnek meg gyűrűvel, csak megbeszélik az esküvőt, és aztán a karikagyűrűt húzzák fel a ceremónián, nincs eljegyzési, a legnépszerűbb viszont az, amikor van eljegyzési gyűrű, és majd ehhez képest újonnan veszitek a karikagyűrű (párt, férfinak és nőnek), amiket aztán az esküvőn felhúztok egymás ujjára. Teljesen rátok van bízva.
-mi kell hozzá?
személyes iratok, anyakönyvi kivonat, személyes szándéktétel minimum 30 nappal a kívánt dátum előtt.
1. Amilyet akarsz.
2. Hétköznap ingyenes a hivatalban, hétvégén felára van, ez településenként eltérő. Akkor is feláras, ha nem a hivatalban, hanem külső helyszínen akarod az esketés.
3. Előtte, utána, évekkel később, tök mindegy, nem függ össze.
4. Még felekezeten belül is papja válogatja. Valahol megcsinálják, de valaki még a bérmálást is kéri.
5. Általában mindkét fél részére vesznek gyűrűt az esküvőre, és az kerül felhúzásra.
Eljegyzéskor csak a menyasszony kap.
6. Anyakönyvi kivonat, személyes iratok, tanúk iratai, minimum 30 nappal a tervezett dátum előtt bejelentkezni az adott hivatalba.
"-milyen ruhát illik fel venni, gyönyörű esküvői ruhát illik fel venni vagy csak egyszerű szebb ruhát és kész?"
Teljesen mindegy.
"-mennyibe kerül a ceremónia?"
Várostól függ. Nálunk pl. csak csütörtökön, egy meghatározott idősávban ingyenes két tanúval. Minden más időpontért fizetni kell 30.000 forintot.
"-ide is kellenek tanúk ilyenek?"
Kellenek, igen, Egy tanú a vőlegények és egy tanú a menyasszonynak. Érvényes személyi igazolvány legyen náluk.
"-utána lehet tartani templomi esküvőt?"
Lehet.
"-ha én nem vagyok megkeresztelve, akkor is lehet templomi esküvőm?"
Lehet, a párod jogán. Abban a felekezetben, ahová a párod tartozik és ahol ő gyakorolja a hitét.
"-gyűrűt miképp kell intézni? Amivel megkérik a kezem, azt kell felhúzni, vagy mindketten új gyűrűt veszünk arra?"
Karikagyűrűt szokás, párban lehet kapni. Elmentek venni. :)) De amúgy nem kötelező a gyűrű se a polgárihoz, se a templomihoz.
"-mi kell hozzá?"
Mármint az esküvőhöz? Polgárira legalább egy hónappal korábban be kell jelentkezni, érvényes személyi igazolvány kell hozzá. Templomihoz pár hónapnál nem régebbbi keresztlevél. A nem keresztény fél pedig majd tesz egy nyilatkozatot, hogy tudomása van arról, hogy a párja köteles keresztény szellemben nevelni a közös gyerekeiket. Ezenkívül jegyesoktatás van esküvő előtt, ez kb. 3-4 hónap.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Sokat "tanultam"így tőletek. Nagyon hálás vagyok.
☺☺
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!