Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » A barátnőm úgy érzem, megfojt...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

A barátnőm úgy érzem, megfojt az érzelmi zsarolásaival. Vajon, csak én látom így? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Sokak által ismert a "nyugodtan csináld, amit akarsz, nem érdekel" típusú beszélgetések.

Pl ha valamilyen programon nem közösen veszünk részt, amin közösen "illene", mert én valami egyebet szeretnék csinálni, akkor "érezteti" velem, hogy igazából ez arról szól, hogy én nem is szeretem, és nem lehet rám számítani, és nem vagyok megérve közös jövő építésére, és hogy nekem nem fontos, és majd aztán ő is akkor olyan lesz (értsd, ennek sarkított változata), és hasonlók.

Persze jön a patt helyzet, mert ha nem megyek, duzzogás, hogy nem mentem, ha elmegyek, úgyis szar a hangulat, mert kierőszakoskodta, és mindketten érezzük.

2016. nov. 23. 10:39
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
59%

Mindketten kicsit gyerekesen kezelitek a szitut. Te figyelembe vehetnéd, hogy neki sokat számít, hogy elkíséred -e a számára fontos programokra vagy sem. De ezt ő nem elmondja neked szépen, hogy légyszi gyere el, szeretném ha ott lennél, hanem duzzog. Te meg ha már elmész mégis, akkor vághatnál hozzá jó képet, hiszen örömet szerezni jó dolog a párunknak és ezt remélhetőleg ő majd viszonozni fogja neked valamivel, ami meg neked fontos.

Így működik az adok-kapok. Egy kapcsolatba bele kell tenni, csak így marad kiegyensúlyozott és működőképes.

Ha fontos neked a függetlenség, és hogy ne várjon el egy nő tőled semmilyen áldozatot, akkor gondolkodj alkalmi kapcsolatokban.

2016. nov. 23. 10:52
 2/12 A kérdező kommentje:

Pont ez, hogy bárhová hív, vagy bármit kitalál, mindig megyek vele, mert hát jó dolog menni vele, de néha van, hogy biza, más valamin akarnék részt venni, és úgy tűnik, megszokta, vagy mi.

Nem arról van szó, hogy nem vágok jó pofát hozzá, csak egyszerűen benne van a levegőben, hogy most ez az egész egy duzzogás eredménye.

2016. nov. 23. 10:59
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Én biztos, hogy nem viselném el ezt a viselkedést (értsd: lapát kb. a második érzelmi zsarolás próbájánál), de te valamiért még vele vagy még így is, szóval megszoksz vagy megszöksz sajnos, ha már a beszélgetés nem segít ezen. Legközelebb majd ne egy ilyen önző, manipulatív, hisztis pcsával gyere össze.
2016. nov. 23. 11:54
 4/12 anonim ***** válasza:
72%

Szia!

Elárulod, hogy milyen program az, amin nem jelensz meg?

Mondok egy példát. Régebben, a párom (már a férjem azóta) utálta, hogy kukán üldögél a sarokban, ha én valamelyik volt gimis barátnőmmel találkoztam. Én parasztságnak éltem meg, ő meg egyszerűen csak unta magát. Nekem viszont jó pofával el kellett mennem az ő haverjaival ide-meg oda és csak akkor voltam "jónő" ha szellemesen végighallgattam őket és ég nevettem is a kocka poénokon.

Azóta: nekem vannak barátaim, neki vannak barátai, ő megy, vagy én megyek, kikapcsolódunk külön-külön, együtt is szuper. De nem csípjük egymás barátait. Ez van :D

Mondjuk nekünk a család az első és utána a barátok. De ha csak így működik, akkor csak így :D

Patt helyzet, nem értem miért duzzog. Tisztázd le vele.

2016. nov. 23. 16:10
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy meg ha minden kapcsolat úgy működne, hogy zsarol/duzzog na lapátra vele... sehol nem lennénk még mi sem születtünk volna meg.

Ugyanakkor légy egyszer csökönyösebb, állj ki magadért, hisztizhet, sírhat ordíthat csapkodhat, mondhatja, hogy na ő akkor pakol. Annyit mondj, hogy na akkor menj, tessék. Mikor lenyugszik és mégsem megy el megbeszéled vele, ha meg elmegy, akkor nem szeret túlzottan.

