Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Miért csak a nőtől várják el,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért csak a nőtől várják el, hogy felvegye a férje nevét?

Figyelt kérdés

Tudom, már 2004-től a férfiaknak is van lehetőség rá, hogy felvegyék a feleségük vezetéknevét. De akkor is valahogy még mindig olyan alapvetőnek érződik, hogy ez a ,,nő dolga". Meg hogyha a nő nem veszi fel a férje nevét, akkor azt mondják rá, hogy mekkora egy önző, biztos nem is szereti a férjét, milyen nő az ilyen, meg hogy biztos ő hordja a nadrágot. És ez fordítva nem igaz akkor? Ha a férfi nem veszi fel a nő nevét, akkor nem szereti, meg önző? Ezt valahogy senki nem látja!

Nem kötekedni akarok, de majd én sem akarom felvenni a leendő férjem nevét, pedig ritkább lenne, mint az enyém. De valahogy furcsa lenne a saját nevem eldobni. Meg kicsit igazságtalan, hogy miért én legyek az, aki beáldozza magát és a nevét, miért nekem kell megalázkodni, utánajárni, stb? Úgy lenne igazságos, ha mindnenki megtarthatná a saját nevét, vagy mindkettőnknek kötelezően meg kellene változtatni a nevét. De úgy, hogy csak egyikünknek, az nem fer.

Úgy jön le ebből az egészből, mintha a társadalom még mindig nem tekintené egyenrangúnak a nőket a férfiakkal. Én nem várok el semmit senkitől, csak ha úgy alakítanám az életemet, ahogy nekem tetszik, akkor meg jönnek a beszólások, hogy öznő vagy :D

25/N

2019. dec. 21. 15:20
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Ki zaklat ezzel otthon? Otthon te vagy és a párod. Rokonokhoz meg nem kötelező menni. Megmondjátok, hogy amíg cseszegetnek nem mentek. Felnőtt emberek vagytok...
2019. dec. 21. 16:44
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Meg is válaszoltad a saját kérdésedet, már csak el kellene hinned, hogy valóban ez a probléma, mégpedig hogy ha felveszed a férjed nevét, akkor a családjáé lesz az irányítás és nem a tiétek. Ez pedig nem igaz, attól még nem az lesz, amit ők akarnák, csak ha hagyod. A gyereket meg úgy nevezitek el, ahogy akarjátok. Nem kell hagynom, hogy más nyomást gyakoroljon rajtatok.
2019. dec. 21. 16:57
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2019. dec. 21. 16:59
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
Én nem vettem fel a férjem nevét, sőt, a lányom az előző kapcsolatomból származik, az apukája vezetéknevét viseli, aki ráadásul külföldi. 10 éve élünk gond nélkül úgy, hogy mindhármunknak más a vezetékneve. Még soha senki nem szólt érte, nem volt gondunk.
2019. dec. 21. 17:41
 15/17 anonim ***** válasza:
33%
Mondjuk csendben megjegyzem, hogy a saját neved, amihez ragaszkodsz, valójában az apád vezetékneve. Egyik férfi nevét lecseréled egy másikra, vagy megtartod. Ennyi a lehetőséged nőként. A gyerek is valószínűleg az ő vezetéknevét kapja majd. Amúgy nem kell mások véleményével törődni, én is megtartottam a leánykori nevem, nem szóltak meg érte.
2019. dec. 21. 23:06
 16/17 anonim ***** válasza:
49%

Szerintem is álprobléma. Igazából senkitől nem várja el ezt senki. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy mindig lesz olyan ember, aki be akar szólni a másiknak. Nekem meg azért szóltak be, mert fel akarom venni a férjem nevét... Nyuszika és a kalap esete ez.

Egyébként úgy gondolom, hogy európai kultúrkörben egyszerűen ennek van hagyománya. Angliában Mr. és Mrs. Smith lesz a pár házasság után. Szlovákiában és Csehországban férj vezetékneve + ová. A magyar névviselés elég megengedő: kb. bárhogy felveheted, a férj is felveheti, kötőjel is lehet, vagy megmaradhat mindenki a saját nevén.

2019. dec. 22. 14:49
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Neked van megfelelési kényszered a környezeted iránt, ezért nem tudsz ellépni az ilyen mondatok mellett. Tőlünk is lépten nyomon kérdezik, hogy mi lesz a nevem és már a kezdetek óta mondom, hogy marad ugyanaz. Akinek tetszik tetszik, akinek nem, nem. Engem ez nem befolyásol. A párommal kettőnknek megfelel, más meg ne foglalkozzon ilyen szinten a mi életünkkel. Szerintem a házasságunk magánügy, nem kell ennek már bemutatkozásnál a nevemről kiderülnie. :)
2019. dec. 23. 13:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!