Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Engedélyezhetik e másodjára...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Engedélyezhetik e másodjára is az egyházi esküvőt?

Figyelt kérdés
Összefoglalva: elváltam. Anno én "erőltettem" az egyházi esküvőt mert nekem fontos volt, a volt férjemnek nem. Ő nincs is megkeresztelve, abszolút hitetlen. De rábeszéltem az egyházi esküvőre. Mivel nem volt megkeresztelve püspöki engedélyt kértünk, hogy lehessen egyházi esküvőnk. De azzal engedte meg az egyház, hogy a férjem az esküvő után megkeresztelkedik a katolikus egyház szerint. Az ígéret megvolt, a házasság létrejött. Na mármost azóta eltelt több mint 10 év, és a volt férj azóta sem keresztelkedett meg, nem is érdekelte, hiába mondtam neki. De már nem mondom neki, mert azóta elváltunk (az okokat most nem boncolgatom, de oka volt...). Viszont most együtt vagyok életem szerelmével, és igen, most érzem azt, hogy megtaláltam a másik felemet. Természetesen össze szeretnénk házasodni és egyházi szertartást is szeretnénk (ő is katolikus). Vajon így, hogy nekem már volt egyházi esküvőm, így lehetséges e újra? Annak fényében amit leírtam, én úgy gondolom az első egyházi házasságom nem igazán érvényes....Köszönöm aki érdemben hozzá tud szólni.

2019. nov. 7. 08:57
1 2 3
 11/27 qkker1 ***** válasza:
57%

"Erre hivatkozva fel lehet bontani az egyházi esküvőnket, mert nyomós indok az érvénytelenítésre. De mivel hosszú időbe telik és nem kevés pénzbe, kíváncsi voltam, hogy enélkül lehet e újra templomi házasságot kötni."

Itt a megoldás! Érvényes a egyházi esküvőd /olyan nincs, hogy nemigazán érvényes/, el kell indítani az egyházi procedúrát, és kifizetni a papoknak járó sarcot érte!

2019. nov. 7. 10:16
 12/27 anonim válasza:
97%

Ha valami okból érvénytelennek tekinthetik a házasságot és végigmentek ezen a procedúrán, akkor elvileg lehet másodjára is esküvőd. Az okok például olyasmik lehetnek, hogy az egyik fél tud arról a házasság előtt, hogy nem lehet gyereke, de elhallgatja a másik elől. Amiket nekünk felsorolt annak idején az atya azok eléggé rugalmasan értelmezhetőnek tűntek. Például azt mondta, hogy ha veri az egyik fél a másikat, arra is lehet valahogy hivatkozni. Van egy csomó szabály a katolikusoknál, aztán egy csomó kiskapu is... de egy pap jobban ismeri ezeket, mint a GYK olvasói.

Már az is kiskapu, hogy katolikus kereszteletlennel nem házasodhatna, kivéve püspöki engedéllyel, ha úgy ítélik meg, hogy a katolikus fél hitét nem veszélyezteti. Nálunk ez úgy nézett ki, hogy bementünk a plébánoshoz, aki a helyzettel már nagyjából tisztában volt, mert oda járok templomba, nála gyóntam stb. A férjemmel egyből tisztázták, hogy Istennel nincs baja, de az egyházzal igen, ezért esze ágában sincs megkeresztelkedni. Nekem ki kellett kérnem a papírokat a keresztelőről, elsőáldozásról, bérmálkozásról, aztán kb. egy hónap múlva megkaptuk az engedélyt. Az esküvőn nem kertelt a pap, az elején vázolta a násznép előtt a helyzetet, hogy a férjnek ezért lesz más a szövege (én Isten előtt fogadtam meg mindent, ő pedig nekem ígérte meg), ennyi. Nekem ezért fura, hogy utólagos keresztelőt vártak el.

A reformátusok nem problémáznak a váláson, volt a családban olyan esküvő, ahol elvált református és katolikus házasodott. Igazából nálunk is felmerült, hogy ha nem kapjuk meg az engedélyt, akkor megkérjük a férjem egyik - általam is nagyra tartott - ilyen színekben "versenyző" rokonát, hogy áldja meg a házasságunkat. Csak úgy, minden külsőség és násznép nélkül.

2019. nov. 7. 10:38
 13/27 anonim ***** válasza:
88%

Szóval az egyházjog elég egyértelmű.

Ha az házasság egyházjogilag érvényes akkor nem lehet másik.

Amit szeretnél az az első házasság érvénytelenítése (azaz meg sem lett kötve) így akkor egyházjogilag még szabad vagy, tehát házasodhatsz.

Ha a házasságot érvényteleníteni szeretnéd, akkor erre be kell adni kérelmet amit elbírálnak.

És igen ez jó ideig tart, de ma már gyorsabbak a szabályok mint 10-20 éve volt... (akkor csak a pápa engedélyezhette), most már a püspök is.

És igen az érvénytelenítés nélkül nem köthetsz második házasságot egyházilag.

Ha fontosnak tartod a vallást, akkor kivárod.

Ha mindenképpen templomban akarsz esküdni, akkor mindketten áttértek a református vallásra és ott nincs ilyen gond elvileg :-)

Ez a te döntésed.

2019. nov. 7. 10:47
 14/27 anonim ***** válasza:
97%
Te akárhányszor házasodsz, egyház nélkül nem bírod ki? Mi lesz, ha megint elválsz?
2019. nov. 7. 10:48
 15/27 A kérdező kommentje:

Akik értelmesen és fröcskölődés nélkül válaszoltak, azoknak köszönöm.

