Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvői tippek?
Jövő nyárra van tervezve az esküvő, a színek az vaj és púder rózsaszín, a ruhámon is púder rózsaszín gyöngyök vannak, szóval ez adott. (Külföldön lett megveve a ruham)
Ezen kívül tanácstalanok vagyunk. Milyen asztal dekoráció legyen, köszönő ajándék, igazából még a hely sincs lefoglalva. Hezitálunk egy "áll inclusive" csomag egy elegáns étteremben/hotelben és egy olyan báltermen ahol neked kell alkoholt, és ételt is biztosítani. Számolgatunk, de nem tudom melyik lenne olcsóbb vagy jobb. Max 80 fő lenne.
Ötletetek van dekorra, asztal díszekre, virágokra, köszönő ajándékokra stb?
Fontos szempont az is, hogy hol tartanátok és mit akartok adni a vendégeknek. Nálunk pl. a helyszín hozta, hogy a legtöbb vendégnek szállás kell majd, így evidens volt hogy olyan hely kell, ahol mindenki talál magának alvó helyet, vagy sofőr szolgálatot, hogy hazajusson.
Aztán számít, hogy mennyit akarsz szervezkedni. Én tudtam, hogy nem sokat, ezért olyan helyet keresünk, ahol szinte mindent alánk tesznek, egy helyen. A többi jött magával.
A helyszínt meg kell nézni, inspirálódni kell pl. pinteresten, hogy nektek mi tetszik, mi fér bele, mi mutat jól a helyszínen, aztán pedig összerakni fejben nagyjából az elképzelést. Én ezt túlagyalnám, így tudtam, hogy dekorosra bízzuk, de egyébként azt is számításba kell venni, hogy sok helyen nem lehet már előző este odamenni dekorálni, neked pedig ennél fontosabb dolgod is lesz a nagy nap délelőttjén, így egyáltalán nem biztos, hogy ez belefér majd az idődbe, feleslegesen ne készítsd el!
Egyértelműen nem lehet megmondani melyik jön ki olcsóbban, ez annyi mindentől függ. Kérjetek néhány helyről ajánlatot és majd meglátjátok.
A helyszínt találjátok meg minél előbb és foglaljátok le, minden más már szépen lassan kialakul, annyi időtök van még...
És igen. Igaza van annak a válaszolónak, aki azt mondja, hogy a legtöbb részlet, ami neked fontos, az a kutyát nem fogja érdekelni. Egy esküvőn sem emlékszem milyen volt az asztal dekor, vagy a menyasszony csokra, de mégcsak a bevonuló zenékre sem. Szolgáltatókra emlékszem, amik tragikusak voltak. Pl. borzasztó vőfélyre, dj-re, vagy olyan esküvőre, ahol az asztalunkon már vagy 100 pohár volt és még akkor sem jutott eszébe a pincéreknek, hogy azokat le kéne szedni. Olyan barátaink is vannak, akiknek órák vesztek el a fotóikban. Ha ezek rendben vannak, minden rendben van. Nem szabad mindenen spórolni.
Köszönőajándéknak nekünk úgy lett megtervezve a meghívó, hogy a hátulján a ott állt a köszönjük hogy velünk ünnepeltek és egy kis képkeret és a dátum. A képkeretbe pont egy kis polaroid képet lehetett beilleszteni mivel az esküvőn volt egy kis fotó sarok. Szerintem teljesen felesleges nagy villantós köszönőajándékokon agyalni..
Nem tudom milyen az ízlésetek stílusotok de óvatosan a rózsaszínnel. Én mindenképpen belevinnék vagy valami zöldet vagy pedig valami barnás bézses árnyalatot hogy ne legyen ennyire egyöntetű. Egyenként az asztali dekort sem kell túltolni. Szép szalvéta, szalvétagyűrű, ültetőkártya közepén meg valami virágos, gyertyás kombó és ennyi. Addig fog érvényesülni az egész amég az első ember be nem teszi a lábát. Nálunk sör bor és pezsgő volt a csomagban korlátlan mennyiségben plusz az üdítők. Welcome drinknek mi biztosítottunk likőrt,pálinkát,unicumot,jagert. Utána fizetős alapon lehetett kérni a bárból.
https://www.youtube.com/watch?v=SEfg8hbPwrM
"Inspiráció" a rózsaszínhez. Szerintem is gondold át, mert a videón is láthatod, hogy milyen igénytelen és közönséges. Olyan kisebbségi... meg egy normális férfi nem érezné komfortosan magát egy ilyen "babaház" szerű esküvőn.
