Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Most akkor hogy van ez a gyűrűtéma?
Ahány ház, annyi szokás. Amit te leírtál, azt manapság vidéken szokták még tartani.
Régen (nagymamádék korában) még a bal kéz gyűrűs ujján volt végig a gyűrű, mert abból vezet csak ér a szívbe.
Manapság kapsz egy köves aranygyűrűt, mikor kettesben kéri meg a pasid a kezed, majd mindketten húztok egymás bal kezére egy aranyat az eljegyzési vacsorán, mikor apádtól kér meg.
Aztán ezt a két gyűrűt esküvő napján leveszitek, majd újra felhúzzátok egymás jobb kezének gyűrűs ujjára. AZért, mert a baloldal a szívé, de a jobb az ész oldala: ergó, a házasság már az ész játéka, nem csak a szívé.
Az eljegyzési köves gyűrűd (úgy hívják,kísérő gyűrű) mindvégig a bal kezed gyűrűs ujján maradhat. Nem muszáj.
Mi fővárosiak vagyunk, nálunk így volt: kettesben megkért aranygyűrűvel kis kővel, majd esküvőn felhúztuk az aranykarikákat. Én mindkettőt hordom. A köves nyakláncon van a nyakamban, az arany pedig a balkezem gyűrűsujján, mert a szívemhez az van közelebb. A férjem a jobbkezén hordja az aranygyűrűt. Nekünk nem volt eljegyzési vacsink, meg ilyen családi banzáj sem. Itt nem szokás már az ilyesmi.
Mi vidéken lakunk de nálunk sem volt eljegyzési vacsi.Amikor megkérte a kezem kettesben voltunk és a bal kezem gyűrűs újjára húzta fel a köves gyűrűt.Aztán mikor volt az esküvőnk mindketten a jobb kézre húztunk a másiknak karikagyűrűt.
Én mindkettőt hordom ott ahova először felhúztuk és a férjem is a jobbkezén hordja a karikát.
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__eljegyzes..
Ezt a kérdést én tettem fel az eljegyzésem után, ezeket a válaszokat kaptam.
Én egyébként a jobbon hordom az eljegyzésit, mert ott kényelmes, majd ha meglesz a karika, akkor azt hordom a balon.
Esküvő után én a jobb gyűrűsön hordom majd a karikagyűrűt és mellette a középsőn az eljegyzésit.
Én így döntöttem, szerintem te is gondold át, hogy hol kényelmes, hogy szeretnéd, és ne ragaszkodj a szokásokhoz, mert mindenhol más a szokás.
Nálunk így volt:
A köves gyűrűt a bal kezemen hordtam az eljegyzési ebédig. Utána a karika volt a bal kezemen, a köves a jobbon. Esküvő után a karika a jobb kezemen, a köves a balon.
Sztem eloszor a jobb gyuruson hord a koves eljegyzesi gyurut.
Aztan a karikat a bal kezeden hord ameddig nem lesz meg az eskuvo. Aztan ha megvolt az eskuvo akkor csereld meg es a jobbra keruljon a karika...
Nalunk ezt igy szokas.
Hany evesek vagytok? Miota vagytok egyutt? Az eljegyzes meglepi volt vagy megbeszeltetek kozosen? Szamitottal ra?
En meg varok a kerdesre es szivesen vennem ha leirnad veled h tortent?
(Voltak elojelek h meg fog kerni, eszre vettel a parodon barmit is?)
Köszönöm a válaszokat, én mindet hasznosnak találtam. Ezek szerint tényleg nincs egységes megoldás erre.
Korkin! Én 25, párom 32. 5 éve vagyunk együtt. Volt már róla szó, hogy nyáron kéne az eljegyzést tartani, mert jövőre esküvő, de a kísérőgyűrűvel nagyon meglepett. És szex közben történt a lánykérés :)
Én a lánykérős köves gyűrűt a bal kezemen hordom.
Nekünk eljegyzési buli nem volt, ott került volna fel a karikagyűrű a bal kezünkre, majd esküvő alatt a jobb kézre.
De mivel nekünk eljegyzés nem volt, csak lánykérés, ezért végig csak a bal kezemen hordott köves gyűrűm volt. És az esküvőn pedig felhúztuk egymás ujjára az arany karikagyűrűket a jobb kézre.
Mai napig így hordom őket. Bal kéz köves gyűrű, jobb kéz karikagyűrű.:)
Amikor a férjem megkérte a kezem, neki is volt gyűrűje, az acél. És ő is hordja őket ugyanúgy ahogy én.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!