Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Eljegyzéssel, leánykéréssel kapcsolatban feltudnátok világosítani?
Igen, lánykérésnél csak a leendő menyasszony kap gyűrűt, ez a kísérőgyűrű. Ez általában köves. Aztán a karikagyűrűt már együtt veszi meg a pár, és azt az esküvőn húzzák egymás ujjára.
De manapság már esküvő előtt is szoktak karikagyűrűt hordani mindketten, ami szerintem hülyeség.
Lánykérésnél: manapság köves gyűrű a lánynak.
Eljegyzési ebédnél: fel lehet húzni a karikagyűrűket, amiket esküvőkor áthúznak a másik kézre, de nem muszáj. Lehet először az esküvőn felhúzni is.
ALternatíva:
Magyar hagyomány szerint a lánykérésnél nincs gyűrű, az eljegyzési ebédnél, ahol jelen van a család felhúzzák a karikagyűrűket, a lány kaphatott köves kísérőgyűrűt a fiú pedig a lánytól pecsétgyűrűt. Esküvőkor másik kézre került a gyűrű ismét.
másik alternatíva: ma is sokan csinálják azt, hogy megbeszélik, hogy összeházasodnak és egyszerűen elmennek karikagyűrűket venni.
Az eljegyzési ebédre a pár szüleit, testvéreit, közeli családját szokás meghívni, ebbe még a nagyszülők férhetnek bele, ritkább esetekben esetleg nagynénik-nagybácsik és unokatestvérek. De ez inkább szűkkörű általában, de ahogy nektek jól esik.
Egyébként ne ragaszkodj görcsösen a szokásokhoz, csináld úgy, ahogy neked tetszik.
Az én kis családomban így zajlanak az események: fiú megkéri a lány kezét, ekkor még nincs gyűrű. Aztán az egész család átvonul a lányos házhoz, és ott már megkapja a karika gyűrűt, de a vőlegény is kap persze. És ugye ezt a másik kezükön hordják, esküvőn pedig átcserélik.
Én úgy tudom, hogy ez a hagyomány nálunk, magyaroknál, ez a kísérőgyűrű dolog már nyugatról jött be. (mint sok más is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!