Azzal kell kezdeni, hogy összeírod a vendéglistát. Mi 3 listát készítettünk. 1 amibe mindenki benne volt, volt egy minimál lista a legfontosabbakkal és egy ideális, ahol a legfontosabbak és a kicsit tágabb család is rajta volt, de akikkel évek óta nem beszéltünk vagy azt se tudjuk ki, de valamilyen unokatestvér, na őket lehúztuk róla. Így jött össze végül a 70 fő. Erre a létszámra kerestem helyeket és kértem árajánlatokat. Excelben összehasonlítottam, hogy hol érné meg legjobban, valamint figyelembe vettem, hogy milyen véleményeket találtam a helyről. Így találtuk meg a helyszínünket. Alapvetően díszes a terem magától, így nagyon minimális plusz dekort igényel, pl az asztalokra nem is igen fér dekor egy kisebb váza virágot leszámítva, így azon egyáltalán nem is gondolkodtam. Ahogy egy előző hozzászóló mondta a dekorra amúgyse emlékszik senki. Én is csak azokra a lagzis dekorokra emlékszem, amiken már akkor voltam mikor tervben volt a mi esküvőnk és elkezdtem nézelődni. Szóval minimál dekorral tervezve kerestünk dekorost, mert nem férne bele a napba, hogy én vagy a családtagok rakják fel. Élő virág nem lesz, selyemvirágot választottunk és azt is béreljük, mert így olcsóbb, ugyanolyan szép és mivel nem hal meg szegény, így a dekoros újra fel tudja használni, tehát tudja olcsóbban bérbeadni nekünk.
A röviditalt mi visszük a helyre, mert úgy olcsóbb, már beszereztük karácsony előtt a biztos elfogy részét, azóta a pincében várja a lagzit, ezen így spóroltunk. A talán elfogy mennyiséget italcsomagként fogjuk megvenni egy nagykerben, ahová a lagzi után vissza lehet vinni a fel nem bontott üvegeket és visszaadják a pénzt.
Zenésznek olyat választottunk, akivel nem fog unatkozni a társaság, már hallottuk és egyáltalán nem kért sokat. (70 ezer)
A fotóson nem spóroltunk, a szolgáltatók közül a kaját leszámítva a legnagyobb kiadásunk. De nagyon szépen dolgoznak és örök emlék, szóval ezt nem fogjuk bánni (250 ezer).
Videósunk nem lesz, mert minek. Úgyse néznénk vissza. Ezzel spóroltunk is 100-150 ezret.
Vőfély helyett ceremóniamester lesz, ő szintén inkább kényelmi funkciót lát el. Nem nekünk kell aznap pattogni, mindenkivel mindent egyeztet, élvezhetjük a lagzit, plusz felrázza a hangulatot ha szükséges (130 ezer).
A sütiket nem mindenféle design elemmel kértük. Tehát az esküvői tortánk se egyen kinézetű, hanem olyan mintha bemennénk a cukrászdába és kérnénk 5-6 tortát. Tortaállványunk lesz, nem emeletes torta. Ezzel spóroltunk is 50-60 ezret.
A ruháinkat jutányosan szereztük be, kettőnké került annyiba, mintha egyedül béreltem volna egy neves szalonban. De imádom a ruhámat, amúgy nekem is púderrózsaszín, a fene se gondolta, hogy ilyen jól mutat rajtam. Ráadásul megvettem, így el tudom adni később, valamennyi így visszajön belőle.
Köszönőajándéknak saját kiszúróformás sütit adunk. Így lényegében csak a sütiformáért fizettünk (6 ezer) és a sütihez kellő alapanyagért fogunk (2-3 ezer), plusz a csomagolás, amibe rakjuk (1-2 ezer).
A meghívónk drága volt, de beleszerettünk. Egyébként azon is lehet sokat spórolni. Nekünk 40 ezer volt a 35 db, de tényleg jutányosan hozzájutva 5-6 ezerért már lehet ekkora mennyiségért szép meghívókat találni.