Szóval kitombolja magát, de mond el neki szépen higgadtan, hogy te ebben a játékban nem veszel részt és pláne nem akarsz megnyomorodni mellette lelkileg, mert ez hosszú távon valljuk be oda vezet, megkeseredéshez.

Ha okos belátja, hogy változnia kell (mert egy kapcsolatban alkalmazkodunk a másikhoz!-ugye enélkül nem megy). Nem csak az egyik fél adja "fel" magát, jelen esetben te, a párod hisztijei miatt.

Ha gyereked van ott sem engedhetsz a zsarolásnak? ha ledobja magát a padlóra a bolt közepén csokiért ordítva akkor sem engedünk. Barátnőnek sem engedünk, ha ésszerűtlen a kérése.

2016. nov. 23. 16:21
 6/12 A kérdező kommentje:

Általában nálunk nincs ez a kuka gond, jól érezzük egymás baráti társaságában magunkat, sőt, nagyjából közös a baráti társaságunk.

Na de példa:

1. lesz egy iskolai buli féleség, amin ő részt akar venni (mint fiatal tanár), és persze velem, mert az úgy a jó, és úgy illik (oké, érthető, persze). Viszont ezzel egy időben lesz, távolabb, szülővárosunk környékén (egy város mellett születtünk, de egy másik városban dolgozunk; még nem vagyunk összeházasodva) egy rendezvény, ahol számomra különleges emberekkel és világgal találkozhatnék, amik/akik a személyiségem szempontjából meghatározóak, amit én nagyon fontosnak tartok és rég várok. Legtöbbször szívesen elmegyünk egymás cuccaira, de most egyszerűen nem lehet egy seggel két lovat megülni, sem kompromisszumot nem szeretne egyikünk sem, elvárnék egy rugalmasságot, hogy természetesnek vegye, hogy néha külön utakat is lehet járni. A gond része az, hogy se nem veszi természetesnek, se nem tart ott erővel, csak pszichológiai eszközökkel

-kelti bennem a bűntudatot,

-s vizionálja a mi összeférhetetlenségünket amiatt, hogy

-"én folyton (!) más utakon járok" (pedig nem)

-"mindenki azt csinál, amit akar, és majd vállalja a következményeket".

Vagy

2. általában ha hazautazunk szülővárosunkba/-ból, együtt utazunk vonattal, busszal. Múltkor közbejött, hogy valami szakmai dolog miatt előnyös lett volna otthon maradjak még 1-2 napot. De mivel nem volt kötelező jellegű, "csak" előnyös, ezért kizsarolta lényegében, hogy mégis vele menjek, mert hogy

-"semmi, semmi, csak úgy az ember mikorra azt hinné, hogy lehet számítani a másikra, akkor..."

-"gondolta volna, segítek felvinni a bőröndöt a lépcsőházban, de mindegy..."

-"maradjál, persze, szokom úgyis, hogy az ember csak magára számíthat az életben"

-"nem vagyok képes a megbeszéltekhez tartani magam és improvizálok"

-"hát, csak itt elmélkedek kettőnkön..."

-"én mindig(!) kitalálok csak úgy valamit, hogy egyebet csinálhassak"

-"most mehet egyedül a vonattal éjnek idején, mert én kiszámíthatatlan vagyok"

-"úgyis külön utakon járunk mi..."

-"ő csak szerette volna, hogy együtt... de ez úgy látszik, csak neki fontos..."

és más finom mondatkák.

3. vagy csak simán ő valahova ki akarna egyet mászkálni a városba, én meg inkább otthon ülnék meló után, s kicsit pihennék, neteznék, olvasnék. Régebb ilyenkor ferde szemmel nézett, mostanra "megtanulta", hogy mindenkinek kell saját idő, de azért a levegőben most is benne érzem, hogy illene márpedig kezdeményezzek olyan dolgokat, amik helyett most épp saját magamra fordítok inkább időt, mert "nekem fontosabb ez, vagy az, mint ő". Így sikerül a pihenésre szánt időmet is frusztrálva töltsem...

