Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Közös kassza, külön kassza, a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Közös kassza, külön kassza, a legkisebb összeg is gond?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Párommal most tervezünk összeköltözni, viszont aggaszt, hogy az anyagiakkal egyikünk sem bánik tökéletesen.

Az alapvető elképzelésünk - és ez mindkettőnknek megfelel egyelőre - hogy a saját költségeit (telefon, diákhitel, stb.) mindenki maga fizeti. Lesz egy közös számlánk is, ahova meghatározott összeget ráteszünk mindketten, ami elég rezsire, kajára, közös félretett pénz stb., tehát a lakhatás része közös, a maradék mindenkinek saját.

Azt gondolom, bár még nem tartunk ott, hogy ez így működőképes is.

Viszont párom már most ki van borulva az anyagiakon. Néha azt érzem, hogy mintha teljesen közös kasszát akarna, máskor meg teljesen másképp viselkedik.

Például, mivel más időben kapunk fizut, hó elején én szoktam neki kölcsön adni, hó végén meg ő nekem. Sokszor utána ezek elfelejtődnek, de pl. ha tudjuk, hogy a másiknak is hiányozni fog, visszaadjuk. Ezt is nehezményezi. Hogy kölcsön kell adnunk egymásnak, mint idegenek.

Azon is sokszor megsértődik, hogy én nehezen fogadom el, ha ő ad pénzt - alapból ilyen vagyok, a meghívások is kellemetlenek. Így neveltek. És ezen megsértődik, hogy inkább nem eszem, de nem kérek tőle, ha nem muszáj.

Vagy konkrét példa: a múltkor felhívott, hogy vigyek neki valamit boltból, majd kifizeti. Jó. Mikor találkoztunk, kérdezte mennyi volt, mondtam, oda is adta az árát. Aztán meg később felemlegette, hogy mert az ilyen kis pénzt is visszakérem, holott kapcsolatban ennek nem így kéne működnie.

Én ezek előtt a kifakadások előtt sokszor értetlenül állok. Nem vagyok híve annak, hogy (majd) együttélésnél totálisan külön kasszán legyünk, az értelmetlen, de jelenleg azért más a szitu. És nyilván nem felezgetjük egyébként a pénzt, ha megyünk valahova, mindig fizet, akinek van. Sokáig nekem volt több, mostanában neki, de sose volt olyan, hogy akkor a sajátodat fizesd ki... De azt gondolom, hogyha "kölcsön" adunk egymásnak, akkor ott is alap, hogy visszaadjuk, meg ha mondjuk ő teszi szóvá, hogy mennyi volt, és visszaadja, akkor meg miért kéne ilyen ál-udvariaskodással visszautasítani? Nyilván, ha nem saját maga erősködik, akkor magamtól nem mondom, hogy de légyszi add már vissza...

Ő viszont árulásnak érzi az egészet, hogy kérni kell egymástól, mintha idegenek lennénk.

Mások hogy oldják ezt meg?

2016. aug. 31. 20:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
86%

Hát figyelj, a tervetek szerintem teljesen rendben van. A párodnak igaza van abban, hogyha befutok valamiért a boltba, akkor annak nem fogom elkérni az árát tőle. Persze illemből mondta, hogy kifizeti, de azt várta volna tőled gondolom, hogy "jajj dehogy is, ne viccelj".

Hacsak nem 10kg lazacot kért.

2016. aug. 31. 20:40
 2/12 A kérdező kommentje:

#1 Igazából arra gondolok, hogy nem látom értelmét az udvariaskodásnak (jajj ne viccelj), hogyha tudom, hogy hiányozni fog a pénz, és utána meg tőle kell kérjek... Akkor nem egyszerűbb, hogy visszaadjuk a kölcsönöket, és akkor nem folyton újra és újra kérni kell, mert kifogytunk (a jajjneviccelj-ek miatt) a havi keretből?

Szóval ez az, amit az én agyam nem fog fel, hogyha a kedveskedésnek az a vége, hogy újra és újra egymástól kérünk, akkor minek. Ő meg viszont megbántódik.

2016. aug. 31. 20:51
 3/12 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem, ő még nem áll erre készen.
2016. aug. 31. 21:06
 4/12 anonim ***** válasza:
Ha az néhány száz forint is hiányozna hónap végére, hogy akartok összeköltözni, közös félretett pénzt, stb?
2016. aug. 31. 21:36
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

ESZEDBE ne jusson osszekoltozni addig, amig ezt a temat nem tudjatok olyan szinten kikommunikalni, hogy tutti biztos ezer szazalek, hogy egyikotoknek sem lesz ebbol kesobb gondja.

Ha nem tudtok osszekoltozes elott a penzugyi dolgokban megegyezni, akkor kesobb eszmeletlen gondok, veszekedesek, sertodesek lesznek ebbol.

Ha veszel neki vmit a boltbol, megkerdi mennyi volt, te megmondod, o odaadja az arat, akkor kesobb a PHASZERT hozza szoba?!?! Hany eves, 15? Ilyen infantilis hozzaallassal nem fogja sokra vinni.

Parom szol, hogy ugorj be venni elemet, mert a tv taviranyito meghalt. Oke, en is nezem a tevet, hasznalom a taviranyitot, nem kerem el a penzt, kibirom. Te megkered ugorjon mar be venni betetet mert baj van, persze hogy kifizeted neki a penzt, nem? Meg kell tudni egyezni mi az a hatar, ami meg belefer. Ha megker, hogy vegyel kajat (amibol te is eszel), wc papirt (amit te is hasznalsz) nem kered el az arat, de ha veszel neki borotvat, nana hogy fizesse ki.

