Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Eljegyzés » Van valami mód arra, hogy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Van valami mód arra, hogy felvegyem a vőlegényem vezetéknevét?

Figyelt kérdés

Nemsokára külföldre költözünk. Mivel a nevem nem anyanyelvi környezetben teljesen használhatatlan (leírni, kiejteni is alig lehet), és egyébként sem köt hozzá semmi, már régóta szeretném megváltoztatni. Viszont csak külföldön fogunk összeházasodni, mert megkönnyítené az ottani életünket, ha ott kötnénk házasságot.

A vőlegényem neve német/angolszász eredetű. A kiköltözés után meg tudnám változtatni odakinn is, de akkor az egész lakcímes/biztosításos/munkahelyes/bankszámlás papírmunkát meg kellene csinálnom még egyszer. Ront a helyzeten, hogy először az eredeti vezetéknevemmel kellene végigcsinálnom a dolgokat, ami nehezíti az egészet.

2013. júl. 3. 09:44
 1/8 anonim ***** válasza:
34%
Hogyne tudnád. Az esküvőn felveheted.
2013. júl. 3. 09:46
 2/8 anonim ***** válasza:
34%

Van lehetőséged vezetékneved megváltoztatására. Ezt a Belügyminisztérium engedélyezheti.

Az illeték 10.000 HUF.

A lakóhelyed szerinti illetékes anyakönyvvezetőhöz kell fordulnod a kéréssel.

Viszont azt meg kell indokolnod, hogy miért akarod a neved megváltoztatni. Nem hinném, hogy indoknak elfogadják azt, hogy a vezetékneved túl magyar.

Ha mégis sikerül a névváltoztatás, minden okmányod le kell cserélni, mert ezzel együtt a születési neved is változni fog. Sokba lenne ez neked.

Milyen előnyökhöz jutnátok, ha külföldön kötnétek házasságot? Mert elméletileg ez semmilyen előnyhöz nem juttat titeket.

2013. júl. 3. 09:54
 3/8 anonim ***** válasza:
51%
Külföldi hangzású névre egyebkent nem lehet megváltoztatni.
2013. júl. 3. 10:06
 4/8 A kérdező kommentje:

Évekkel megrövidíti az állampolgársági procedúrát.

Megváltoztatni engednék azzal az indokkal, hogy idegenkedem tőle (van egy ilyen kitétel), csak azt nem tudom, engednék-e, hogy idegen hangzásút vegyek fel, csak mert a vőlegényemé angolszász.

2013. júl. 3. 10:08
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Meg kell kérdezni az anyakönyvvezetőt, hogy ezt a nevet, a fenti oknál fogva felveheted-e születési névként. Ha igen, akkor kell a vőlegényed hozzájáruló nyilatkozata. Bár nem tudom, hogy ez így működik-e, mert még nem családtag. Ha kivitelezhető, akkor is 60 nap az ügyintézési határidő, és ha a kezedben van a névváltoztatási papír, csak akkor tudod elindítani az új okmányok igénylését.
2013. júl. 3. 10:15
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként kb. 20-22 ezerből kijön az illeték, útlevél, személyi, lakcímkártya, a TAJ ingyenes, nekem az OTP-nél az új kártya is ingyenes volt, a jogsit meg csak utána szereztem, az egy kicsit dobna az áron. A kérdés tényleg csak az, hogy engedélyezi-e az anyakönyvvezető, és utána a minisztériumnál is jóváhagyják-e. A 60 napos határidőt meg nem igazán rövidítik, sőt, azt kell mondanom, hogy ebben a posta nincs benne. Főleg így nyáron.
2013. júl. 3. 10:20
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként az nem járható út, hogy itthon polgárilag összeházasodtok, majd kint lezavartok egy egyházi esküvőt? Mert ez szerintem megoldás lenne a problémára. Valamint nem tudom, hogy tiltja-e valami, hogy kint megerősítsétek hivatalosan is az eskütöket polgárilag. Szerintem valami ilyesmiben kéne gondolkodnotok, ha nem veheted fel a férjed nevét a házasság előtt.
2013. júl. 3. 13:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Miben könnyíti meg az életeteket, ha külföldön házasodtok? Én ilyet még nem is hallottam. Ha itthon házasodtok, akkor is csak az anyakönyvet kell lefordítanotok és onnantól ott is tudjátok bizonyítani.
2013. júl. 3. 22:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!