4. Ő munkája miatt Karácsonykor nem utazhat haza, amikor én, csak másnapján. Ilyenkor döntés elé vagyok kényszerítve, hogy:

a) maradok vele, de nem tölthetem a karácsonyt a családommal, és ott, ahol szeretek ilyenkor lenni, és nem élhetem meg a számomra fontos otthoni karácsonyi ünnepkört, hangulatot, hagyományokat, stb,

Viszont vele tölthetem a karácsonyt (egy idegen városban, amelyik számomra az "antikarácsonyt" jelenti), és megnézhetem a műsort, amit a gyerekekkel csináltak.

vagy

b) hazamegyek egyedül a családomhoz, ahova még egyelőre tartozok, és csak másnap leszünk együtt, de akkor

-"nekem fontosabb a családom, mint ő"

-"nem tekintem családomnak őt"

-"képtelen vagyok felelősen, felnőttként viselkedni"

- így nem vagyok papucs, (mert azt csinálom, amit Ő kitalál), hanem "anyámasszony katonája vagyok, akit még mindig az anyja irányít". Ellenkező esetben fordítva lenne.

-"nem is ragaszkodok hozzá"

-"nem is fontos nekem Ő"

-"nem is szeretem Őt"

-"nincs is értelme ennek az egésznek"

- stb

2016. nov. 24. 08:26
 7/12 A kérdező kommentje:

Jó ötletnek tűnik. Én is gondolkoztam már ilyenen.

Sajnos ezt a lelki megnyomorodást én is egyre inkább kezdem érezni, és nagyon zavar, s félek, hogy későn tudatosítottam. A csel az, hogy elég rugalmas embernek tartom magam, és tény, hogy sokat tettünk mindketten a kapcsolatunkért, és próbáltunk fejlődni, mégis az jön ki ilyenkor, hogy én vagyok, akit nem érdekel, de ő bezzeg mennyit változott, hogy jó legyen ez az egész.

Mindketten azt érezzük, hogy a másiknak nem vagyunk elég, pedig...

2016. nov. 24. 08:34
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam 4-5 válaszokat.

Amit írtál rá, abból látszik, hogy a lelkiterror minden eszközét beveti. Tipikus női dolog. Egyszerűen ignorálni kell. Ne hagyd, hogy bevonjon a játékba. Nézz rá ilyenkor és zökkentsd őt ki a szerepből ( " Fejezd be légyszíves" határozottan).

Menj a városi találkozóra, ennyi kell neked is. Te mész! Ha tetszik, ha nem!

Viszont a karácsonyt vele tölteném 24 este, lehet azt hangulatosra is csinálni. Ha akkor nem vagy vele tényleg elveszítheted.

És le kell ülni vele beszélni, ha így viselkedik. Ez nem rendes dolog a részéről, hogy ha ő tervez vmit, akkor neked oda menned kell, mert különben megpendíti, hogy nem illetek össze. Ez zsarolás.

Közös programmal enyhíthetsz a helyzeten, ha kompletten megszervezed ( elviszed randizni) meglepetés programmal.

A màsik, hogy erős birtoklási vágyat vélek felfedezni a zsarolás mögött, na ez sem tisztességes.

Csak a megbeszélés segít, meg a közös program, de ne ő találja ki

2016. nov. 24. 10:39
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez tipikus sajnos :)

Volt részem hasonlóban.

Fel kéne fogja, vagy meg kéne állapodnotok abban hogy ha két külön program van kilátásban akkor mindenki arra megy ami őt érdekli. Te ezt ugye el tudod fogadni ő nem...

Az az igazság nem fog megváltozni. Az emberek nem változnak, főleg nem ekkorát.

Én kiléptem az ilyen kapcsolatból.

2016. nov. 24. 12:10
 10/12 A kérdező kommentje:

Az a durva az egészben, hogy sokszor már én is elhiszem, hogy szar alak vagyok, vagy egyenesen bűntudatom van, ha azt csinálom, amit épp szeretnék. És persze ha szólok valamit, akkor "akár mit csinál, nekem nem jó, pedig ő csak jót akar".

Sőt! Ha saját magától hagyja, hogy azt csináljam, akkor is az az érzésem van már, hogy akkor sem jó ötlet.

2016. nov. 25. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!