Röviden a történet, csak hogy megértétek miről van szó: megismerkedtem egy férfival akivel nagy szerelem volt első látásra. "Sajnos" elvakultam és viszonylag (1 év) hamar hozzámentem, de akkor még minden szép és rózsaszín volt. A problémák azonban kezdtek felszínre törni. Agresszió, bántalmazás. Ami odáig fajult, hogy amikor várandós voltam úgy megvert hogy kórházban kötöttem ki és nagyon úgy nézett ki, hogy elveszítem a babámat is. Nem is emlékszem semmire, csak arra, hogy könyörögtem a mentősnek, hogy mentsék meg a babámat. Feljelentés nem történt, tagadtam, hogy bántalmazott a férjem mert annyira rettegtem és nyilván nem ez volt a legfontosabb akkor az életembe. Így éltem utána évekig, rettegésbe, bezárva, félelembe. De aki nem tudja vagy nem élte ezt át, az nem is fogja átérezni. Mígnem egyszer csak (családi támogatás stb.) hosszú folyamat eredményeként elhagytam őt a gyermekkel együtt. Ezután jött a párom az életembe akivel két éve vagyunk együtt. Nem akarjuk elkapkodni a házasságot, de már beszéltünk róla. De ő egy csoda az életembe. Kiemelt ebből a pokolból amiben voltam (lelkileg) újra hited adott, újra van önbizalmam és elhiszem, hogy igenis értékes ember vagyok. Szóval ő az az ember akinek igenis Isten színe előtt is kimondanám az igen, igen ő az aki megmentett engem és a gyermekemet is. De ha ezt az egyház nem engedi elfogadom, attól még boldog és hosszú életünk lesz remélem.

2019. nov. 7. 11:02
 16/27 anonim ***** válasza:
94%

1-2 éves kapcsolatok után mindenkivel elveteted magad, köpsz a katolikus egyház elvárásaira, előírásaira, sőt az Isten előtt érvényes házasságodat pénzzel meg emberi kapcsolatok segítségével akarod semmissé tenni. A válaszolóknak olyan minősítheteten stílusban írsz, ami nem jellemző valódi keresztény emberre.

Katolikusként elismerem, hogy sajnos vannak olyan papok, akik tartanak egy bohócszínházat a templomban, ami nem valódi esketés, csak kielégíti azok vágyát, akik hófehér ruhában, feldíszített templomban akarják kimondani a 2. vagy 3. igent. Ezt tudja neked is elintézni a sógor.

2019. nov. 7. 11:23
 17/27 anonim ***** válasza:
92%
Mindenki értelmesen és frocsoges nélkül válaszolt csak te nem tudod elfogadni a neked nem tetsző válaszokat. Amiket természetesen nem azért kaptál, mert nem érezzük át h bántalmaztak terhesen (eddig nem is tudtunk rola) hanem azért mert egy ostoba gyerekes phicsa benyomását kelted a megnyilvánulasaiddal. Nem egy és nem két embernel.
2019. nov. 7. 11:25
 18/27 anonim ***** válasza:
98%

18-as jól leírta, annyi a különbség, hogy régen sem a pápa mondta ki a házasság érvénytelenségét, hanem pl. Magyarországon a másodfokú egyházi bíróság, azaz esztergomi prímási szék. Pár éve Ferenc pápa levitte elsőfokig,tehát a egyházmegyei szintig, nem kell másodfok kötelezően.

"De mivel hosszú időbe telik és nem kevés pénzbe, kíváncsi voltam, hogy enélkül lehet e újra templomi házasságot kötni."

Nem lehet. Egyházjogilag házas vagy. Akkor leszel újra szabad állapotú, ha meghal a férjed vagy kimondják, hogy ez a házasság eleve nem volt érvényes. No most, jelen esetben igazán azon sem csodálkoznék, hogy ha ez neked még hosszabb is lenne, mint normál esetben. Mivel már ehhez a házassághoz is engedély kellett, most meg az Egyház csináljon segget a szájából, hogy akkor mégsem érvényes...

Nyilván biztos volt olyan a történelemben, hogy érvényben levő házasság ellenére volt mással templomi esküvő, de ezek a házasságok eleve nem érvényesek. Ahogy polgárjogban sincs ilyen, hogy valaki házas és válás nélkül mással is köt egy házasságot.

Tisztán a jogi része ennyi, az erkölcsi meg a másik, hogy mennyire köpöd szembe azokat, akiknek az egyházi esküvőt mint szentséget veszik fel, kellő felkészültséggel és komolysággal.

2019. nov. 7. 11:28
 19/27 anonim ***** válasza:
98%

Pont erről vitázott egy pár a buszon nemrég.

Az új pár hozzávágta, hogy minek neked az egyházi lelki összetartozás is, ha az előzőre is tojtál..

Ha ti vagytok(negyven körüli pár) össze ne házasodjatok!

2019. nov. 7. 11:31
 20/27 anonim ***** válasza:
0%

1. Ferjem ateista volt es nincs megkeresztelve, en reformatus vagyok, a katolikus egyhaz a polgari eskuvonket elismerte egyhazi eskuvonek, igy ervenytelenittetnem kellett egyhazi birosag elott. Kb 1-1,5ev a procedura.

Viszont 1. Ferjem elottem kotott egy katolikus lannyal szinten polgari eskuvot, a lany hazassagat a katolikus egyhaz nem ismeri el ervenyes egyhazi eskuvonek, neki lehet templomija a polgari valoper utan.

Ellenben ha nalatok a puspok elismerte egyhazinak (nem is ertem), vegig kell csinalnod uazt az eljarast ami nekem volt. (Szerintem).

2019. nov. 7. 12:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!