Nem az a gond, hogy elkered/vagy sem, nem az a gond, hogy marad-e eleg a ho vegere vagy sem, es hogy kell e kolcsonkerni vagy sem. Az a gond, hogy a parod ezt nem tudja felnott emberkent kezelni. Hisztizik, jelenetet rendez, megsertodik, szoba hozza stb.

Amikor alig volt melom es megszorultam es a batyam mar nem tudott adni lakberre penzt, akkor a paromtol kertem kolcson, amit szepen vissza is fizettem neki.

Amiota rendes allasom van azota ugyesebben gazdalkodom.

A rezsi/lakas/kaja kozos. Minden mas kulon kulon van. Az o szamlajarol vonjak le a lakast/rezsit/telefonokat stb, en pedig fizetem a kocsi biztositasokat, a kajat, egyeb bevasarlast. Ho vegen pedig megcsinaljuk a kis elszamolasunkat, es aki tartozik a masiknak az fizet. Abszolut jol mukodik nalunk ez a megoldas es soha nincs semmi gond. Nem kerem tole szamon, hogy hany muszaki kutyut vesz, es o sem keri szamon tolem, ha uj cipot veszek.

Ezt mi nem tudjuk sajnos neked megoldani, de ha ti sem tudjatok, akkor nem szabad osszekoltozni!!!

2016. aug. 31. 21:40
 6/12 A kérdező kommentje:
#4 A kérdés jogos, de rengeteget számolgattunk már, közösen kevesebből jövünk ki majd anyagilag, mint most külön-külön. Egyikünk sem származik gazdag családból sajnos, ez van, én sem örülök neki, ha számolgatni kell.
2016. aug. 31. 21:58
 7/12 anonim ***** válasza:

Azt mondtad van közös számla ami fedezi a kaját és a rezsit, akkor nem értem miért is kell kölcsön kérnetek egymástól állandóan ez sehogyse tiszta sor számomra.

Lehet keveset tesztek a közös kalapba.

Számoljátok ki mennyi a kajátok, tisztálkodási szeretek, és a rezistek úgy tényleg igazából, és nem lesz gond azzal hogy kölcsön kell kéregetnetek a másiktól hisz ott van a számlán. Tegyetek bele fejenként pl 50-50et és azt is megtehetitek, hogy elteszitek a blokkot, és hó végén megnézitek mire költöttetek.

Pár hónap és belefogtok jönni.

2016. aug. 31. 22:46
 8/12 A kérdező kommentje:

#7 Még nincs közös. Pont ezért jött elő a dolog, hogyha már most ezeken nyűglődünk, mi lesz akkor.

Köszi a válaszokat mindenkinek egyébként!

2016. szept. 1. 13:34
 9/12 anonim ***** válasza:
Mikor mi összeköltöztünk még egyetemisták voltunk, tehát a szülők fizették az albérletet, megélhetést meg mindent. Addig külön kasszán voltunk és mindent megfeleztünk. El kell dönteni hogy külön kasszát akar valaki vagy közösét. Ha külön vagytok akkor meg nem kell hisztizni. Nálunk sose volt ezen vita.
2016. szept. 1. 15:51
 10/12 anonim ***** válasza:

Mindenképp jussatok dűlőre még összeköltözés előtt ezzel kapcsolatban. A közös kassza bizalomjáték. Bízol abban, hogy a párod nem fogja felelőtlenül elherdálni a pénzeteket hülyeségekre, felesleges dolgokra. Olyan társat kell választani nyilván akivel ilyen téren meg tudtok egyezni.

Nálunk összeköltözéstől számítva (már házasok vagyunk), úgy volt, hogy kifizettük a rezsit, a plusz számlákat, és a nagybevásárlást, a többi megtakarítás 2 részletben. Az egyikhez lehetőség szerint nem nyúlúnk, csak nagyon extra esetben, ez a nagyobb összeg. A kisebb összeg ad alapot a szórakozásra, közös programok anyagi részére, hobbira, extrákra.

Jelenleg ez úgy néz ki számokban, hogy:

-230 ezer a közös bevételünk havonta.

-80-105 ezer között mozog a megélhetésünk

-100 ezer megy megtakarításnak

A maradék pedig a kisebb "megtakarításunk", ezt külön gyűjtjük egy cipősdobozban. Szórakozásra, hobbira, közös programok finanszírozására, extra kajára időnként (Kínai, meki, gyros, kfc) stb. Ez a maradék nyári időszakban több, télen kevesebb.

Ezt a fennmaradó összeget soha nem költjük el teljesen, és van amikor hozzá sem nyúlúnk. Minden közös programot ebből fedezünk, kezdve egy egyszerű mozitól, éttermi ebédtől, egészen egy közös strandolásig.

A férjem ebből az összegből vesz ki amikor a hobbijára akar költeni, és én is. Ezt meg szoktuk beszélni, mert több tízezres tételekről van szó ilyenkor.

Minden pénz közös. Nem filléreskedünk, nincs olyan hogy tartozol x összeggel. Nincs én pénzem, te pénzed. Mi pénzünk van, a mi kiadásaink és a mi megtakarításunk. Mi így oldjuk meg, és remekül működik.

2016. szept. 1. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!