Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Miért csak a nőtől várják el,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért csak a nőtől várják el, hogy felvegye a férje nevét?

Figyelt kérdés

Tudom, már 2004-től a férfiaknak is van lehetőség rá, hogy felvegyék a feleségük vezetéknevét. De akkor is valahogy még mindig olyan alapvetőnek érződik, hogy ez a ,,nő dolga". Meg hogyha a nő nem veszi fel a férje nevét, akkor azt mondják rá, hogy mekkora egy önző, biztos nem is szereti a férjét, milyen nő az ilyen, meg hogy biztos ő hordja a nadrágot. És ez fordítva nem igaz akkor? Ha a férfi nem veszi fel a nő nevét, akkor nem szereti, meg önző? Ezt valahogy senki nem látja!

Nem kötekedni akarok, de majd én sem akarom felvenni a leendő férjem nevét, pedig ritkább lenne, mint az enyém. De valahogy furcsa lenne a saját nevem eldobni. Meg kicsit igazságtalan, hogy miért én legyek az, aki beáldozza magát és a nevét, miért nekem kell megalázkodni, utánajárni, stb? Úgy lenne igazságos, ha mindnenki megtarthatná a saját nevét, vagy mindkettőnknek kötelezően meg kellene változtatni a nevét. De úgy, hogy csak egyikünknek, az nem fer.

Úgy jön le ebből az egészből, mintha a társadalom még mindig nem tekintené egyenrangúnak a nőket a férfiakkal. Én nem várok el semmit senkitől, csak ha úgy alakítanám az életemet, ahogy nekem tetszik, akkor meg jönnek a beszólások, hogy öznő vagy :D

25/N

2019. dec. 21. 15:20
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
95%

> Úgy jön le ebből az egészből, mintha a társadalom még mindig nem tekintené egyenrangúnak a nőket a férfiakkal.

Jogod van nem megváltoztatnia nevedet. A férjednek joga ban felvennie a tiédet. Jogod van nem megházasodni. Mégis miért sírsz egy nem létező probléma miatt?!

Anyukámék a '80-as évek végén házasodtak, nem vették fel egymás nevét. Egyszer nem hallottam, hogy feminista hisztiben tört volna ki, mert érződik, hogy ez "a nő dolga". De igen, gyártsunk problémákat ott, ahol nincs elég.

2019. dec. 21. 15:23
 2/17 anonim ***** válasza:
59%
Úgy gondolom, a házasság két felnőtt ember döntése, amihez bizonyos értelmi és érzelmi érettség is társul. Én is házas vagyok, de valahogy nem futottam le ezeket a felesleges köröket, hogy mit gondolnak mások és végképp nem érdekelt, hogy más mit csinál. Én felvettem a férjem nevét, mert nekem így jó, de nem szóltam meg senkit, aki nem ezt teszi. Ráadásul nem úgy futottam neki a házassághoz, hogy ha én most felveszem a nevét, akkor én megalázkodok. Roppant gyerekes és együgyű a gondolkodásmódod.
2019. dec. 21. 15:27
 3/17 anonim ***** válasza:
89%

1: nem várja el senki, soha nem hallottam senkitől elvárni

2: a férjemnek jobban tetszett az én vezetéknevem, ezért azt vette fel. Senki nem szólt be érte, csak néha kérdezik, hogy akkor nekem mi a leánykori nevem. Hát mondom ez. :D

2019. dec. 21. 15:28
 4/17 anonim ***** válasza:
62%

A legjobb az lenne, ha nem házasodnál ilyen gondolkodásmóddal.

"Nincs problémám.. gyorsan gyártsunk egyet."

Ha nem akarnál kötekedni, akkor nem írnál ki provokáló kérdést.

2019. dec. 21. 15:28
 5/17 anonim ***** válasza:
92%

Mert előtte 1000-5000 évig úgy nézett ki, hogy a férj "vitte el otthonról", a családjától a feleséget, a férfi biztosította a megélhetést, a fedelet a házastársak feje felé, ilyesmi. Úgymond a nő vált a férfi családjának a részévé. Ez kivétel nélkül szinte minden társadalomban, civilizációban így ment az egész bolygón.

És ennyi időt nem fog felülírni az, hogy már 50 éve nem így mennek a dolgok. Ezek a tradíciók lassan fognak kikopni a társadalmi emlékezetből akkor is, ha ma már nincs funkciójuk.

2019. dec. 21. 15:29
 6/17 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy a ti környezetetek egészséges, de én itthon ezért szét vagyok szedve konkrétan. Nem értik meg egyszerűen, hogy nem akarom a hagyományokat követni. Azt is akarják, hogy ha fiú gyerek lesz, akkor ugyanazt a nevet kapja, mint az apja, a nagyapja, stb, mert ez is öröklődik. Kész. De szerencsére ezt egyikünk se akarja. És könnyű mondani, hogy ne érdekeljen, de folyton rossz érzést keltenek bennem emiatt, mintha csalódtak volna, és mindig győzködnek, hogy ez még kiváltság is, hogy felvehetem a férjem nevét.
2019. dec. 21. 16:07
 7/17 anonim ***** válasza:
71%

Álprobléma ez.. van olyan férfi bár sztem nem sok aki ragaszkodik ehhez, én mondjuk egyáltalán nem ragaszkodnék. Azért ha ezt így előre előadnád egy picit unszimpatikus lenne és valamiért kicsit csalódott lennék a fenti ellenére. Inkább én mondanám, hogy tényleg ne vegye fel, de ezt így előre közölni nem tetszik annyira :)

Amúgy az én volt csoporttársaim középiskolás osztálytársaim kivétel nélkül ezt a kötőjeles megoldást választották. férficsaládnéve-nőcsaládneve nő keresztneve formátumban

2019. dec. 21. 16:24
 8/17 anonim ***** válasza:
49%
amugy azt megkérdezném hogy mit gondolsz a leendő gyermek családnevéről? na arról nem mondanék le :P
2019. dec. 21. 16:25
 9/17 A kérdező kommentje:

Nem tudom. Kicsit félek még a dologtól. Nem akarom, hogy azzal, hogy felveszem a nevét, és hagyom, hogy a gyereknek is csak az ő neve legyen (tehát nem kötőjeles), akkor az részben azt is jelentené, hogy az irányítást átadom vele az ő családjának.

Én annak a híve vagyok, hogy mindent megbeszélünk, de csak mi ketten. Ehhez semmi köze a szüleinek, a nagyszüleinek, de az enyémeknek sem.

Miért is lennék unszimpatikus, ha előre közlök dolgokat? Inkább előre elmondom, mit szeretnék, minthogy egy olyan emberrel legyek együtt évek óta, aki szerint ezek a hagyományok alapvetők, és túl későn jönnénk rá, hogy nem vagyunk egymáshoz valók.

2019. dec. 21. 16:29
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Van egy unokatestvérem, akik ugyanezzel a problémával küszködtek. Náluk az lett a megoldás, hogy MINDKETTEN kötőjeles nevűek lettek, tehát mindketten megváltoztatták a nevüket a kötőjeles változatra, és így a gyerekük az immár közös vezetéknevüket kapta. Hát ők is kaptak a családtól hideget-meleget, de őket nem érdekli, ők így boldogok.
2019. dec. 21. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!