Gyűrűnk nemesacél lesz. 20 ezer a pár. Leendő férjem amúgyse akarja hordani, én igen. Így az nem játszott, hogy nem veszünk vagy valami olcsó bizsut 2-3 ezerért. Ha véletlen meggondolja magát majd az évfordulónkon beruházunk nemesfémre.
A csokrom és a kitűzők, hajdíszem selyemvirág, így a későbbiekben el tudom adni, így ezt a költséget nem tekintem kiadásnak, mert gyönyörűek így max 2-3 ezret "bukok" rajta ha nem annyiért adom, amennyiért én rendeltem.
A vendégkönyvünk úgymond húzós, mert polaroid vendégkönyvünk lesz. A vendégkönyv volt 10 ezer, a polaroid gép 50 (de 20ért is lehet kapni, mi egy jobb gépet vettünk), a film bele szintén 50. De ilyen gépet amúgyis venni akartunk, a filmet meg úgy vettük, hogy duplán számoltunk, így haza is tudnak vinni a vendégek, így dupla köszönőajándékot kapnak úgymond.
A rokonság felénk szállás is kell, de azt SZÉP kártyáról intézzük, ahogy a lagzi egy részét is. Szüleim és tesóim a nászajándékba szánt összeget is így adják, szóval nekik sem megterhelő úgymond az esküvő de rengeteget segítenek és mi is jól járunk. (a helyszín meg majd tépi a haját, hogy 3 különböző bankú szép kártyáról 3 fülről 6 kártyával fogunk fizetni.. :D de ők mondták, hogy lehet ilyet.)
De visszatérve az elejére, én ötleteket pinterestről gyűjtögettem, aztán kb a 90%-át elengedtem, hogy nem is vágyok rá. Amikhez viszont ragaszkodtam/ragaszkodtunk, azt megvalósítjuk. (pl a polaroid vendégkönyv és a főasztal mögötti fényfüggöny, asztalokon vázában szintén fényfüzér a selyemvirág alatt - 10 vázányi 3 ezer Ft költség amúgy)
Így 70 főre egyelőre 2,5 milla a költségvetésünk, viszont ebből 1,4 milla csak a szállás+kaja, pia. Ez mondjuk ismerve a rokonságot biztos, hogy vissza fog jönni, de szerintem simán benne van a pakliban, hogy nullára jövünk ki. De ha mégsem sem gond, mert ezt rászántuk és tényleg a legjobb ár/érték ajánlatokat választottuk, így nem lesz keserűszájíz a végén.
A legfontosabb, hogy a kaja jó legyen, ne fogyjon el az alkohol és jó legyen az is, valamint a zene kiváló és nem árt egy jó CM vagy vőfély, ha 80 főben gondolkoztok. Ha a hangulat jó, az jó lagzi lesz. A rokonok erre fognak emlékezni nem pedig arra, hogy milyen felesleges kacatot kaptak köszönőajándéknak vagy milyen szép volt a dekor az asztalokon.
Pl nálunk volt olyan rokon, aki azzal indított, hogy milyen zenész lesz. Ez azért merült fel, mert a legutolsó esküvőn dj volt és mai számokat játszott.. hát a rokonság 60-80 %-a kijárt cigizni meg unatkozott az asztalnál, mert nem tudott rá táncolni. Pedig a kaja isteni finom volt és a dekor meseszép. De a pár baráti társasága iszonyat nagyot bulizott. Na mi ilyen visszajelzést nem akartunk, plusz a mulatóst utáljuk, de lagzit nem tudunk nélküle elképzelni, így az lesz a rokonság legnagyobb örömére. Plusz van az az alkohol mennyiség, amikor kifejezetten élvezzük ezt a zenét :D
Volt olyan rokon is, aki a meghívó átadáskor kikérdezte, hogy és mi lesz az esküvői menü és mikor kiderült, hogy a gyökereim miatt szabolcsi töltött káposzta is lesz, kb elkezdett csorogni a nyála, hogy végre megkóstolhat egy jófajtát. Így pláne örültünk, hogy nem a modern menüsor mellett döntöttünk, az ilyen-olyan töltött húsok, jérce és társaival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!